Arama


biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
16 Nisan 2010       Mesaj #8
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık

KİMYON


Diğer İsimler
Avcar, acem kimyonu, kemmon, zira (Sivrihisar)

Bileşimi
Sabit ve Uçucu yağ,reçine,tanen, protein,lutedin,apigenin

Özellikleri
Sindirime yardımcı, spazm çözücü, gaz giderici, idrar söktürücü, uyarıcı, terletici, hafif yatıştırıcı, bebekli annelerde süt arttırıcı, ishali eksiltici, cinsel gücü arttırıcı ve iştah açıcı özellikleri vardır.

NOT; UZUN SÜRE VE YÜKSEK MİKTARDA KARACİĞERE ZARARLIDIR.
Emzikli ve hamile, 3 yaşından küçüklere de yasaktır.


Muskat Cevizi - Küçük Hindistan Cevizi


BİLEŞİMİ
Sabit yağ (% 30-40), ( kanfen, pinen, simen, sabinen, felandran, tepinen, limonen, mirsen) uçucu yağ (% 5-15) ve rezin taşımaktadır. Kaloriler ve yağlı maddeler bakımından oldukça zengindir. Özellikle; trimiristin, karbonhidrat, terpenik türevler (barneol, linalool, gereniyol, terpineol, dipenten)

Gaz söktürücü, iştah açıcı ve antiseptik özelliklere sahiptir. Memleketimizde bilhassa karın ağrılarına karşı kullanılır. Çok tanınmış bir koku verici ve baharattır. Bazı İçkilerin terkibine girer. Yüksek dozlarda tehlikelidir. Baş ağrısı, susuzluk ve sersemlik belirtileri ile zehirlenmeler yapar.

Kullanılış şekli:
Toz 0.5 gr, günde üç defa, hap halinde, veya dekoksiyon (% 5-10) günde 1-2 bardak. İbn Sina döneminden beri bilinen bir drogdur.
Rende ile rendelenmesi kolaydır. Bebeklere topluiğne başının 3 katı kadar verilebilir.
Yemekleriniz pişmeye yakın yarım çay kaşığı atılabilir.

TARİHÇESİ
Muskat, Ortaçağ’da karabiberden sonra en çok kullanılan baharattır. Döneminde çok sevilen Servuaz bira - şarap içkisinin koku ana hammaddesidir.
Kötü kokuları def etmek sokaklarda yakılmıştır. Çok pahalı idi; yarım kilosu üç koyun ve 1 inek değerindedir. 1512 yılında Portekizliler bu ağacı ve ağacın bulunduğu yeri keşfederler ve bu bitkinin ucuzlamasını sağlarlar.

Salih bin Nasurullah, Şerafeddin Mağmumi gibi bilginler de muskat baharatının faydalarından kitaplarda söz etmişlerdir.


MAHLEP


Diğer İsimleri
İdris ağacı, endirez, endürüz, kokulu kiraz ağacı, keniro, mele, Prunus mahaleb, Rosaceae

Bileşimi
sabit yağ, kumarin, glikozitler ve asitler vardır.
Cinsel gücü arttırıcı, kuvvet verici, şişmanlatıcı, idrar ve balgam sökücü, prostat büyümesini engelliyici, nefes darlığı ve şekere yardımcı gıda takviyesidir.

Pasta, kek, çörek ve bisküvilere kullanılır. 1 kg una, 1 çorba kaşığı mahlep katılır.
Mahlep in taze olması çok önemlidir. Ucuz mahlep büyük olasılıkla bayattır.


Mahlep likörü, mahlep vermut, mahlep aromalı şarap meşhurdur.
Mahlep ağacı odunları; püro, sigara içme aletleri için idealdir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 10 Ekim 2018 04:38
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...