Arama

Atmaca ne ile beslenir? - Tek Mesaj #38

SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
28 Nisan 2010       Mesaj #38
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
Atmaca Ne İle Beslenir
Atmaca ne İle Beslenir Atmaca küçük yırtıcı kuşlar gurubundan bir göçmen bir kuştur. Kertenkele, yılan, kurbağa, fare ve küçük kuşları avlayarak beslenir. Yeryüzünde avını ondan daha ustaca yakalayabilen bir yaratık daha yoktur. Avını yakalarken gösterdiği üstün performans ve atikliği görmeden tahmin yürütmek mümkün değildir.
Atmaca ne İle Beslenir Bir yırtıcı kuş için en iyi beslenme; şüphesiz doğadaki beslenme alışkanlığına en yakın olandır. Ülkemizde YANLIŞ bir uygulama olarak atmacalara sürekli yumurta sarısı verilmektedir. Yanlış olmasına rağmen geleneklerin ve alışkanlıkların etkisiyle bu uygulama maalesef devam etmektedir. Başka bir yanlış uygulama ise yırtıcı kuşlara kırmızı et yedirilmesidir(koyun, sığır eti).
Atmaca ne İle Beslenir Bu da yırtıcı kuşlar için gayet zararlı bir uygulamadır. Bunun yerine hindi ve tavuk eti, özellikle boyun kısımları verilebilir. Bir yırtıcı kuş için en besleyici ve dengeli besin güvercin etidir. Fakat doğadan yakalanan güvercinlerden kuşa hastalık bulaşabilmektedir.Bunun için kontrollü yetiştirilmiş güvercinler bulmak gerekir fakat bu her zaman mümkün olmaz. Bunun yerine yetiştirme çiftliklerinden alınan bıldırcınlar veya tavuk ve hindi eti tercih edilebilir.Yumurta sarısı ise sadece hastalıktan iyileşme döneminde; uzun süreli olmamak şartıyla verilebilir.
atmaca
Atmaca
Bir ok gibi fırlar ani bir hareketle avını pençeleriyle yakalar. Ağırlığı 180-300 gram civarındadır. İlim dilinde adı Accipiter Nisus'tur. Erkeği dişisinden küçüktür. Avda genellikle daha güçlü ve dayanıklı olduğu için dişi atmacalar kullanılır.Atmacanın erkeğine "Mamulitsa", bir yaşından büyük olanlara da "Tüylek" denir.
Avcılık için, insana alışmaları ve eğitilmeleri daha kolay olduğundan tutuldukları senenin yavruları yani bir yaşını doldurmamış olanlar genellikle tercih edilmektedir. İyi huylu atmacalar saklanıp bir sonraki sezonda avda kullanıldığı gibi, ender olsa da doğada kalmış bir yaşından büyük atmacalarla da (Hava Tüyleği) avcılık yapılmaktadır.
Atmaca, Avrupa, Asya ve Afrika'nın ormanlık bölgelerinde yaşar. Ağustos ayından başlamak üzere Ekim ayının sonuna kadar kuzeyden güneye ve kışı güneyde geçirdikten sonra da Nisan Haziran aylarında da güneyden kuzeye göç etmektedir.