Arama


LaDy - avatarı
LaDy
Ziyaretçi
3 Mayıs 2010       Mesaj #2
LaDy - avatarı
Ziyaretçi
Güney Doğu Anadolu Bölgesi bitki örtüsü bitkilerden örnekler sunacam.

soru0042
Cupressus Arizonica (MAVİ SERVİ)
Kozalağı küçük ve açık renklidir. Kozalak pulları olgunlaştığında açılır, pulların uçlarında sivri çıkıntılar vardır. Kozalaklar sürgünlerin ucunda bulunur. Hızlı büyüyen bir ağaçtır; konik formdadır. Canlı çit olarak yahut, geniş yeşil sahalarda yalnız başına kullanılabilir. Yaprakları mavi-yeşil renktedir.

soru0042a
Cupressus Sempervirens(Adi Servi)
Juniperus Foetidissima(KOKULU ARDIÇ)
10-15 metre, ender olarak 20 metreye değin boylanabilen, düzgün gövdeli, dalları yukarıya yönelik, piramidal tepeli, orta boylu bir ardıç.

soru0042b
Pinus Nigra (KARA ÇAM)
Pinus Brutia (KIZIL ÇAM)
Ülkemizde 15-20 metre boy yapan bir çam türüdür. Gençlikte hızlı büyür ve odunu bol reçinelidir. İğne yaprakları 12-18 cm uzunluğundadır. Tipik Akdeniz ikliminin bitkisi olup ışık isteği fazladır. Kirece ve kuraklılığa dayanıklılık gösterir.

soru0042c
Thuja Oriantalis (DOĞU MAZISI)
Türkiye'de çok yetiştirilen hızlı gelişme gösteren bir ağaçtır. Yaprakları pul yaprak şeklinde olup iyi bir ışık ağacıdır. Donlara ve gölgeyede oldukça direnç gösterir. Genelde peyzaj çalışmalarında piramit formlusu tercih edilir. Budama yolu ile form verilebilinir. Altuni renkte ve piramit formunda olanları da oldukça dekoratiftir.

soru0042d
Buxus Sempervirens (ADİ ŞİMŞİR)
190 - 200 yıl yaşayabilen herdemyeşil bitkilerdir. Yaprakları 1 - 2 cm büyüklüğündedir. Üstleri parlak koyu yeşil alt yüzeyi sarımsı renklidir. Güneş sevmesine rağmen gölgeyede iyi dayanır. Normal dercede nemli yerlerde iyi gelişir. Budanmaya cevap veren, iyi form verilen bir bitkidir. Eski saray bahçelerinde çeşitli formlarda kullanılmıştır.

soru0042e
Buxus Longifolia (UZUN YAPRAKLI ŞİMŞİR)
Laurus Nobilis (AKDENİZ DEFNESİ)

soru0042f
Nerium Oleander (ZAKKUM)
Özellikle akdeniz ikliminin bitkisidir. 3 - 4 m boy yapabilirler. Yaprak dökmeyen ve ılıman iklimleri seven bitkilerdir. Yaprakları uzun şerit şeklindedir ve zehirlidir. Baharda açan çiçekleri muhteşemdir. Beyaz, pembe, kırmızı, sarı renkli olabilir.

soru0042g
Morus Alba (AKDUT)

soru0042h
Platanus Orientalis (DOĞU ÇINARI)
Sophora Japonica (JAPON SOFORASI9
Zelkova Carpinifolia (ZELKOVA)
Fraxinus americana (AMERİKAN DİŞBUDAĞI)
Cercis Ciliguastrum (ERGUVAN)
Yürek şeklindeki yaprakları yaz yeşilidir. Çiçekler pembe renkli olup Mayıs ayında açmaya başlar. Çiçekler dallar üzerinde bir arada durur. Çalı formuda, ağaç formuda bahçe düzenlemelerinde sıkça kullanılır. Tohumları mercimek büyüklüğündedir.