Arama

Garfield - Tek Mesaj #6

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mayıs 2010       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Garfield Üzerine Notlar

*Jim Davis’in oluşturduğu “Garfield” çizgi bant serisinde Garfield adlı bir kedinin, Odie adlı bir köpeğin ve ikisinin sahibi olan Jon Arbuckle adlı bir delikanlının serüvenleri anlatılır.

*2007 yılı itibariyle tam 2.570 gazetede yayınlanmakta olan “Garfield” serisi şu anda dünyanın en yaygın ve en çok izlenen çizgi bant serisi olarak Guinness dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır.Serinin dünya çapında 260 milyondan fazla tiryakisi bulunmaktadır.

*19 Haziran 1978’den beri yayında olan çizgi bant serisinin ulaştığı popülarite, “Garfield”ın geride kalan 30 yıllık süre içerisinde çeşitli televizyon dizilerinin, animasyon tarzındaki özel televizyon programlarının, üç adet uzun metrajlı sinema filminin,çok sayıda oyuncağının ve çocuklara yönelik kırtasiye ürünlerinin yapılmasına yol açmıştır.

*Serinin ilk yayın günü olan 19 Haziran 1978 tarihi, Garfield’in doğum günü olarak kabul edilir. Evcil hayvan besleyenlerin evdeki hayvanlarla ilişkisine eğlenceli bir yaklaşım getiren “Garfield” serisinde evin gerçek efendilerinin aslında evcil hayvanlar olduğu gerçeği vurgulanır.

*Garfield karakteri ayrıca diet, pazartesi kabusu, tembellik, duyarsızlık, ilgisizlik, can sıkıntısı gibi insani problemlerle de başa çıkmaya çalışan bir karakterdir. Garfield’in en önemli özelliği, sahibi John’un ve diğer insanların ne dediğini anlayabilmesidir. Cevap veremez ama John, Garfield’in yüz ifadesine ve hareketlerine bakarak onun ne dediğini ve ne düşündüğünü anlamaktadır.

*Öte yandan Garfield’in başta köpek Odie olmak üzere diğer hayvanlarla düşünce balonları aracılığıyla konuşabildiğini görürüz. Odie onun ne dediğini anlar ama genellikle havlamak hariç cevap veremez.

*Seride normal iletişim kuramayan tek karakter Odie’dir. Bu nedenle çizgi seride Odie’nin konuşma balonları genellikle boştur.

*Serinin diğer hayvan karakterlerinin (Arlene, Nermal, Fare Squeak, Örümcek Guido gibi), Garfield ile karşılıklı konuşma yeteneği vardır.

*Garfield’ın ayrıca yazı yazma yeteneği de olduğu görülür. Sahibi John’un okuyabileceği mesajlar yazar ki bunların çoğu hediye getirmesi için Noel Baba’ya iletilmesi için yazdığı mektuplardır.

*Birçok çizgi bant serisinde olduğu gibi Garfield’ın çizimlerini de sadece Jim Davis yapmaz. “Garfield” Jim Davis başkanlığındaki bir çizerler ekibinin ve onların asistanlarının elinden çıkar.Yani bir ekip çalışmasının ürünüdür.Seriyi oluşturan Jim Davis ise, çizilen materyalin son şeklini kontrol ettikten sonra onaylar ya da onaylamaz.Onaylamazsa ekip yenisini oluşturur.

*Jim Davis, “Garfield”ın her kesimden okura ulaşması ve espirilerin gelecekte de eskimemesi için özel bir çaba sarf etmektedir. Bu nedenle geniş kesimler tarafından kabul görecek esprilere yer verir. Bu yaklaşımın sonucu olarak da, “Garfield” ile aynı dönemde doğmuş olan “Boondocks”, “Doonesbury”, “Dilbert” ve “Cathy” gibi serilerdeki toplumsal ve politik değinmelerden uzak durulur.

*“Garfield” serisinden yapılan ilk çizgi film, 1982 yılında hayata geçirilen “Here Comes Garfield”dir. Garfield karakterini aktör Lorenzo Music’in(1937-2002) seslendirdiği çizgi filmin müziklerini soul şarkıcısı Lou Rawls hazırlamıştı.

*1991 yılına kadar 12 tane özel televizyon programı yapıldı. Ayrıca Amerikan CBS televizyonunun cumartesi sabahı kuşağında yayınlanmak üzere çizgi film serisi hazırlandı. Bu serinin yayını 1988 ile 1995 yılları arasında devam etti.

*Garfieldi oluşturan Jim Davis, 1981 ve 1985 yıllarında Ulusal Çizgi Romancılar Derneğinin verdiği başarı ödülünü aldı. Ayrıca 1989 yılında Reuben Ödülünü kucakladı.

*Gazetelerde sadece Pazar günleri yayınlanan “Garfield” çizgi bantları, 7 Haziran 1999 tarihinden itibaren hafta içi günlerde de tam renkli olarak yayınlanmaya başladı.

*2004 yılına gelindiğinde “Garfield”in ilk uzun metrajlı sinema filmi yapıldı. ABD’de 11 Haziran 2004 tarihinde gösterime giren film, “Garfield: The Movie” adını taşıyordu. Garfield karakterinin bilgisayar ortamında hazırlanmış animasyon karakter olarak sunulduğu o filmde Odie’yi gerçek bir köpek oynadı. Garfield’ın seslendirmesini Bill Murray yaptı.

*Garfield’ın ikinci uzun metrajlı filmi ise, 16 Haziran 2006 tarihinde gösterime giren “Garfield: A Tail of Two Kitties” oldu.

images?qtbnANd9GcQfgFA5oZQL0rbgv9VAlGNuI6BW6A6LxKLsV5Zzo5Ov4qLKOF1WXg

Garfield Hakkında

*Garfield tembel, bencil, şişman, turuncu benekli bir kedidir. Yemek yemek ve uyumak en büyük zevkleridir.

*Pazartesi günleri kötü talihi bir türlü yakasını bırakmadığı için Pazartesi günlerinden nefret eder.
Diet yapmaktan da nefret eder. Çünkü diet kelimesinin ölümle eşdeğer olduğuna inanmaktadır.Spor yapmaktan da nefret eder.

*Şubat ayını da sevmez. Çünkü Şubat’ın ayların pazartesisi olduğuna inanır.
Kendisinin diğer hayvan ve insanlardan çok daha zeki olduğunu düşünür.
Kimi zaman onlarla iletişim kurmayı başarsa da örümceklerden nefret eder.

*Zaman içerisinde birçok hayvan ve eşyayla iletişim kurmayı ve onların düşüncelerini anlamaya başarmıştır. Bunlar arasında diğer kediler, fareler, köpekler, insanlar, saatler, ağaçlar, örümcekler, banyo terazileri, sincaplar, balıklar, bitkiler, yiyecekler, karıncalar ve kuşlar vardır.

*Mama Leoni’nin işlettiği İtalyan Lokantasının mutfağında dünyaya geldiği için doğduğu günden beri özellikle lazanyaya karşı özel bir tutkusu vardır. Favori yemeği lazanyadır.

*Sürekli birşeyler atıştırmaya bayılırsa da kuru üzümden hiç hoşlanmaz. Bu özelliğini doğum günü için istediği hediyeler listesini hazırladığı macerasında görürüz. Listesini hazırlarken zaman tasarrufu yapmak için istediği şeyler yerine, istemediği şeyler listesi yapar. Listesindeki tek madde ise kuru üzümdür.
Son düzenleyen nötrino; 19 Temmuz 2014 18:04 Sebep: Kırık link yenilendi!!