Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
10:14, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Salı, 09 Aralık 2025 - 10:15
Arama
MaviKaranlık Forum
Çemen Otu ve Sağlık için Faydaları
-
Tek Mesaj #1
_Yağmur_
VIP
VIP Üye
30 Nisan 2010
Mesaj
#1
VIP
VIP Üye
ÇEMEN
Orjinal Adı :
Trigonella foenum-graecum, Boyotu, Buyotu, Boy Tohumu
Botanik Bilgi :
Baklagiller familyasındandır. Anayurdu Güney Avrupa ve Akdeniz havzası olan çokyıllık otsu bitkidir. Yarım metreye kadar boylanabilen çemenotu ülkemizde yabani olarak yetiştiği gibi Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kültürü de yapılmaktadır. Gövdesi açık yeşil renkli, yuvarlak kesitli, ince tüylü ve dallara ayrılan yapıdadır. Bitki dikine ve kimi zaman da yere yatarak gelişir. Kenarları ince dişli ve oval biçimli üç yaprakçıktan oluşan yaprakları da açık yeşil renklidir. Sarımsı beyaz çiçekleri yaz ortasında açar. Bu çiçekler olgunlaşınca her biri 10-20 adet sarı-kahverengi minik tohum taşıyan tohum zarfına dönüşür. Bol güneşli yerleri; suyu iyi akıntılı, bitek ve alkalik toprakları seven çemenotu, tohumlarıyla çoğaltılır.
Bazı ülkelerde baharat olarak kullanılan bu tohumların bizdeki başlıca kullanım alanı pastırma imalatıdır. Burada tohumlar ezilip pastırmanın üzerine sıvanan keskin kokulu “çemen” adlı macunun içine ana madde olarak katılır. Bazı yerlerde çemenotunun yaprakları salatalara eklenip çiğ olarak yendiği gibi, haşlanarak sebze olarak da tüketilir.
Bilinen Birleşimi :
Çok keskin kokulu olan çemenotu tohumları, % 30′a varan oranda yapışkan bitki sıvısı ile uçucu ve sabit yağlar; trigonellin, kolin ve kumarin adlı maddeleri içerir.
Faydaları
Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür.
Bronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlar.
Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır.
Mide ve bağırsak gazlarım söktürür. Diyarenin iyileştirilmesinde yararlı olur.
Bedeni güçlendirici bir toniktir. Özellikle nekahat halindeki hastalara iyi gelir.
Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.
Emzikli (süt veren) annelerde süt gelişini artırır.
Kadınların aybaşı dönemini rahat atlatmalarına yardımcı olur.
Çemenotu ayrıca çıban ve yaraların iyileştirilmesinde de etkili olur. Bunun için tohumlan ezilip toz haline getirilir. Biraz suyla karıştırılıp yara lapası hazırlanır. Bu lapa yara ve çıbanlara dıştan uygulanır.
Kullanım Şekli
Çay Hazırlama :
Çemenotunun tohumları sonbaharda olgunlaştıkları zaman toplanır. 1,5 tatlı kasığı tohum l bardak sıcak suya konulup 10 dakika süreyle ağır ağır kaynatılır. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir.
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Bu mesajı
2
üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Cevapla
Kapat
Saat: 10:15
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...