Arama

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
31 Mart 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

bursanın kültürü ve coğrafi ve sanatı ilelgilii kısa yazılar
llllllllüüüüüüüüütttttttttttffffffffffeeeeeeeeeennnnnnnnnn

Bursa, 2009 resmi nüfus sayımına göre Türkiye'nin 4. büyük ili ve 4. Büyükşehir nüfusuna sahip şehridir. Marmara Bölgesi'nin Güney MarmaraTürkiye'nin en gelişmiş illerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan Bursa, tarihin, doğal güzelliklerin ve gelişmişliğin bir harmanı niteliği taşır. Ayrıca Türkiye'nin en önemli sanayi kenti olduğu söylenebilir. Yüzölçümü 10.891 km² olan Bursa ili kuzeyde Marmara Denizi ve Yalova ili, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve Balıkesir illeri, batıda yine Balıkesir iliyle çevrilidir.Bursa'da en çok Osmanlı Devleti'nin kuruluş dönemine ait tarihî eserlerin bulunmasının sebebi ise,Bursa'nın Osmanlı Devleti'nin ilk başkentiBursa Marmara bölgesinin İstanbul'dan sonra gelen ikinci büyük şehridir. 2005 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Türkiye'nin ilk ve tek kalite belgeli büyükşehir belediyesi olmuştu bölümünde yer almaktadır. Ekonomik açıdan olmasıdır. Bursa Alışveriş merkezleri, parkları, müzeleri ve çarşılsıyla bölgesinin göz bebeğidir.

İlköğretim Kurumlar

Bursa'da ilçelerde ,köylerin büyük kısmında ilköğretim okulları mevcuttur ,eğitim ülkemizdeki bir çok ilden daha ileri seviyededir. Bursa'da birçok özel ilköğretim okulları mevcuttur.

Özel Dersaneler Ve Özel Kurslar

Bursa'da özel dersaneler, yabancı dil kursları, meslek kursları,sürücü kursları ve vakıflara ait kurslar bulunur.

Halk Eğitim Merkezleri

• Nilüfer Halk Eğitim Merkezi
  • Gürsü Halk Eğitim Merkezi
  • Osmangazi Halk Eğitim Merkezi
  • Gemlik Halk Eğitim Merkezi
  • Yıldırım Halk Eğitim Merkezi
  • Kestel Halk Eğitim Merkezi
  • Karacabey Halk Eğitim Merkezi
  • Mustafakemalpaşa Halk Eğitim Merkezi
  • Mudanya Halk eğitim Merkezi
Ulaşım
Karayolu

Bursa İstanbul ve İzmir illeri arasında bir köprü gibidir.Bu D200 Karayoludur. Bursa da Otoyolda mevcuttur (O-30)Bursa Şehir Merkezi'nin Kuzeyinde bulunur ,iller arası ulaşımı kolaylaştırmak yapılmıştır. Şehir içi ulaşım ise Burulaş'a ayittir. Bursa'da çok sayıda halk otobüsü, minibüs ,dolmuş ve taksi bulunur. Otobüsler ve Bursaray'da ücretler Bukart adı verilen manyetik kartla sağlanır.Metro-otobüs aktarmalarında ücretlendirmede indirim olur.

Havayol
u
Bursa da hava ulaşımı Bursa Yenişehir Havaalanı aracılığıyla yapılır. Ankara aktarmalı olmak üzere Türkiye'nin bir çok ve Almanya'nın Düsseldorf kenti ile uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Havaalanı Yenişehir ilçesinde bulunur.

Deniz Ulaşımı

İDO aracılığıyla Güzelyalı, Mudanya, Gemlik limanlarından İstanbul şehrine deniz otobüsü ve feribot ulaşımı yapılır.

Demiryolu

Tren

TCDD tarafından Bursa'ya demiryolu ulaşımı sağlanmamıştır.

Hızlı Tren

2010 Yılında başlanacak Projede, Bursa hızlı trenle buluşacaktır. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım TCDD'nin Bursa'ya hızlı tren projesi olduğunu ve temelinin 2010 yılında atılacağını söylemiştir.

Metro/Hafif Raylı Sitem

Bursa'da demiryolu ulaşımını Bursa metrosu yapar. Yapımına 1998'de başlanmıştır. sistemi.Bursa'nın merkez ilçe ve semtlerini çoğu noktada doğu-batı doğrultusunda birbirine bağlar. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Ankara metrosunun ismi olan Ankaray ilham alınarak adı Bursaray konmuştur. Burulaş isimli Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirket tarafından işletilmektedir. Belirli etaplar halinde yapıldığından henüz tamamen bitirilmemiş bir projedir.2002'de ilk olarak iki hat halinde işletmeye açıldı.Bu hatlar Organize Sanayi'den başlanan ve Şehreküstü'de sona eren 1 no'lu hatve Küçük Sanayi'den başlayan ve yine Şehreküstü'de sona eren 2 no'lu hattır.Bu iki hat A etabını oluşturmuştur.2008'de Şehreküstü'de sona eren A etabı yaklaşık beş yıllık bir inşaat ve yapım aşamasından sonra, B etabıadıyla Arabayatağı'na kadar uzatılmıştır.

Teleferik

Uludağ ile Bursa arasındaki ulaşımı kolaylaştıran bir sistemdir. Türkiye'nin en uzun teleferiği olan Uludağ Teleferiği, Bursa'dadır. Yıldırım'daki Teferrüç semti ile Uludağ'daki Sarıalan yaylası arasında 1963'te kurulmuştur. Kadıyayla istasyonundaki aktarma ile toplam 4766 metre uzunluğundadır. 374 m.lik rakımdan başlayan yolculuk, yaklaşık 20 dakika sonra 1634 m.lik rakımda sona erer. Bu teleferik aynı zamanda Türkiye'nin ilk teleferiğidir
120px SarC4B1alan14Teleferik

Bursa Teleferik Sarıalan

Sanayi
Bursa bölgenin en gelişmiş sanayi şehri denilebilir.Türkiye'nin Sanayi Şehridir. Ayrıca Otomotiv, Tekstil, Gıda, Mobilya başta olmak üzere bir çok işletmeye beşiklik eder.

Otomotiv Sanayi

Bursa'da otomotiv sanayi kuruluşları,Otomobil,Otobüs,Tren Vagonları ve bunlara ait yedek parçaların imalatını yapmakla birlikte,yurt içine ve yurt dışına ihraç yapmaktadır.

Mobilya Sanayi

İnegöl İlçesinde Organize sanayi bölgesinden, ülkemizin kaliteli markaları yurt içine ve yurt dışına mobilya üretimi ve ihracatı yapılmaktadır.

Tekstil Sanayi

Türkiye'deki bir çok yerli tekstil markasının fabrikaları Bursa'da bulunur. Ayrıca;
  • Bursa Uluslararası Tekstil Ve Ticaret Merkezi BUTTİM Bursa'dadır
120px BUTTIM Bursa International Textiles and Trade Center

Gıda Sanayi

Özellikle Bursa'nın Mustafakemalpaşa ve Karacabey İlçelerinde ve Merkez ilçelerde bir çok işletme gıda üzerine üretim yapılmaktadır.

Sağlık

Bursa sağlık açısından çok gelişmiş bir şehirdir.

• Uludağ üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi
  • Bursa Devlet Hastanesi
  • Bursa Çekirge Devlet Hastanesi
  • Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Yıldırım Prof.Dr.T.Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi
  • Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi
  • Zübeyde hanım doğumevi
  • Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi
  • Doruk Tıp merkezi
  • Medical Park Hastanesi
  • Bahar Tıp merkezi
  • Özel Dentatürk Diş Hastanesi
Kültür
Kültürel dernekler

• Bursa Kadın Ressamlar Derneği
  • Bursa Filarmoni Derneği, Bursa Filarmoni Derneği, 1995 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü'nün öncülüğü ve girişimi ile kuruldu. Kısa zamanda İdil BİRET, Fazıl SAY gibi önemli konser programları gerçekleştiren dernek, Uludağ Üniversitesi Oda Orkestrası'nın kuruluşuna giden yolu açmış oldu.
  • Bursa Mehter Musikisi ve Halk Oyunları Derneği
  • Yeni Yüksektepe Kültür Derneği
200px UludaC49F Kayak Merkezi  Uludag Ski Center
Uludağ Kayak Merkezi
  • Bursa Çamlıklılar ~ TexaS Kardeşlik Derneği
  • Sivil Diyalog Derneği

Turistik yerler

• Uludağ
  • Gölyazı
  • Mudanya
  • İznik
  • Cumalıkızık