Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Karbonhidratların İnsan Vücudu İçin Önemi

Karbonhidratların bütün canlılar için temel enerji kaynağıdır.
Yürümek, koşmak, düşünmek, duymak, görmek vb günlük faaliyetlerimizle birlikte çocukların büyümesi, yetişkinlerin hayatını devam ettirebilmesi, yaraların ve hastalıklarımızın iyileşebilmesi için gerekli olan enerjinin çoğu karbonhidratlardan sağlanır.
Özellikle polisakkaritler canlılara enerji sağlamakla görevlidirler.
Karbonhidratların yapısal görevleri de vardır. Riboz ve Deoksiriboz şekerleri nükleik asitlerin ve ATP'nin yapısına katılırken, bazı polisakkaritler ise yağlar ve proteinlerle birlikte hücre zarının yapısına katılırlar.

Karbonhidrat Bakımından Zengin Besinler
Polisakkaritler özellikle un ve ekmek yapımında kullanılan buğday ve mısır gibi tahıllarla patates gibi bitkilerde bol miktarda bulunur.
Ayrıca; arpada malt şekeri, bal ve elmada früktoz, şeker kamışı ve pancarından elde edilen çay şekerinde sakkaroz, sütte ise laktoz şekerleri bulunur.
İnsanlar tarafından sindirilememekle birlikte bütün bitkilerde selüloz şekeri (şeker kamışı) bulunur. Bu şekeri ancak bakteriler ve bir hücreliler parçalayarak kullanabilmektedir