Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #1463

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Nisan 2010       Mesaj #1463
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

fileashx

İzlanda'nın güneyinde "Eyyafyallayöküll" buzulu altındaki yanardağ, 190 yıl sonra geceyarısı püskürmeye başladı.

Tehlikeli yanardağ patlaması, sivil savunma dairesini de, hızlı buz erimesi ve sel tehlikesine karşı harekete geçirdi.

Sivil Savunma Dairesi Başkanı Vidir Reynisson, ilk aşamada 400 kişinin bölgeden uzaklaştırıldığını söyledi.

Reynisson, "Uçak ekibimiz yanardağın üzerinde durum saptaması yapıyor, Patlamanın şiddeti ve çapını ölçmeye çalışıyor" dedi.

Eyyafyallayöküll yanardağı, en son 1820'lerde volkanik hareket göstermiş.

Kuzey Denizi doğusunda Grönland'a yakın kuzey Atlas Okyanusu ülkesi olan İzlanda, don ikliminde yer katmanı altından buhar püskürten çok sıcak gayzerlerle kaplı, kuzey enlemine göre epey ılıman bir bölge özelliğini taşıyor.

İzlanda'da yanardağ ikinci kez patladı

İzlanda'da, 200 yıllık sessizliğin ardından geçen ay patlayan tehlikeli yanardağda ikinci bir patlama daha meydana geldi. Volkan, buzulun ortasında görsel şölen vadediyor, ancak diğer taraftan, bölge halkının tedbir amaçlı olarak evlerini boşaltması gerekiyor. Norveç, kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi riski neddeniyle hava sahasını kısmen kapattı.


İzlanda devlet radyosu, ülkenin güneyindeki Eyyafyallayöküll buzulunun 200 metre altındaki kraterden kara duman ve beyaz buhar yükseldiğini, buzulun kısmen eridiğini duyurdu.

Bölgede incelemede bulunan sahil güvenlik uçağı, alçalan bulutlar nedeniyle buzulda bir açılma ve lav göremedi.

Sivil Savunma Dairesi, eriyen buzulun, şimdiden su seviyesi 84 santimetre yükselen bir nehrin taşmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

İzlandalı bilim adamları, patlama başlamadan 2 saat önce buzul yakınında sismik faaliyetin arttığı haberini vermiş, bölgeden yaklaşık 800 kişi tahliye edilmişti.

Yanardağ, 1821 yılından sonra yaklaşık 200 yıllık sessizliğin ardından 20 Martta patlamıştı.

İzlanda'nın güneyinde, altındaki volkanik oluşumun 190 yıl sonra harekete geçtiği Eyyafyallayöküll buzulu, İzlanda'nın beşinci büyük buzulu.

Buzulun altındaki volkan, İzlanda'nın 9. yüzyılda kurulmasından bu yana 5 kez patladı.

Norveç hava sahasını kısmen kapattı

İzlanda'da geçen ay patlayan tehlikeli yanardağda ikinci bir patlamanın meydana gelmesiyle ortaya çıkan kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi riskine karşı Norveç'in kuzey bölgesinde hava sahasını kısmen kapattığı bildirildi.

Norveçli havacılık yetkilileri, kuzeyde Bodoe ile Tromsö arasındaki hava sahasının kapatıldığını, bu önlemin daha güneydeki Trondheim'de de uygulanmasının düşünüldüğünü söylediler.


İzlanda'daki yanardağda meydana gelen ikinci patlamanın ardından ortaya çıkan kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi yüzünden Avrupa hava trafiği felç oldu. En az 4 bin uçuş iptal edildi. Uçak kazasında ölen Polonya liderinin pazar günü yapılacak cenaze töreni de ertelenebilir.


Kül bulutunun görüşü engellemesinin yanı sıra uçakların motorlarına da zarar verebileceği belirtiliyor.

Eyfyallayöküll yanardağı ise kül ve duman püskürtmeyi sürdürüyor. Kara-kahverengi yanardağ dumanı, tüm meteorolojik olayların cereyan ettiği, atmosferde 10 km sınırında bulunan ilk tabaka troposferi geçerek stratosferde 18 kilometre yüksekliğe kadar çıktı.

İzlanda Üniversitesinden jeoloji-deprem bilimi uzmanı Prof. Dr. Armann Hosküldsson, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu yanardağın çıkarabileceği erimiş kaya katmanları olan magma miktarı sınırlı" bilgisini verdi.

İzlanda Doğa Bakanlığı yetkilisi Güdmundür Güdmündsson, iki gün daha aynı hızla sürmesi beklenen yanardağ püskürmesinin kuvvetli rüzgarlarla Avrupa semalarına taşınmayı sürdüreceğini bildirdi.

CNN Türk