Arama

Çiçekçilik - Tek Mesaj #1

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
25 Nisan 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çiçekçilik
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çiçekçi çiçek satan kişi, ticari kuruluş. 1900'lerin başlarında Amerika'da; Çin, İtalyan ve Japon1906 yılındaki depremle yavaşlayan satışlar, 1924'te çiçekçilerin tek bir çatı altında toplanmasıyla yeniden canlanarak bugün "San Francisco Flower Mart" adıyla anılan ismini aldı ve organizasyonun büyüklüğü kısa sürede üç çiçekçiden altmış çiçekçiye çıktı. çiçekçiler, ilk açık hava satışlarını gerçekleştirdiler.

Osmanlı'da Çiçekçilik

Osmanlı Türklerinde bahçeciliğin bir bilim dalı ve sanat olarak görülmesi oldukça eski tarihlere dayanır. Bu eskiliğin miladı 900 (1495) tarihlerinden daha geriye doğru uzanıp gittiğini gösterecek nitelikte “Tezkire-i şükufeciyan”, “Revnaku’l-ezhar”, “Şükufenama" gibi bir takım tarihi kaynaklara rastlanmaktadır. Hicri 1100 (1689) yıllarında Şehremini Cami’nin hatibi olan Übeydullah Efendi yazdığı Tezkire-i şükufeciyan adlı çiçekçi kitabında çiçekseverliğe gayret edilmesinin çiçek yetiştirmede ne derecede etkili olduğundan, zamanında yetiştirilen çiçeklerin kimler tarafından ilk olarak yetiştirildiğinden bahsetmektedir. Türk çiçekçilik tarihiyle ilgili araştırmaları bulunan Turhan Baytop, “Lâle-i Rumi” denilen ve ayırcı özelliklere sahip olan Osmanlı Lâlesi’nin Kefe’den getirilen bu lale soğanlarından elde edildiği düşüncesindedir.

Çiçekçilik yıllardan bu yana asıl olarak yapılmış fakat adı konmamış bir meslek dalıydı. Çiçekçiliğin kökeninin orta çağdaki süs sanatlarına kadar dayandığı bazı kaynaklara göre kesindir. Devir ve aşamalarla tam anlamıyla sektör denecek kadar olmasada süsleme sanatı ile birlikte faal olmuştur. Asıl olan çiçek anlamlarıda astrolojideki yıldız anlamları ile bağdaşır.

Günümüzde çiçekçilik sektörü çok büyük bir döngüleşmeye girmiş olup, avrupa ile hem iç pazarda hemde dış pazarda rekabet içerisine girmiştir. Üretim ve pazarlama konusunda çiçekçilik de ülkemiz çok büyük bir gelişme gerçekleştirmiştir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.