Arama


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
19 Nisan 2010       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Cıva yaygın yani dünyanın her tarafında bol bulunan bir cisim değildir. Bileşiklerinin sayısı azdır. Canlı organizmaların normal yapısında da yer almaz. Buna karşılık bilimlerin ilerlemesine civanın katkısı büyüktür.
Cıvayı doğal olarak toprakta parlak damlacıklar halinde bulmak mümkündür. Daha çok zencefre de denilen kırmızı renkli cıva sülfürün 600• C sıcaklıktaki havada kavrulmasıyla elde edilir. En zengin zencefre yatakları ispanya ve İtalya’da bulunur. Bu iki ülke, dünya cıva üretiminin yarısını sağlarlar. Türkiye, de de Konya, Kocaeli ve Ödemiş yörelerinde zencefre yatakları vardır.

Cıva zehirlidir. Normal sıcaklıkta bile, onu elde edenler ve kullananlar için solunulması tehlikeli buharlar çıkarır. Bileşiklerinin çoğundan sakınmak gerekir. Adi sıcaklıkta sıvı halde bulunan sadece iki maden vardır: çıva ve brom. Cıva, kullanılan madenlerin en ağırıdır. Yalnızca altın, platin ve uranyum gibi bazı kıt madenlerin yoğunlukları cıvanınkinden yüksektir.

Civanın bu nitelikleri, ondan termometre ve barometrelerde yararlanma olanağını verir (bir sulu barometrenin 10 metre yükseklikte olması gerekirdi). Cıva, çok sayıda madeni çözer ve onlarla birleşerek malgama denilen alaşımları meydana getirir. Onun bu özelliğinden altın ve platin metalürjisinde yararlanılır. Kadmiyum malgaması diş hekimliğinde dolgu maddesi olarak kullanılır.
Son düzenleyen perlina; 7 Haziran 2016 03:18