Arama

Cenaze Nedir? - Tek Mesaj #13

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Nisan 2010       Mesaj #13
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Cenaze sahibinin de yapacağı belli başlı iş­lemler vardır:

a. Cenaze hangi ilçe belediyesi sınırlarında ise o ilçenin Sağlık işleri birimlerine başvuru­larak ölüm raporu alınır.
b. Ölüm raporu ile birlikte aynı belediyenin cenaze memurluklarına müracaat edilir.
c. Cenaze işlemlerini yürüten memurlara ölünün nüfus cüzdanı ve ölüm raporunun bir fotokopisi verilerek nüfus kaydından düşümü için ilgili ilçe Nüfus Müdürlüğü'ne gönderilme­si temin edilir.
d. Belediyenin cenaze memurluğu veznesine masraflar yatırılır. Bu masraflar, cenaze ve de­fin işlemleri için yapılan harcamaların karşılığı olarak alınmaktadır. Cenaze nakil araçları ay­nı ilçenin cenaze memurlukları tarafından te­min edilir.
e. Cenaze il dışına nakledilecekse, ilçe bele­diyeleri Sağlık işleri birimlerinden izin alınır. Aynı birimler tarafından cenazeler mühürle­nerek ve yol belgeleri düzenlenerek ilgililere teslim edilir.
f. Cenaze sahibi mezar yeri tahsisini talep eder. Mezar yeri tahsisi, Mezarlıklar Şube Mü­dürlüğü tarafından, miktarı her yıl Belediye Meclisi tarafından belirlenen ücretler karşılı­ğında yapılır.
g. Cenaze, bulunduğu şehirde defnedilecek- se defin ruhsatı verilir.Cenaze yakınlarının ilgili belediyeye telefon ile veya bizzat gelerek müracaat etmeleri ha­linde Sağlık işleri Müdürlüğü Cenaze Hizmet­leri biriminde görevli elemanlar ile Belediye doktoru ölüm nedeninin tespiti ve muayene için cenaze evine giderler. Cenaze evinde ölen kişinin gerekli muayenesi yapılarak ölüm nedeni belirlenir. Herhangi olumsuz bir du­rum yok ise ölüm raporu tanzim edilir. Cenazenin muayenesinde şüpheli bir durum ortaya çıkmışsa, ilgili makamı haberdar etmeden de­fin ruhsatı verilmez.
h. Cenaze başka bir şehirde defnedilecekse yol izin ruhsatı alınır.
i. Cenaze yakınlarının talebine göre, cenaze bulunduğu yerden belediye cenaze aracı ile belediyenin gasilhanesine getirilir ve yakınları­nın da refakatinde görevli gassallar/cenaze yı­kayıcıları tarafından temiz bir ortamda itina ile yıkanır ve kefenlenir.
k) Fakir olan veya imkânı olmayan cenazeler için, yakınlarının talebi ile kefen ve benzeri mal­zemeler belediyece karşılanmaktadır.
Cenaze, sahibinin isteği doğrultusunda uygun görülen mezarlığa defin işlemleri için götürülür.
l) Cenaze aracı, talep olması halinde şehir içi­ne ücretsiz, şehir dışına meclis kararı gereği ki­lometre başına ücret alınarak gönderilmekte­dir. Cenaze yakınlarını mezarlığa götürmek üzere otobüs şehir içine ücretsiz tahsis edilir.
m) Ölüm hastanede gerçekleşmiş ise, Ölüm Raporu ve Defin Ruhsatı (Gömme izin Kağıdı) ile birlikte Belediye Cenaze işleri Servisi'ne baş­vuran cenaze sahibinin vereceği bilgiye göre iş­lem yapılır.
n) Ölüm evde gerçekleşmiş ise belediye dok­toru, ölüm gerçekleşme saatinden uygun bir sü­re geçtikten sonra belirtilen adrese intikal edip, cenazeyi muayene ederek ölüm raporunu ken­disi düzenler veya şüpheli bir durum görürse adli tıpa bildirerek inceleme talep eder.
o) Ölüm ikamet dışında gerçekleşmiş ise, ev­de gerçekleşen ölüm ile ilgili işlemler titizlikle uygulanır.
p) Cenaze, yakınlarının vereceği bilgiye (yur- tiçi-yurtdışı, şehir içi-şehir dışı) göre işlem gö­rür. Şehir dışına çıkacaksa yol belgesi verilerek, yurtdışına çıkacaksa yol belgesi ile birlikte tabut mühürleme işlemi yapılarak gönderilir.
Nüfus cüzdanının aslı nüfus düşüm işlemleri yapılmak üzere Nüfus Müdürlüğü'ne gönderilir.
r) Cenaze fakir ve kimsesiz ise, muhtarlıktan alınan Fakirlik Belgesi ile Belediye Cenaze iş­leri Servisi'nin Mezarlıklar Müdürlüğü ile yap­mış olduğu yazışma neticesinde veya Mezar­lıklar Müdürünün takdiriyle ücretsiz mezarlara defin işlemi yapılır.
s) Cenaze yurtdışından gelmiş ise, ilgili ha­vaalanı doktorunca düzenlenen Ölüm Raporu ile birlikte cenaze işlemleri yapılır.

MsXLabs.org & DİB
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....