Arama

Cenaze Nedir? - Tek Mesaj #4

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Mart 2010       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ÖLÜM ANI

Ölüm anı, dünya hayatının sonu ve ahiret hayatının başlangıcıdır. Bu açıdan ölüm döşe­ğindeki hastanın, ebedi yolculuğa ruhen hazır­lanmasına yardımcı olunmalıdır. Zira hastaya gösterilen sevgi, saygı ve hoşgörü eksenli yak­laşım tarzı dinimizce sevap kazandırıcı eylem­lerden sayılmaktadır. Ayrıca hastaya söylene­cek sözlere dikkat edilmeli, ümitsizliğe düşürü­cü, gönül kırıcı sözlerden kesinlikle kaçınılma­lıdır. Allah'ın rahmetinden, affından, bağışla­masından bahsedilmeli ve mümkün olduğu kadar ona dua edilmelidir. Sonuç itibariyle ölüm döşeğindeki hastanın son yolculuğunda moralinin yüksek olması sağlanmaya çalışıl­malıdır.

ÖLÜM ESNASINDA YAPILACAK İŞ­LEMLER


Ölmek üzere olan kişi, mümkünse yüzü kıb­leye gelecek şekilde sağ yanına çevrilir. Bu mümkün değilse, başı hafifçe yükseltilip ayakları kıbleye doğru uzatılarak sırt üstü ya­tırılır. Eğer bu şekilde de mümkün değilse sı­kıntı verilmeyecek şekilde en uygun konumda yatırılır. insan için en zor durum olan can verme es­nasında, ölüm döşeğindeki hastanın ağzı ge­nellikle susuzluktan kurur. Hastanın hizmetin­de bulunanlar az miktarda suyla sık sık onun ağzını ısatmalı ve hararetini gidermelidir.
Aynı şekilde hastanın yanında onun duyaca­ğı bir ses tonuyla Kelime-i Tevhid ile Kelime-i Şehadet telaffuz edilerek hatırlatılmalıdır. Zira Peygamberimiz, "Siz ölmekte olana "Kelime-i Tevhid"i telkin edin, hatırlatın" buyurmuştur (Müslim, "Cenaiz", 1). Bu hatırlatma sırasında has­ta asla zorlanmamalıdır. Şayet kendisi söyle- yebiliyorsa, hatırlatmaya da gerek yoktur. Bi­lindiği gibi Kelime-i Tevhid "La ilahe illallah"; Kelime-i Şehadet "Eşhedü enlâilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve rasû- lüh" cümlelerinden oluşmaktadır.
Hastanın yanında Kur'an da okunabilir. Ni­tekim Hz. Peygamber (s.a.s.), "Ölülerinizin (ölmek üzere olan hastalarınızın yanında Yâ Sin (suresini) okuyunuz" buyurmuştur (îbn Mace, "Cenaiz", 4).
Kur'an okumak, özellikle hastanın ve etrafın- dakilerin üzüntüsünün azalmasına neden olur. Samimi bir kalp ile okunan ve huşu içinde dinle­nen Kur'an, kalpleri Allah'a yöneltir ve İslam'ın inanç esaslarını yeniden hatırlatır. Bununla bir­likte hasta, ölüm anı yaklaştıkça yanında bulu

nanları tanımakta zorlanabilir, hatta birtakım sı­kıntılar da çekebilir. Ölüm anında çekilen bütün sıkıntılar, kişinin günahlarına kefaret, manevi derecesinin yükselmesine ve günahlarının affe­dilmesine vesile olacaktır.

Ayrıca kişinin ölüm anında acı çekip çekme­mesi durumundan hareketle, halk arasında "fa­lanın ölümü kolay oldu, falan çok zor can verdi. Filanın yüzü nurlandı" vb. sözlerle ölünün iyi ve­ya kötü insan olduğu hakkında bazı yorumlar ya­pıldığı görülmektedir. Ölüm anında yaşananlar dikkate alınarak buna benzer yorumlar isabetli değildir. Bu sözlerle ölünün yakınları rencide edilmekte ve insanların gönüllerine kuşku düşü­rülmektedir. Çünkü ölünün akıbeti hakkındaki doğru ve kesin bilgiyi Allah (c.c.)'tan başka hiç kimse bilemez.
Ölüm anında kişinin yüz ifadeleri değişebilir ve tam olarak anlaşılamayan sözler söyleyebilir. Bütün bunlar hastalığın etkisiyle olabileceği gi­bi, kişinin dünyada işlediği amellerle ilgili de olabilir. Bu durum, insanların kesin hükme va­ramayacakları bir konu olduğundan, hastanın kötülüğüne yorumlanmamalıdır. Çünkü hasta psikolojik, biyolojik vb. birçok faktörden etkile­neceğinden dolayı, ölüm anında yaşadıkları, ki­şinin iyiliğine ve kötülüğüne kesin bir delil ola­rak kabul edilemez.

ÖLÜM HABERİ

Ölüm döşeğindeki kişinin yakın akrabalarına haber verilerek helalleşmelerine imkân verilme­lidir. Ayrıca hastanın yakın akrabaları ve sevdi­ği kişilerin yanında bulunmaları hastanın öz gü­venini artırabilir ve ölüm korkusunu azaltabilir. Kişi vefat ettikten sonra ise, cenaze ile ilgili hiz­metlerin görülmesi ve dini görevlerin yerine ge­tirilmesi için eş, dost, akraba ve arkadaşlarına uygun bir şekilde ölüm haberi ulaştırılmalıdır. Ölüm haberi, cami minaresi ve belediye hopar­lörü vb. vasıtalarla yapılabileceği gibi gazete ve internet gibi iletişim araçlarıyla da yapılabilir.

MsXLabs.org & DİB
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....