Arama

Half Life nedir? - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Nisan 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
lüfen adlı kullanıcıdan alıntı

half life nedir litfen söyleyin alaha aşkına ya arkadaşlarım hep benimle dalga geçiyo

Half-Life
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Half-Life

250px Half life cover
  • Geliştirici
    • Valve Corporation
  • Yayımcı
    • Sierra Studios
    • Electronic Arts
  • Dağıtıcı
    • Electronic Arts
    • Steam
  • Oyun motoru
    • GoldSrc
  • Platform
    • Microsoft Windows
    • PlayStation 2
  • Çıkış Tarihi
    • Microsoft Windows:
    • KA 19 Kasım, 1998
    • PlayStation 2:
    • KA 14 Kasım, 2001
  • Tür
    • FPS
  • Biçim
    • Tek oyunculu
    • Çok oyunculu
  • Ortam
    • CD, DVD, Steam
  • Giriş birimi
    • Klavye, fare
Half-Life, Valve Software tarafından geliştirilen 1998 yılının en iyi oyunu seçilmiş FPS bilim kurguSierra Studios tarafından 19 Kasım 1998'te dağıtılmaya başlanmıştır. Oyun daha sonra PlayStation 2 için uyarlanarak 14 Kasım 2001'de piyasaya sürülmüştür. Eski Microsoft çalışanları tarafından kurulan Valve, ilk başlarda bir dağıtımcı bulmakta zorlanmıştır. Sierra On-Line üç boyutlu aksiyon oyunu yapmaktaki ilgisini açıkladıktan sonra Valve ile anlaşmıştır. Oyunun kamuoyuna en geniş duyuruluşu 1997'deki E3 olarak da bilinen Electronic Entertainment Expo yani Elektronik Eğlence Fuarı'nda olmuştur. Oyun, Microsoft Windows için tasarlanmıştır ve Valve tarafından Quake motorunun geliştirilmiş bir versiyonu olan GoldSrcgrafik motorunu kullanmaktadır. oyunu. adlı
Half-Life oyununda oyuncu, Dr. Gordon Freeman adlı yeni mezun bir kuramsal fizikçiyi canlandırmaktadır. Oyun, yanlış giden bir ışınlanma deneyinin ardından Dr. Freeman'ın içinde bulunduğu yeraltı gizli araştırma tesisinden kaçışını konu alır.

Genel bakış

Half-Life bir FPS oyunudur, yani oyun ana karakterin görüş açısından oynanır. Oyunun ilerleyebilmesi için oyuncunun gerekli bulmacaları çözmesi ve aksiyon bölümlerinden canlı çıkabilmesi gerekmektedir. Half-Life, yazılı ardışıklığı kullanır. Yazılı ardışıklık terimi, video oyunlarında oyuncunun bir hareketi veya bir yere varması ile harekete geçen önceden belirlenmiş olaylar dizisine verilen addır. Örneğin oyuncunun kilitli bir kapıyla karşılaştığında bir uzaylının o kapıyı kırması gibi küçük bir olaydan öyküyle ilgili önemli bir noktaya varılır. Oyun, rastlantılar sonucu uç uca eklenmiş olaylar bütünü gibi görünmektedir. Aslında hepsi önceden planlanmış ve zamanı ayarlanmış olaylardır. Birçok FPS oyununda kesit sahneler kullanılır. Bu kesit sahnelerde oyunun ve öykünün ilerleyişiyle veya arka planla ilgili bazı bilgiler oyuncuya aktarılır; ama Half-Life bu yöntemi kullanmaz. Bu durum da oyuna çok büyük bir gerçekçilik katmıştır. Oyuncu gerçekten o bilim adamı Dr. Gordon Freeman'ın yerindedir, sadece onun gözünden görür ve hiçbir şeyden haberi yoktur; öyküyü kavramada ve bulmacaları çözmede tek başınadır. Bütün oyun sadece yazılı ardışıklıkla ilerler, oyuncu da Dr. Freeman'ı hiç dışarıdan göremez, tüm oyun Dr. Freeman'ın gözünden aktarılır. Half-Life'ta seviyeler veya bölüm bitimleri/başlangıçları yoktur, oyun bölümlere ayrılmıştır ve bölüm geçildiği zaman ekranda yeni bölümün adı görünür ve kaybolur, ilerleyen öyküye hiçbir müdahale olmaz. İlerleyiş, yüklemeler dışında sadece birkaç yerde kesilir. Bunlardan birisi, ABD askerlerinin Dr. Gordon Freeman'ı tuzağa düşürdükten sonra bayıltıp esir aldığı bölümdür. Bir diğeri ise oyunun sonunda final sahnesinin öncesinde gerçekleşir.
Ad

Half-Life ve devam oyunlarının adları bilimsel terimlerden gelmektedir. Ana oyunun adı olan "half-life" yani Türkçesiyle "yarı-ömür", bir radyoaktif maddenin bozunarak miktarının yarıya inmesi için gereken zaman anlamına gelir. Oyundaki Lambda Kompleksi'nin ve oyunun da sembolü olan lambda(λ), aslında Yunan alfabesinin 11. harfidir. Lambda sembolü aynı zamanda, kimyada radyoaktif bozunma değişmeyenini simgeler. Oyunun genişletilmiş devam paketi olan Half-Life: Opposing Force yani Türkçesiyle "karşı güç", büyük ihtimalle Newton'ın hareket yasalarının üçüncü yasasına göndermedir. Diğer bir ek paket olan Half-Life: Blue Shift'in adı Doppler etkisine bir göndermedir. Türkçesiyle "maviye kayma" terimi, Doppler etkisine göre bir objenin gözlemciye doğru ilerlemesi sonucu objeye iletilmiş bir dalga boyunun kısalması veya frekansının artması ile mavi renkte görülmesine denir. Half-Life: Decay oyununda ise Türkçesi "bozunma" olan decay terimi gene kimyadaki radyoaktif bozunmaya bir göndermedir.

Kurgu


180px Lambda Kompleksi 1

Gordon Freeman, Lambda Kompleksi'ne ilerlerken.

Oyunun büyük bir bölümü, ABD'nin New Mexico eyaletindeki çölün uzak bir köşesine kurulmuş Black Mesa Araştırma Tesisi'nde geçmektedir. Bu kurgusal kompleks, Los Alamos Ulusal Laboratuarı ve 51. Bölge ile büyük benzerlikler içermektedir. Kendisi kuramsal fizikçi olan oyunun ana kahramanı Dr. Gordon Freeman, Deneysel Fizik Enstitüsü ve Avusturya'nın Innsbruck kentindeki Innsbruck Üniversitesi'nden mezundur. Ayrıca Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde kuramsal fizik felsefesi doktoru olmuştur. Freeman, Black Mesa'da gerçekleştirilecek olan çok önemli bir deneye katılanlar arasındadır; ama deney ne yazık ki korkunç bir hal alır ve Freeman bu yanlış sonuçlanan deneyden kurtulmayı başarır. Bu yanlış giden deney sonucu beklenmeyen "art arda rezonanslar" -kurgusal bir fenomen - boyuttaki bağlantı yerlerini yırtar ve tesise ağır zarar verir. Xen olarak bilinen bir dünyada bulunan uzaylılar, bu boyuttaki yırtıkları kullanarak tesise girerler. Bu boyutların yırtılmasına neden olan kazaya "Black Mesa kazası" denir.
Freeman bu hasar görmüş tesisten çıkmaya çalışır ve deneyden yaralananlara yardım bulmak için çıkış yolu arar. Ama bir süre sonra aslında iki ateş arasında kaldığını anlar: Bir tarafta işgalci uzaylılar ve diğer tarafta Amerika Birleşik Devletleri'nin özel timleri. Özel tim askerlerinin amacı, deneyden sonra ortaya çıkan uzaylıları temizlerken aynı zamanda da Freeman'ın da içinde olduğu yanlış giden bu deneyin tek tanıkları olan bilim adamlarını öldürmektir! Bütün oyun boyunca gizemli bir kişi Freeman'a görünüp durmaktadır. Adı G-Man olan bu kişinin kim olduğu oyun içinde belirtilmez. G-Man oyunun final sahnesinde oyunun amacı hakkında kısa bir brifing vermektedir. Kendisinin ses tonu sadece final sahnesinde duyulur. Freeman oyun süresince kazadan kurtulmuş bilim adamları ve güvenlik görevlileriyle birlikte hareket eder. Freeman, bütün kapıların güvenlik kodlarını bilmediği için ya da güvenlik seviyesi düşük olduğu için güvenlik görevlilerine ve bazı bilimadamlarına ihtiyaç duyar. Bilimadamları bazı noktalarda Freeman'ı yönlendirmektedir. Diğer çalışanların yardımlarıyla Freeman, Black Mesa içindeki Lambda Kompleksi'ne varır. Kazadan kurtulmuş bir grup, Freeman'ı uzaylıların geldikleri Xen'e ışınlarlar. Freeman'ın görevi oradaki boyut kapılarını açık tutan Nihilanth adlı yaratığı öldürmektir.Bu yaratığı öldürünce G-Man gelir ve ona bir iş teklif eder. Eğer işi kabul etmeyecekse kazanamayacağı bir savaşa gidecektir. Gordon Freeman bu işi kabul eder.

Dönütler

Piyasaya çıkarıldığı dönemde olumlu eleştiriler alan oyun, 1998-1999 arasında 50'nin üzerinde "Yılın Oyunu" ödülünü almıştır.
Şu ana kadar 14.3 (Aralık.2009) milyon kopya satan Half-Life tüm zamanların en çok satan 1. FPS oyunudur. Ayrıca oyunun diğer uyarlamaları, modları ve devam oyunu olan Half-Life 2, toplam 20 milyonun üzerinde satmıştır.
Yapım aşaması sırasında kurgu Doom, Quake ve Resident Evil gibi oyunların yanısıra Stephen King'in Sis isimli romanı ve çeşitli kaynaklardan esinlenerek hazırlanmasına karşın daha sonra işe alınan Marc Laidlaw tarafından geliştirilerek, yazılmıştır