Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Mart 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ADANA'da hangifaliyet yapıla bilir?


Adana'da Sanayi ve tarım

Sanayi

Cumhuriyet döneminde tarımsal kalkınma hamlesinin merkezi konumundaki Adana; pamuk ve narenciye sayesinde, bir anda ülkenin 2. büyük ekonomik cazibe merkezine dönüşmüştür. İlerleyen yıllarda, şehir ekonomisi kabuk değiştirerek tekstil, otomotiv, kağıt, demir-çelik, boya, çimento, sigara, şekerleme, çikolata, elektronik , petrokimya gibi çok farklı alanlarda büyük çaplı fabrikalar ardarda faaliyete geçmiştir.
Bakü - Tiflis -Ceyhan Boru Hattı (BTC) sayesinde Adana'nın önemi bir kat daha artmıştır. Kurulacak olan Petrol Borsası sayesinde Adana'nın geleceğin Rotterdam'ı olacağı söylenmektedir.Samsun boru hattı da BTC'ye bağlanmak üzeredir. Böylelikle Rusya petrolleri, Boğazlar aşılmadan dünya piyasasına buradan geçiş yapacaktır. Hindistan Petrolleri yapılan anlaşmalar ile Ceyhan'dan akmaya ilerleyen günlerde başlayacaktır.
Adana sağlık alanında diğer alanlardada olduğu gibi bölgeye ve hatta bölge dışından birçok kente hizmet vermektedir. Sağlık alanında ciddi yatırımlar ve bununla birlikte sağlık turizminde ciddi bir artış söz konusudur. Yurt dışından birçok hasta Adana 'da tedavi görmeyi tercih etmektedir.
Türkiye'nin en büyük ve en eskilerinden olan Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi şehrin doğusundadır. Jüt, cam, sigara, bira ve alkol, mukavva, kâğıt, petrokimya, demirçelik, plastik, makina, ilaç, gübre ve çimento gibi çok sayıda alanda üretim yapan tesisler yer almaktadır. Bunların dışında Yumurtalık serbest bölgesi, Yumurtlalık Limanı ve Sanayi bölgesi bulunmaktadır. Ayrıca sanayi bölgeleri dışında birçok petrokimya tesisi- tersane ve irili ufaklı fabrika bulunmaktadır.

Tarım

Alüvyonların getirdiği verimli toprakları nedeniyle senelerdir bir cazibe merkezi olan, ülkenin en verimli ovalarından Çukurova'da ayçiçeği, zeytin, mısır, narenciye (portakal, turunç, mandalina ve limon), muz, kivi, baklagiller, şekerkamışı, pirinç, soya, pamuk, üzüm, fıstık, badem, karpuz, yenidünya gibi birçok ürün üretilmektedir. Üretim klasik sulama sistemlerinden, yağmurlama (damla sulama) teknolojisine geçilmektedir.
Adana, Türkiye'deki birçok tarım ürününün üretiminde rekoltede ilk 5 sıra içerisinde yer almaktadır.