Arama


Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
2 Nisan 2010       Mesaj #22
Eylül - avatarı
Ziyaretçi

CALATHEA


Doğada150 türü bulunan Calathea cinsinin C. makoyana'dan başka süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan türleri C. lansifolia, C. leitsei, ve C. zebrina'dır.

Yetişme İstekleri:


Sıcaklık: Gelişme döneminde 23 derece, kışın 13-16 derece'ye gereksinim duyarlar, ancak sıcaklık 10 derenin altına düşmemelidir.
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 80- 85) ister.
Işık: Yazın yarı gölge veya gölge, kışın ise aydınlık yerlerde bulundurulmalı; doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.
Saksı Harcı: 7 kısım turba, 7 kısım yaprak çürüntüsü, 3 kısım kum ve 1 kısım yanmış ahır gübresinin karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir.
Üretim Tekniği: Üretimi ayırma ile Haziran ayı içerisinde yapılır. Bunun için rizomlu kök tacı bölünerek bikaç tane yaprakçık ve kök içeren parçalar büyüme kompostuna dikilir. Bitkiler sıcaklığı 16-18 derece ve orantılı nemi yüskek bir yerde muhafaza edilirler.

Bakım Önlemleri:


Saksı Değiştirme: Her yıl Şubat - Mart aylarında yapılır.
Gübreleme: Haziran - Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/l kompoze gübre verilir.
Sulama: Calathea'lar orantılı nemi yüksek yerlerde iyi yetişen bitkilerdir. Kuru hava koşullarında yaprak uç ve kenarlarında kahverengi lekelerin oluştuğu ve yaprakların derhal kıvrıldığı görülür. Mart'tan Eylül'e değin bol su verilmeli ve kuru havalarda yapraklara yağmur suyu püskürtülmelidir. Kışın ise bitkileri hafif nemli tutmalı, toprak hiçbir zaman tümüyle kuru bırakılmamalıdır.

Hastalık ve Zararlılar:


En önemli zararlısı Kırmızı Örümcekler'dir.
Son düzenleyen perlina; 8 Temmuz 2016 21:16