Arama

Cenaze Nedir? - Tek Mesaj #14

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Nisan 2010       Mesaj #14
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Cenaze Hizmetleri

Ölüm raporu düzenlenmesi, ölüm vakası­nın nüfus müdürlüğüne bildirilmesi, il dışına götürüleceklere yol belgesi düzenlenmesi, me­zar yeri tahsis edilmesi, defin ruhsatı verilme­si, cenaze aracı temin edilmesi, yurt dışına gö- türülecekse yol belgesi ve tabut mühürleme gi­bi işlemler belediyelerce yapılır.
Cenazelerin yıkanması, kefenlenmesi, me­zarlığa nakli ve defnedilmesi ile mezarlıkların bakım, temizlik çevre düzenlemesi ve muhafa­zası görevi de belediyelere aittir.
Her belediyede, belediye olmayan yerlerde de defin ruhsatı veren birimlerde ölümlerin kayıt ve zaptına mahsus bir defter bulunduru­lur. Bu deftere ölünün ismi, adresi, ölüm tari­hi, belli ise ölüme neden olan hastalığı ve de­fin ruhsatiyesi verenin ismi kaydedilir. Bu bil­giler her ay sonunda toplanarak bir sonraki ayın on beşine kadar en yakın hükümet tabibi ve sağlık müdürlüğüne bildirilir ve sağlık daire­leri tarafından da mahalli nüfus idarelerine ha­ber verilir.

Cenaze aracı temini ve ücretler


Cenaze aracı, belediyeler tarafından ücret­siz olarak temin edilir. Cenaze işlemleri (mezar ücreti, mezar açma kapama ücreti, gasil, morg, tesis vb.) ücret karşılığı yapılır. Ücret karşılığında özel ambulans hizmeti veren kuru­luşlar da vardır.

MEZAR YERİ TAHSİSİ

Mezarlık alanlarının tespiti, düzenlenmesi, işletilmesi, cenazelerin defnedilmesi ve nakle­dilmesi görevi belediyelere aittir.
Mezarlık olarak tahsis edilen alanların dışın­daki herhangi bir yere cenaze defnedilmesi yasaktır. Ancak olağanüstü hallerde ve sağlık bakımından sakınca bulunmadığı takdirde Bakanlar Kurulu kararı ile mezarlıklar dışında defin yapılmasına izin verilebilir.
Büyükşehir statüsünde bulunan şehirlerde mezarlıkların kurulması, işletilmesi ve bakımı Büyükşehir Belediyelerinin görevleri arasın­dadır.
Köyler için tahsis edilecek mezarlık alanları, köylerin bağlı olduğu ilçe kaymakamlarınca hükümet tabiplerinin görüşü alınarak tespit edilir.
Birden fazla ve birbirine komşu köyler için bir mezarlık alanı oluşturulabilir. Köy mezar­lıklarının mülkiyeti köy tüzel kişiliklerine aittir.

MsXLabs.org & DİB
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....