Arama

Tiyatro Severlere - Tek Mesaj #21

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Ekim 2005       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kavuklu- Hay Allah!.. Şeref duyarım. (Safinaz ile Ilyas Efendi yan yana gelirler. Kavuklu tam konuşacağı sırada kapı çalınır.) Kapı...

Gülbeyaz- (Kapıyı açar.) Anne!

Ilyas Efendi- Eyvah, basıldık!

Anne- (Üzgün, mahcup ve durulmuş vaziyette) Girebilir miyim? (Girer.) Ben özür dilemeye geldim. Hepinizden yaptıklarım için af diliyorum!

Kavuklu- Hangi dağda kurt öldü?

Anne- Haklısınız Hamdi bey! Bencilliğim kurbanı oldum. Kendi isteklerimi her şeyin üstünde tuttum. Bunun için de insanları kırmaktan çekinmedim. Ta ki Safinaz!ım beni terk edene kadar. Onun hep yanımda kalacağını, bana bakacağını düşündüm. O yüzden evlenmesini ne pahasına olursa olsun engellemeye çalıştım. Şimdi önce ondan, sonra da sizlerden beni bağışlamanızı istiyorum. (Ağlayarak Safinaz'ın ayaklarına kapanır.)

Safinaz- Gülbeyaz- Anne!

Hacı Ağa- Aman, valide hanım! Biz yaşlılar, yalnız kalma korkumuzu yenemediğimiz sürece bencilliklerimizin kurbanı oluyoruz. Lütfen kalkın! (Kaldırır.) Eminim, gençler sizi anlayacaktır. Gelin, şöyle oturun.

Safinaz- Anneciğim! (Elini öper. Gülbeyaz ile Pişekar'da öperler.)

Anne- Bağışladınız mı beni?

Gülbeyaz- O nasıl söz anne! Elbette!

Kavuklu- Eh, o zaman kaldığımız yerden devam edelim. Bu nişanı bitirelim.

Anne- Ne nişanı?

Ilyas Efendi- Efendim, Safinaz hanım benimle evlenmeyi kabul etti de. Siz de müsaade ederseniz...

Anne- (Hışımla) Ulan!... (Sakin) Şakaydı, şaka...

(Herkes güler.)

Hacı Ağa- Efendim, bundan güzel fırsat olmaz. Ben de yeri gelmişken Allah'ın emri, peygamberin kavliyle sizi kendime eş olarak istiyorum.

Ilyas Efendi- Ah, ne mesut bir gün!

Anne- Ay, ne desem bilmem ki? (Safinaz'a bakar. Safinaz başıyla onaylar.) Eh, peki öyleyse!

Hacı Ağa- Oh be! Oldu bu iş! Biz de yüzükleri hemen takalım, öyleyse.

Pişekar- Sen de mi cebinde gezdiriyordun yoksa?

Hacı Ağa- Hem de makasla beraber! N'aber? (Kurdeleye sarılı bir çift yüzükle makas çıkarır.)

Pişekar- Pes vallahi!

Kavuklu- Gelin bakalım öyleyse.(Iki çift yan yana gelir. Safinaz ile Ilyas Efendi'nin yüzüklerini takarken) Allah, bir yastıkta kocatsın. (Hacı Ağa ile Anne'nin yüzüklerini takarken) Hayırlı, uğurlu olsun. Allah, sizi tayların çiftesinden korusun.

BITIŞ

Pişekar- (Kurdeleleri keser.) Uğurlu, kademli olsun. Allah hayırlı etsin. (Herkes birbirini
kutlarken Pişekar öne çıkar.) Efendim, bu çiftlerin düğününü haftaya yine burada icra edeceğimizi vaat ederek oyunumuza burada son veriyoruz.

Hepsi- Hepinizi düğünümüze bekliyoruz.

(Zurna neşeli bir hava çalarken perde kapanır.)