Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Mart 2010       Mesaj #11
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

cetvel nasıl kullanılır ne işe yarar

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

gönye ne işe yarar


Cetvel, Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre; doğru çizgileri çizmeye yarayan, dereceli veya derecesiz, tahtadan, plastikten, madenden yapılmış araç, çizgilik ve liste, çizelge anlamlarına gelmektedir.

Cetvelin bir çok çeşidi bulunur. Ancak, genel olarak ilk akla gelen kullanımıyla; bir metreden az olan uzunluktaki ölçümler için kullanılan, 30 - 50 santimetre uzunluğunda, tahta, metal, genellikle de plastik ölçü aletleridir.

Cetveller, teknik çizim, geometri, terzilik, inşaat, pratik uygulamalar, mimari vb. gibi birçok alanda çok büyük kolaylıklar sağlar. Özel ve ayrıntılı ölçümler yapan mikrometre gibi, karşılaştırmalı ölçüm yapan kumpas gibi, şekiller çizmeye yarayan şablon gibi ve hesaplamalar yapmaya yarayan kızaklı cetvel gibi özel çeşitleri de bulunur.
Ayrıca çeşitli hesaplamaları tablolaştırmakta kullanılan çizim uygulamaları, cetvel olarak adlandırılır: Borsa cetveli, çarpım cetveli, hazirun cetveli, hesap cetveli gibi.


Gönye
Kesişen iki düzlemin veya doğrunun meydana getirdiği dik açıyı kontrol etmeye ve dik açı çizmeye yarayan bir alettir.

Kağıt üzerinde bir doğruya dikme, dik açı ve paralel çizmeye yarayan maden, tahta veya plastikten yapılmış, açılarından biri 45 veya 60 derece olan dik üçgen biçimindeki aletler gönye olarak adlandırılırlar.

Gönyenin değişik şekilleri vardır. Öğrenciler matematik derslerinde kullandıkları gibi mimarlar, mühendislar ve yapı teknikerleri proje yaparken bunlardan yararlanırlar. Ayrıca taşçılar bir kenarları açık madeni gönye kullanırlar. Doğrama işleri yapan dülgerler yaptıkları kapı ve pencerelerin, diğer eşyaların gönyede olup olmadıklarını bu aletle kontrol ederek yaparlar.

T-Cetveli de 45° ve 60°’lik gönyelerle birlikte mimarlar, desinatörler ve teknik ressamlar tarafından kullanılır.


Kaynak: Rehber Ansiklopedisi