Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
23 Mart 2010       Mesaj #7
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

resimde boşluk nedir biri banan söylesin cıldırıcam hadi acele edin

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

resimde boşluk nedir


Resmi oluşturan ögeleri ele aldığımızda derinlik, boşluk, espas diye çeşitli isimlerle açıklamaya gideceğimiz temel bir mesele vardır. Pratik olarak resim yapmak nedir diye açıklayacak olursak resim yapma işini kabaca espas (derinlik, boşluk) yaratma işi olarak açıklayabiliriz. Yarattığınız boşlukların, derinlikleri resminizi ortaya çıkarır. Tuvali tam karşınıza alınız. Resmin size en uzak olmasını istediğiniz yerine (tuvalin orta üstlerine doğru) açık gri bir leke koyunuz. En yakın olmasını isteğiniz yerine de koyu siyah bir leke koyunuz, sonra tuval biraz daha uzağa koyarak bu iki leke arasındaki mesafeyi ve arasında gidip gelebilecek ara tonlarda lekelerden oluşmuş ve bir kompozisyon düşününüz. Bu egzersiz resim kurgulamanızda size yardımcı olacaktır. Ortaya çıkan resim derinlik duygusu yüksek bir resim olacaktır. Örneğin bir manzara resminin alt yapısını böyle oluşturabilirsiniz. Çünkü bir ufuk çizgisi belirlediniz ve geniş bir ton aralığında bir çalışma yaptınız.Resim yapmak düşünsel manada tam olarak bilgelik isteyen bir iştir ve teorisiyle ilgilenmediğiniz taktirde bu işi yapmaya imkan yoktur.

İyi bir resimde yaratılan bütün boşluk ve derinliklerin bir biriyle belli ölçüde de kaynaşmış olması gerekir. Yani yarattığınız leke alanları, boşluklar, birbirini itip çekmemeli tam tersi taşımalıdır. Bunu nasıl sağlayabilirsiniz mesela, yarattığınız bir alanın içinde sarı varsa yanındaki alana da biraz sarı koyabilirsiniz. Bu işlem resminiz zenginleştirir de aynı zamanda…

En fazla derinlik ve boşluk hissi yaratan renk mavidir. Mavi tonlarında yapılan resimler bizi içlerine doğru çekerler. Tek bir rengin bolca tonunu kullanmak da aynı şekilde derinlik hissini ortaya çıkaran resimlere vesile olurlar. Özellikle kahverengi bu çalışma tarzına uygun bir renktir. Sarıyı da kahve ile beraber açık renklerde kullanabilirsiniz.