Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Mart 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sürtünme kuvveti temas halindeki iki yüzeyin birbirlerinin hareketlerine engelleyici olarak gösterdikleri direnme olarak tanımlanabilir.

Sanırım sürtünme kuvvetini hissetmek için yapabileceğiniz en basit deney ayağınızı yere sürtmek olur. Ayağınızı yere sürterken bir zorlukla karşılaşırsınız. Bu zorluk yüzeyden yüzeye de farklılık gösterir. Örneğin buz üzerindeyken ayağınız çok daha rahat kayar. Kaymanın daha rahat olduğu durumlar için "sürtünme kuvveti az" deriz.

Sürtünme kuvveti sürtünen yüzeylerin cinsine bağlıdır. Çoğu insan sürtünme kuvvetinin yüzeylerin pürüzlü olup olmamasıyla ilgili olduğunu düşünmektedir fakat bu yanlış bir düşüncedir.

Cisimlerin temas ettikleri yüzeyler değiştikçe hareket zorlaşabilir veya kolaylaşabilir.Bir cismi buz üzerinde hareket ettirmek, toprak zeminde hareket ettirmek daha kolaydır.

Hareket eden cismin hareket ettiği zeminin özelliği hareketi etkiler.Zeminlerin özelliğine bağlı olarak hareket zorlaşabilir veya kolaylaşabilir.

Cisimler hareket ederken zeminlere temas eder.Bu temastan kaynaklanan ve hareketi zorlaştıran veya engelleyen sürtünme kuvvetidir.Sürtünme kuvveti temas gerektiren bir kuvvettir.Hareket eden cisimleri durdurmak veya yavaşlatmak için sürtünme kuvveti gerekmektedir.

Etkinlik:
oturduğumuz sıraya çok küçük bir kuvvet uygulayalım.sıranın hareket etmediğini görürüz.sıraya uyguladığımız kuvvetin büyüklüğünü giderek arttıralım.bu durumda sıra harekete geçer.