Arama


biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
23 Nisan 2010       Mesaj #10
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık

Salep Tozu - Salep Nedir?


DİĞER İSİMLERİ
Salep otu, çayır otu, orkide, yabani orkide, sahlep

BİLEŞİMİ
müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. İçerdiği en önemli madde glikomannandır.
Hastalık sonrasında beslenme zorluğu çekildiğinde besin yerine içilmesi gereken en iyi bitkidir. Çünkü güçlendiricidir.

Çocuklarda ishali önler, Balgam sökücü, göğsü yumuşatıcıdır. Öksürük ve bronşitte faydalıdır. Kabızlığı giderir. Basur memelerinde faydalı olabilir. Zihni çalışma gücünü arttırır. Kalbi kuvvetlendirir. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücudun ısınmasını sağlar. Cinsel gücü artırabilir.
Osmanlıdan bu yana yukarıda sayılan etkilerin varlığı söylenegelse de içerdiği müsilaj yapısında maddelerden kaynaklı öksürük dindirici etkisi dışında tıbben kanıtlanmış bir etkisi yoktur.

Özellikle afrodizyak(cinsel istek arttırıcı) etkisi kesinlikle bilimsel bir söylem olamaz. Müsilaj (suyla şişen maddeler) içeren her gıda kabız engelleyici olarak düşük bir etkiye sahiptir.
Kalp, zihinsel aktivite, menstrual siklus ve anal fissürler dahil salep üzerinde yapılan tıbbi bir çalışma yoktur.
Tüm bu bilgiler tarih kitaplarında yazılıdır. Tedavi yerine kullanmayınız.

HAZIRLANIŞI
10 gram toz salep, 100 gram sütle karıştırılıp kaynatılır, istenirse üzerine zencefil ekilip günde 2-3 kez içilir.

TARİHÇESİ
(Orchis, testis, haya, husye, erbezi) anlamına gelir. Toprak altında bulunan iki yumrusunda hareketle bitkye bu ad verilmiştir.

Mitolojiye göre; bir satır ile bir su prensinin oğlu olan orçis, bir Dionysios şöleni sıasında öldürülür ve yeniden dünyaya geldiğinde o artık bir salep (orkide) bitkisidir.
Orchidaceae (orkideler) familyasının birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen drog. Ayrıca orkide türlerine Anadolu'da verilen genel ad. Sahlepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.

Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda bir çok çeşidi vardır.
Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır.

Özellikle Maraş Dondurması olarak bilinen dondurmaya tat ve koku kazandıran, dünyada sadece Kahramanmaraş'ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde edilen saleptir. Kahramanmaraş'ın dağlarında toplanmadan dolayı orkide türleri son derece azalmıştır.

Anadolu orkideleri aşırı toplamadan dolayı tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Bilinçsizce yapılan toplama yakında bu içeceğin, Orkidelerin tükenmesinden mütevellit içilememesine ya da çok ama çok pahalı olmasına sebep olacaktır.
Doğal dengenin bozulmaması ve bir canlı grubumuzun daha silinip gitmemesi için gereken duyarlılığı göstermemiz gerekmektedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 10 Ekim 2018 04:25
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...