Arama

Balık Yetiştiriciliği - Tek Mesaj #5

SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
14 Mayıs 2009       Mesaj #5
SUNU - avatarı
Ziyaretçi

TURNA BALIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ad:  3.jpg
Gösterim: 2174
Boyut:  58.6 KB
Tür: Esox lucius L.
Avrupa, Asya , K.Amerika'da değer bulan turna balığı hızlı gelişen ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Ilık ve yavaş akışlı suları sever hatta acı sularda bile bulunurlar. Eşeysel olgunluk 2 yaşında başlar. Yumurtlama sıcaklığı 8-10 ºC olup genelde ilkbahar aylarına denk gelir. Larvalar sığ ve su taşkını olan yerlerde barınırlar. Dişiler erkeklere oranla daha hızlı gelişirler. Turna balığı kültürü genellikle stoklama amacı ile yavru üretimi şeklinde yapılır.

Turna balıkları Şubat sonu ile Mart aylarında ülkemiz sularında yumurtlarlar. Yumurtaları sakin, sığ ve otlu yerlere bırakma eğilimindedir. İlkbaharda yumurtalı balıklar kontrollü üretim için pinter ağlarıyla yakalanabilirler. Dişi balıklar yumurtaları olgunlaşmadan yakalanırlarsa yapay ortamda yumurtlamazlar. Bu nedenle yakalanacak dişilerin yumurta olgunluğuna dikkat edilmelidir. Yakalamadan sonra uzun süre barındırmak gereksizdir(en fazla 2 hafta). Dişi balıklar sağım yoluyla yumurtlatılır ve ortalama 1 kg ağırlığa 20-30 bin yumurta alınabilir. Üreme mevsimi dışında erkekler de sperm üretmezler. Canlı ağırlığın %1,5-2 si kadarı sperm sağılabilir. Spermler yumurtaların üzerine döküldükten sonra karıştırılır(Kuru Yöntem). Spermlerin ortalama yaşam süresi 60-120 saniyedir. Karıştırmadan önce spermler ve yumurtalar suyla temas ettirilmemelidir.

1 lt yumurta için 0,02 cm³ sperm yeterlidir. Daha sonra su ilave edilir. 1-2 saat dinlendirilir. Döllenmiş yumurta oranı %10-30 oranında çıkabilir. Çıkış için turna yumurtalarında genel olarak 100-115 gün x derece hesaplanır. İlk yavru görülür görülmez yumurtalar sifon ile alabalıklarda olduğu gibi tavalara alınır(göz açıklığı 2 mm.). Cm² başına en fazla 10 yumurta hesaplanır. Larvaların yumurta sarısını tüketmesi 160-180 gün x derece olarak hesaplanır. Yavru turnalar 2 m. Çaplında 1-1,5 m³ hacminde yuvarlak tanklarda, 2-2,5 lt/dk su sirkülasyonunda yetiştirilebilir. 4 m uzunluğunda 0,8 m genişliğinde ve 40 cm derinlikte beton havuzlara da 50-100 bin larva yerleştirilebilir. Su akış hızı 4-6 lt/dk olması kafidir. Tanklar mutlaka havalandırılmalı veya O2 verilmelidir. İdeal gelişme için 15-20 ºC sıcaklık gereklidir. Tanklar direk güneş ışığı almamalıdır. Turna yavrularına tercihen Copepodlar ve özellikle ilk safhalarda bunların larvaları (nauplius) verilmelidir. Kuru yemlere geçiş hala tam olarak aydınlanmamakla beraber umut verici çalışmalar devam etmektedir. Turna yavruları aynı zamanda içinde çim tabanlı 0,5 m derinlikte toprak havuzlarda da yetiştirilebilir. Turnalar iki aylık yaşa ulaştıktan sonra yoğun olarak yetiştirilmezler. Çünkü canibalizm (saldırganlık) başlar. 4-5 haftalık balıklar toprak havuzlara alınabilir.

SUDAK YETİŞTİRİCİLİĞİ

Tür: (Stizestedion lucioperca L.)
Percidae familyası içinde bulunan sudak, Avrupa'da ve ülkemizde bir çok akarsu ve göllerde bulunur. Çok lezzetli ve saldırgan bir balıktır. Tatlı su balığı olmasına karşın % 0 6 tuzluluğa kadar rahatça yaşayabilirler.
Sudak balığında üreme ile ilgili esaslar
Eşeysel olgunluk yaşı. Dişilerde:3-4 yıl. Erkeklerde :2-3 yıl
Eşeysel olgunluk boyu. Dişilerde : 25-40 cm. Erkeklerde: 20-30 cm. Yumurta sayısı: 150-230 bin /kg canlı ağırlık. Yumurtlama periyodu: İlkbahar (Şubat-Nisan). Su sıcaklığı :10-14 ºC. Yumurtlama şekli : Çift eşler olarak (1++1>). Havuzlarda çiftleştirme için hormon (hipofiz) enjeksiyonu(0,8 mg/kg canlı ağırlık). Yumurtlama yeri ve özellikleri: Sert kumlu-çakıllı bölgeler.

Yumurtlamadan sonra erkek balık yumurtaları koruma görevini üstlenir. Yumurtaların döllenme oranı :%80-90. Döllenmemiş yumurta çapı :0,6-0,8 mm. Döllenmiş yumurta çapı:1-1,5 mm. 1 kg. yumurta döllenmemiş: 1,5-2,2 milyon, döllenmiş 1-1,3 milyon. Yumurta kuluçka süresi : 6-10 gün (110-120 gün x derece). Kuluçkadan çıkış oranı :%90-95. Larva özellikleri. Keseli devre: 5-9 gün (100-110 gün x derece). Keseli devre sonu: 5-6 mm boy. Larvalarda keseli devre yaşama gücü : %80-90. İlk yem büyüklüğü: max 50-150 mic. (yumurtadan çıktıktan 8-10 gün sonra). 1 aylık yavru boyu: 25-30 mm. 1 aylık yavrunun yem alım büyüklüğü :1-10 mm. İlk balık yutma boyu: 4-6 cm.

Sudak balığı 3 amaçla üretilir.
Su rezervuarlarında değersiz balıkların populasyon kontrolü için. Sazan yetiştirme havuzlarında yan ürün olarak üretmek. Balıklandırma amacıyla yavru üretmek.

Sudak balığından yavru elde etmek için 4 farklı yöntem kullanılır:
Doğal sularda tabii olarak yumurtlama ve yavru temini. Doğal sularda yarı kontrollü olarak yumurtlatma. Kuluçka kafeslerinde yumurtlatma. Havuzlarda tam kontrollü olarak yumurtlatma ve yavru alımı(yapay yuva).
Sudaklar besin alımına keseli devrenin tamamlanması ve ağzının açılması ile başlar. Başlangıçta Rotifera, Cyclops, diaptomus ve Copepod türü zooplanktonların yanı sıra insekt larvalarını da tüketmektedir. Larval safhada bilhassa Copepodlar ve nauplius larvalarını severek yerler. Sırasıyla Daphnia ve boyları 15 mm.'ye ulaşınca böcek larvalarını tüketmeye başlar. Sudak yavruları 4-6 cm. olunca balık yavruları, iri zooplankton (gammarus) yutabilir. Daha sonra küçük balıkları yutmaya başlarlar. Ergin sudakların besin seçiciliği vardır. Bunlar arasında Osmerus eperlanus, Alburnus alburnus (inci gümüş balığı) vardır.
Son düzenleyen Safi; 1 Ağustos 2017 21:34