Arama

Cenaze Nedir? - Tek Mesaj #12

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
23 Nisan 2010       Mesaj #12
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Türk Hukuk sisteminde mezarlıklar, cenaze­lerin defnedilmesi ve nakli işleri kamu sağlığı­nı ilgilendirmekte olup 1593 sayılı "Umumi Hıfzısıhha Kanunu"nda düzenlenmiştir.
Bu kanundan sonra sırasıyla Bakanlar Kuru­lu tarafından "Mezarlıklar Hakkındaki Nizam­name", Sağlık Bakanlığı tarafından "Ölülerin Bir Yerden Diğer Bir Yere Nakline Dair Tali­matname" ve Belediye Mezarlıklarının Kurul­ma Düzenlenme ve Süslenmesini konu alan "Mezarlık Nizamnamesi"nin 8. maddesinin bi­rinci fıkrası mucibince hazırlanan talimatname yürürlüğe konulmuştur. 13/06/1994 tarihli ve 21959 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 3998 sayılı mezarlıkların korunması hakkında kanun ile umumi mezarlıkların mülkiyet duru­mu, korunması, inşası, bakım ve onarımı ko­nuları düzenlenmiştir.
1393 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu, Me­zarlıklar Hakkında Nizamname ve Ölülerin Bir Yerden Diğer Bir Yere Nakline Dair Talimat­name de konuyla ilgili bilgiler içermektedir.
Yasa, tüzük, yönetmelik ve genelge hüküm­leri konu başlıkları altında sıralanmakla birlik­te, cenazesi olan vatandaşlarımızın yapacağı işlemler mevzuat çerçevesinde aşağıda özet­lenmiş, daha sonra konuyla ilgili yasa, tüzük, yönetmelik ve genelgeler sıralanmıştır.

Buna göre:
2- 5393 sayılı Belediye Kanunu ile 5216 sa­yılı Büyükşehir Belediye Kanunu'nda mezarlık­ların düzenlenmesi ve cenaze defin işlemleri be­lediyelerin görevleri arasında sayılmıştır.
3- Mezarlık alanlarının tespiti, düzenlenme­si, işletilmesi, cenazelerin gömülmesi ve nak­ledilmesi görevi belediyelere aittir.
Mezarlık kabul edilen mekanlardan başka yerlere ölü defnedilmesi yasaktır.
4- Büyükşehir statüsünde bulunan şehirlerde mezarlıkların kurulması, işletilmesi ve bakımı Büyükşehir Belediyelerinin görevi arasındadır.
5- Defin ruhsatı alınmadıkça hiç bir cenaze gömülemez.
6- Ölü muayene edenler veya defin ruhsatı verenler, ölüm sebebinin kazaen veya bulaşıcı bir hastalık neticesi olduğuna dair şüphelen­dikleri takdirde, ilgili makamı haberdar etme­den defin ruhsatiyesi veremezler. Bu makam Cumhuriyet Savcılığı olabileceği gibi bulaşıcı hastalıkla ilgili Sağlık Bakanlığı'na ait kurum­lar da olabilir.
7- Büyükşehir statüsündeki şehirlerde defin ile ilgili hizmetler hem Büyükşehir Belediye- si'nin hem de ilçe ve ilk kademe belediyeleri­nin görevleri arasında sayılmıştır. Yani cena­zelerin defni ile ilgili hizmetler Büyükşehir sta­tüsündeki şehirlerdeki bütün belediyelerin gö­rev ve sorumluluğu altında bulunmaktadır. Uygulamada defin ruhsatlarının düzenlenme­si, cenaze nakil işlemleri ilçe ve ilk kademe be­lediyeleri tarafından, mezarlıklardaki işlemler ise Büyükşehir belediyesi tarafından yerine getirilmektedir.
8- Ölülerin yıkanması, kefenlenmesi, mezar­lığa kadar nakli ve defin görevi belediyelere aittir. Bu hususta gerekli olan tesisat belediye­lerce yapılmak zorundadır. Ölülerin belediye­ce yıkanması, kefenlenmesi, mezarlığa kadar götürülmesi, mezar açılması ve kapanması için gereken ücret belediye tarafından bir tari­feyle düzenlenir. Fakir ve kimsesi olmayan ölüler belediyece parasız kaldırılır, yıkanır ve defnedilir.
Belediyelerce cenazelerin kolayca ve usu­lüne uygun olarak nakline nezaret edilmesi, nakil için gerekli tüm araçların hazır halde bu­lundurulması, genel nakil araçları ile cenaze nakli ve cenaze nakline ayrılmış araçların ce­naze nakli dışında diğer hususlara ayrılması ve kullanımının önlenmesi gerekir.

MsXLabs.org & DİB
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....