Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Mayıs 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çoğumuz için, atık madde deyince akla bizim ya da anne ve babalarımızın her hafta çöpe taşıdığımız ev atıkları geliyor.
Belki onların 'bir yerlere gittiğini' biliyor olabilirsin ancak çok azımız, gerçekten atıkların boşaltılıp üzerinden buldozer geçirildiği bir atık gömme alanı görmüştür. Atıklar, çok yüksek sıcaklıklarda küle dönüştürüldükleri bir yakma fabrikasına ya da yeniden kullanabileceğimiz parçalara ayrıldıkları bir geri dönüşüm merkezine de gidebilir.

Ev atığı her yıl üretilen dağ gibi atığın yalnızca küçük bir parçasıdır. Avrupa giderek daha fazla zenginleşiyor ve biz de daha fazla şey satın alıyoruz. Bu da daha fazla atığa yol açıyor ve ne yazık ki pek çok ülkede atık maddeler hala gerektiği gibi işlenmiyor. Yemek artıkları gibi bakterilerle ayrışabilen atıklar, diğerlerinden ayrılarak faydalı toprağın içinde çürütülmek ve böylece organik gübre olarak toprağı zenginleştirmek yerine atık gömme alanlarına dökülüyor. Yine nikel gibi tehlikeli maddeler atık çöplerinden çevreye sızıyor ve yakınlarında yaşayan çocuklara, yetişkinlere ve hayvanlara zarar veriyorlar.

Tek ihtiyacımız olan, daha çok atığımızı geri dönüştürmek ve daha dayanıklı ürünler kullanmak.
Laboratuvarlarda çalışan zeki insanların, 100.000'den fazla endüstride kullanılan kimyasal madde ürettiğini biliyor muydun? Bir kimyasal madde, katı, toz, sıvı ya da gaz halinde olabilir. Fakat bu endüstriyel kimyasalların çoğu daha önce gezegenin çevresinin bir parçası olmadı. Kalıcı organik kirletici maddeler bu maddelerden bazılarının zararlı oldukları yıllardır biliniyor. Bir maddenin kalıcı organik kirletici madde olması, kendi kendine yok olmadığı ve böylece bize zarar verebildiği anlamına gelir. Diğer kimyasal maddelerin pek çoğu da tehlikeli olabilir. Sorun, kimyasal maddelerin çoğunun çevreye nasıl nüfuz ederek, insan ve hayvanları etkilediğini bilmiyor olmamızda yatıyor.

"Avrupa'daki çoğu bilimadamı çevreyi izliyor ve suyumuzu, toprağımızı, havamızı test ediyor ve biz de her gün bu bilgileri topluyoruz. Tehlikeli olduğunu bildiğimiz çoğu kimyasal maddenin, çevredeki yoğunlaşmasının azalmış olması iyi bir şey, ancak Avrupa'da yoğunlaşmalarının hala çok yüksek olduğu pek çok bölge var. Ayrıca, Avrupa genelinde, giderek daha fazla kimyasal madde kullanıldığını da biliyoruz. Kimyasal maddelerin kullanımını azaltmak için hepimiz, elimizden geleni yapmak zorundayız. Özellikle de, bizim için zararlı olduğunu bildiklerimizi.