Arama


_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
28 Mart 2010       Mesaj #6
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Danimarka (Danmark) ve Danimarka Tarihi

Bir yarımada ülkesi olan Danimarka'nın doğusunda Baltık Denizi, kuzey ve batısında Kuzey Denizi ve güneyinde Almanya yer alır.

Tarihi:
ülkeye 9. yüzyıldan itibaren yerleşmeler kurulmuştur. Kalmar Birliği döneminde (1396-1532) Norveç ve İsveç, Danimarka'nın önderliğinde birleşmiştir. Ancak bu birlik uzun sürmemiş, 1645'te şimdiki yerinde Danimarka Devleti kurulmuştur.

2. Dünya Savaşı'nda tarafsız kalmasına karşın Alman kuvvetlerince işgal edilmiştir. Danimarka, NATO'ya girmesine rağmen topraklarında ABD'nin hava üssü kurma isteğini kabul etmemiştir.

Yüzey şekilleri:
Almanya kara kütlesinin Kuzey Denizi'ne doğru devam eden Yutland (Jutland) Yarımadası üzerinde yer alır. Bu sahada büyüklü küçüklü 500 kadar ada bulunur. Bu nedenle Danimarka bir yarımada ve adalar ülkesidir. Hem Yutland, hem de adaların büyük bir bölümü dalgaların aşındırma ve biriktirme faaliyetleri ile şekillenmiştir. Kuzey Denizi'ne bakan kıyılarda dalgaların oluşturduğu kumsallar yaygındır. Ülkenin büyük bir bölümü, buzulların taşıdığı morenlerle örtülüdür. Kıyılarda buzulların aşındırması sonucu oluşmuş geniş tabanlı vadilere sahip girintili çıkıntılı kıyılar (fiyord) görülür. Çok hafif engebeli bir yüzey şekline sahiptir; en yüksek tepe 200 m'yi aşmaz. Ayrıca ülkede çok sayıda küçük göl bulunur.

İklimi ve bitki örtüsü:
Kuzeyde yer alan Danimarka'da nemli ve soğuk iklim etkilidir. En soğuk ayın ortalaması (Ocak) 0°C, en sıcak ayın ortalaması (Temmuz) 16°C dolayındadır. Bütün mevsimler yağışlı geçer, ülke doğal bitki örtüsünün önemli bir bölümünü kaybetmiştir. Yapay yollardan yetiştirilen ormanlar görülür. Kıyılardaki kumul sahalarında çok sayıda yerli ve göçmen kuş barınır. Çok sayıda millî park kurulmuştur.

Nüfusu ve yerleşmesi:
Nüfusunun büyük çoğunluğunu Danimarkalılar oluşturur. Nüfusun üçte ikisi, Yutland Yarımadası'nın doğu kesiminde ve başkent Kopenhagen (Kopenhagın)'ın bulunduğu doğudaki Seeland (Silend) adasında bulunur. Geriye kalan nüfus kasaba ve köylerde yaşar, ülkede, kırsal yerleşmelerle kentler arasında iyi ulaşım sağlandığından kentlere rağbet azalmış ve küçük yerleşmeler gelişme göstermeye başlamıştır.

Başkent Kopenhag (Kopenhagen)
, ülkenin en önemli şehri olup uluslararası hava ve deniz ulaşımı ve turizm açısından önemli bir yere sahiptir. Arthus ile Odense, diğer önemli kentleridir.
Ekonomisi: Danimarka, tarım ve sanayi alanında gelişmiş bir ülkedir. Tarım ürünlerinden alınan verim yüksektir. Toprakların yarıdan fazlasında tarım yapılır. Önemli ürünleri; arpa, çavdar, buğday ve yulaftır. Meyve, sebze ve şeker pancarı da üretilir. Büyükbaş hayvancılık yaygındır. Dünyada süt üretiminde önde gelir. Danimarka, dünyanın en çok domuz besleyen ülkesidir. Kuzey ve Baltık denizlerinde avlanan balığın bir bölümünden konserve yapılır.
Danimarka'nın linyit ve kuzey denizinden çıkarılan petrol dışında maden ve enerji kaynakları yoktur. Sanayi sektörü tarım ürünlerine dayalı olarak ilerlemiştir. Bu nedenle gıda sanayii (konserve, et ve süt ürünleri) gelişmiştir. Bunun yanında makine, kimya, gemi ve çelik sanayii de ileri durumdadır.

Danimarka; makine, taşıt araçları, kimyasal madde, et, balık ve balık ürünleri ihraç eder. İthal ürünlerini ise ham madde oluşturur.

Türkiye; Danimarka'dan telsiz ve telefon cihazları, deniz taşıtlarında kullanılan diesel motor, bazı ilâçlar, enzimler, döküm kalıpları ve tıbbî aletler almaktadır. Danimarka'ya; deri giyim eşyası, sentetik iplik, tütün ve dayanıklı tüketim malları satar.


DANİMARKA'YA BAĞLI DİĞER ÜLKELER

GRÖNLAND:
Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde büyük bölümü (% 84'ü) 1600 m'ye kadar ulaşan kalınlığında buzullarla kaplı olan adanın yüzölçümü 2.175.600 km2, nüfusu 56.000, başkenti Godthaab (13 bin nüfuslu), okuma-yazma bilmeyenlerin oranı % 1, kişi başına düşen millî geliri oldukça yüksektir, 985-986 yıllarında Danimarkalıların koloni kurduğu dünyanın en büyük adası olan Grönland, NATO'ya alınmış; 1953'te ABD'nin askeri üsleri kurulmuş, 1953'te ise Danimarka'nın bir parçası olmuştur.

Adada kurutulan çayır otları ile koyun beslenir ve bazı bahçe ürünleri üretilir. Halkın büyük bölümü balıkçılık, avcılık ve koyunulukla uğraşır (261 000 ton balık ihraç eder). Balık konservesi, kurşun, çinko ve el işi ürünleri ihraç edilir. Doğal kaynakları arasında metaller, demir, kömür ve uranyum vardır.


FAEROE (FAR ÖER) ADALARI:
28 adadan oluşan bu ada grubu Kuzey Atlas Okyanusu'nda Shetland'ın 322 km kuzeybatısındadır. 1399 km2 olan ada grubunun nüfusu 47.500, başkenti Thorshav'dır.

Bu adalarda halkın büyük bir bölümü balıkçılık yapar, koyun besler, sebze üretir; ulaşım ve ticaretle uğraşır. Adadaki önemli sanayi ürünleri, balık konservesi, gemi ve el işlemeleridir.