Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #1465

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
19 Nisan 2010       Mesaj #1465
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

fileashxd

İzlanda'daki Eyjafjallajökull Yanardağı'nın püskürttüğü külün oluşturduğu bulutlar yüzünden Avrupa'nın büyük bölümünde uçuş yasağı sürerken, bazı ülkeler hava sahalarını açtı. Çevre ve Orman Bakanlığı da, önümüzdeki 24 saat içinde Türkiye'de herhangi bir kül bulutu etkisi, tehlikesi ve riski beklenmediğini bildirdi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ise Türkiye'de kül bulutu sebebiyle konulan uçuş yasaklarının saat 16.15 itibarıyla kaldırıldığını açıkladı.


İzlanda'daki yanardağın neden olduğu kül bulutunun havayollarına maliyeti bugün itibarıyla 1 milyar doları geçtiği belirtildi. Havayolu sanayi temsilcileri, zararın 1 milyar doları geçtiğini bildirdi.

Kül bulutunun havayollarına maliyetinin, 11 Eylül'den daha fazla olduğuna da dikkat çekiliyor. Havayolu sektörü, havaalanlarının kapatılmasını eleştirirken, Avrupa Birliği'nden de tazminat talep ediyor.

Türkiye:
Kül bulutu, Avrupa'nın en doğusuna ve en güneyine uzandı; Türkiye'yi de etkilemeye başladı. İlk etkilenen iller Zonguldak, Samsun ve Sinop oldu.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, İzlanda'daki yanardağın patlaması sonucu yayılan kül bulutları nedeniyle, "Türkiye hava sahasında herhangi kapalı bir hava sahası bulunmadığını" bildirdi.

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, 15 Nisan Perşembe günü İzlanda'nın güneyinde "Eyjafjallajokull" buzulu altındaki yanardağın patlaması sonucunda oluşan kül bulutunun Avrupa hava ulaşımına olan etkileriyle ilgili gelişmelerin daha önce kamuoyuna duyurulduğu hatırlatıldı.

Gün içinde yayımlanan basın bülteninde, Ankara FIR (hava sahası) dahilinde Zonguldak açıklarından tamamen deniz üzerinde kalan dar bir hava sahası içinde görülen bulutlar sebebiyle 10 bin ft. ile 30 bin ft. arasındaki irtifa bandında uçuşların tekrar yasaklandığının bildirildiği anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Konuyla ilgili olarak mevcut meteorolojik raporlar kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda, kül bulutunun ülkemiz hava sahasını terk etmesi sebebiyle yukarıda bahsedilen uçuş yasakları da TSİ 16.15 itibariyle kaldırılmıştır. Bu gelişmeler ışığında, bahse konu volkanik kül bulutu sebebiyle Türkiye hava sahasında herhangi kapalı bir hava sahası bulunmamaktadır. Konu, Genel Müdürlüğümüz, DHMİ ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlükleri ile koordineli olarak yakından takip edilmektedir."

Öte yandan, Türk Hava Yolları (THY) bugün dahil 570 seferin iptal edildiğini açıkladı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya da, önümüzdeki 24 saat içinde Türkiye'de herhangi bir kül bulutu etkisi, tehlikesi ve riski beklenmediğini bildirdi.

Uçak seferlerinin iptal edilmesi, Türkiye'den Avrupa'ya giden tren yolcusu sayısını artırdı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Balkan ülkeleri ile Türkiye'nin ortaklaşa işlettikleri trenlerin, Türkiye'den Bükreş, Belgrad ve Selanik'e erişim imkanı sağladığını anlattı.

Hava muhalefeti nedeniyle bugün İstanbul'da başlaması planlanan 28. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) toplantısı da iptal edildi.

Bu arada, kapatılan Refah Partisinin eski başkanı Necmettin Erbakan, Almanya hava sahasının uçak seferlerine kapalı olması nedeni ile Almanya'da mahsur kaldı. Erbakan'ın karayoluyla Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

Uçuşlarda durum

Bu arada, yanardağ patlamasının ardından İstanbul Atatürk Havalimanı ile Avrupa ülkelerine yapılan uçuş iptalleri devam ederken Viyana, Milano, Saraybosna, Priştine, Bükreş ve Kiev seferi yeniden başladı. Atatürk Havalimanı'nda yolcuların bekleyişleri ise sürüyor. BTA Catering, yolculara sabah ikramlarında bulundu.

İzmir'den de Avrupa ülkelerine yapılacak uçak seferlerindeki iptaller devam ediyor. TAV Adnan Menderes Havalimanı Genel Müdürü Balcı, "4 günde 97 uçuş iptal edildi" dedi.

Avusturya:
Havalimanları TSİ 07.00'den itibaren yeniden açıldı.

Bosna:
Havalimanları açık.

İngiltere:
Hava sahası bugün de kapalı. İngiliz hükümeti, vatandaşlarını İngiltere'ye getirmek için donanma gemilerini seferber etti.

Bulgaristan:
Sofya ve Plovdiv havalimanları dün TSİ 14.00'den itibaren açık, diğerleriyse kapalı. 8 bin metre yükseklikte transit geçişlere izin veriliyor.

Çek Cumhuriyeti:
Hava sahası bugün en erken TSİ 13.00'e kadar kapalı.

Danimarka:
Hava sahası 10 bin 800 metre üzerindeki uçuşlara açık.

Estonya:
Hava sahası bugün TSİ 15.00'e kadar kapalı.

Finlandiya:
Kül bulutundaki aralanma sayesinde iki havalimanı 6 saat süreyle açıldı. Turku ve Tampere'den uçuşlar TSİ 12.00-18.00 arası yapılabilecek. Diğer havalimanları ise kapalı. Finnair mahsur kalan yolcularının ülkeden ayrılabilmeleri için gemi ve otobüs seferleri düzenleyecek.

Fransa:
Bordeaux, Marseille, Nice, Toulouse ve güneybatıdaki diğer havalimanları bugün en erken 16.00'ya kadar açık. Nice-Bordeux hattının kuzeyindeki havalimanları ise yarın sabaha kadar kapalı.

Almanya:
Hava sahası sivil uçuşlara bugün saat 20.00'ye kadar kapalı kalacak. Havaalanlarında gecelemek zorunda kalan yolcular için katlanabilir yataklar konulurken, tren seferlerinin de bugünden itibaren artırılması nedeniyle istasyonlarda yığılmalar oldu.

Macaristan:
Hava sahası en erken TSİ 13.00'e kadar kapalı.

İrlanda:
İzlanda'daki yanardağdan çıkan küllerin oluşturduğu bulutun uçuş güvenliği için tehlikeli olmayı sürdürdüğünü düşünen İrlandalı yetkililer, hava sahasının bugün yerel saatle 18.00'e kadar sivil uçuşlara açılmamasına karar verdi. Yetkililer, sivil uçuşlara getirilen sınırlamaların hafta sonuna kadar sürebileceği uyarısında bulunuyor.

İtalya:
İtalya sivil havacılık kurumu ENAC, kuzey hava sahasının TSİ 08.00'de açıldığını duyurdu. Hafta sonunda Milano ve Venedik'in de aralarında bulunduğu havalimanlarına uçuş yasağı getirilmişti. Alitalia, söz konusu havalimanlarından ve bu havalimanlarına uçuşa yeniden başladığını açıkladı.

Letonya:
6 bin metrenin üzerindeki transit uçuşlar için açık, ancak Riga havalimanının bugün de açılması beklenmiyor.

Litvanya:
Hava sahası açık.

Karadağ:
Havalimanları açık.

Hollanda:
Hava sahası en erken TSİ 15.00'e kadar kapalı.

Norveç:
Oslo Gardermoen havalimanı bazı uçuşlar için açık. Ülkenin kuzeyi ise hava trafiğine kapalı.

Polonya:
Havalimanları bugün kapalı. Transit uçuşlara izin veriliyor.

Romanya:
Hava sahası bugün en erken TSİ 12.00'ye kadar kapalı.

Rusya:
Tüm havalimanları açık. Aeroflot ABD'ye Kuzey Kutbu üzerinden uçuyor.

Sırbistan:
Havalimanları açık.

Slovakya:
Hava sahası cumadan beri kapalı.

İspanya:
17 havalimanı açık.

İsveç:
Güneydeki Gothenburg'dan Stockholm'e kadar olan hattın kuzeyi açık.

İsviçre:
Havayolu şirketi tüm Avrupa uçuşlarının bugün TSİ 21.00'e kadar iptal edildiğini açıkladı.

Ukrayna:
Kiev'deki Borispol havalimanı açık.

Kosova:
Dün akşam yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Priştine hava sahasının da uçuşlara kapatıldığı belirtildi.

Kanada:
Kül tabakasının bugün Kanada kıyılarına ulaşabileceği uyarısı geldi.

Avrupa ulaştırma bakanları buluşuyor


Avrupalı ulaştırma bakanları, deneme uçuşlarının sonuçlarını değerlendirmek üzere bugün bir araya gelmeye karar verdi. Alman Lufthansa şirketi Frankfurt ve Münih arasında 10 yolcusuz uçak uçururken, Air France de 2 başarılı uçuş gerçekleştirildiğini, 3 deneme uçuşu daha planlandığını belirtti.

Bazı havayolu şirketi yetkilileri, çoğu uçuşların gereksiz yere iptal edildiğini, iptal kararının bilgisayar modellerine dayanarak alındığını savunurken atmosferdeki kül birikmesini ölçmek için hiçbir balon yollanmadığına dikkati çekti.

AB Komisyonu da, İzlanda'daki yanardağın faaliyetiyle oluşan kül bulutunun etkilemediği hava koridorlarından maksimum faydalanılarak uçuş sayısının artırılmasını istedi.

Ulaştırmadan sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Siim Kallas, AB ulaştırma bakanlarının Avrupa'da felç olan havayolu trafiğini ele alacakları telekonferans toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, "Çok açık ki artık sadece kül bulutunun dağılmasını bekleyemeyiz" dedi.

Avrupalı bazı havayollarının dün yaptığı test uçuşlarına dayanarak kül bulutunun etkili olduğu hava sahalarının açılmasını reddeden Kallas, "Yolcuların güvenliğinden asla taviz veremeyeceklerini, alınacak herhangi bir kararın bilimsel temellere dayanması gerektiğini" vurguladı.

İzlanda volkanının havayolu sektörüne verdiği zararın 11 Eylül saldırılarını geride bıraktığını belirten Kallas, kül bulutunun etkilemediği hava koridorlarından maksimum oranda faydalanabilmek için Avrupa ülkelerinin daha fazla koordinasyona girmesi gereğine işaret etti.Eurocontrol: "Uçuşlar, bugün yüzde 70 oranında düştü"

Avrupa hava trafik güvenliği kuruluşu Eurocontrol, İzlanda'daki yanardağdan yükselen kül bulutu nedeniyle Avrupa'da bugün normal uçuş sayısının yüzde 70 oranında düştüğünü açıkladı.

Eurocontrol, Avrupa'da bugün normal uçuş sayısının yalnızca yüzde 30'unun yapılacağını, bunun 8 bin ila 9 bin uçuşa tekabül ettiğini bildirdi. Açıklamada, normalde Avrupa'da bugün için beklenen uçuş sayısının 28 bin olduğu kaydedildi.

HAVA TAHMİNCİLERİ NE DİYOR?

Hava tahmin uzmanları, yoğun rüzgar yüzünden kül bulutlarının hava ulaşımını tehlikeli etkileyecek biçimde yer değiştirdiğine dikkati çekiyor. Kül bulutlarının önümüzdeki günlerde de hava ulaşımını olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Havayolu şirketleri uçuş iptallerinden dolayı günde 200 milyon dolar zarara uğradığı hesaplandı.Avrupa'nın güney batısıyla, Balkanlar'ın güneyi, İtalya'nın güneyi, Yunanistan ve Türkiye'nin hava sahası şu an için açık durumda.

Yanardağ yeni sarsıntılara yol açıyor


İzlanda'da geçen hafta patlayan yanardağın, bugün çevresindeki bölgeye güçlü sarsıntılar gönderdiği, ancak Avrupa'da hava trafiğini felç eden kül bulutunun irtifasının yaklaşık 2 kilometreye düştüğü bildirildi.

İzlanda Meteoroloji Dairesi'nde görevli jeolog Hjorleifur Sveinbjornsson, Reuter ajansına yaptığı açıklamada, kül bulutunun şu anda çok alçaldığını belirterek, "2 kilometreden yüksek değil" dedi.

Sveinbjornsson, kuzeyden esen güçlü rüzgarların, kül bulutunu güneye sürüklediğini, güçlü volkanik sarsıntıların meydana geldiğini, bu nedenle yanardağın yüzeyinde bazı değişikliklerin meydana gelmiş olması gerektiğini, volkandan muhtemelen bir miktar lav çıktığını söyledi. Kül bulutu, Eyyafyallayöküll buzulunun altındaki yanardağ patladığı sırada 11 kilometre irtifaya yükselmişti.

CNN Türk - 19 Nisan 2010