Arama

Balık Yetiştiriciliği - Tek Mesaj #6

SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
14 Mayıs 2009       Mesaj #6
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  5.jpg
Gösterim: 1615
Boyut:  44.5 KB

KEFAL BALIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ

Tür: Mugil cephalus
Kefal dünya üzerinde çok yaygın bilinen bir türdür. Özellikle Mugil cephalus hemen tüm tropik denizlerde ve ülkemiz denizlerinde bulunur. Yumurtlama mevsimi türlere göre değişir. Özellikle kış sonlarında lagünlere gelerek çiftleşirler.
Dişi kefallar 4-6 yaşında ortalama 55 cm uzunluğunda ve 2 kg ağırlıkta, erkekler 4 yaşında 50 cm uzunlukta ve 1,2 kg ağırlıkta olmuşsa çiftleşme için idealdir. Yumurtalar kuru yöntemle döllenir. Döllenmiş yumurtalar 22-24ºC sıcaklıktaki su tanklarında, 50-60 saatte çıkarlar. Başarı oranı %40-60'tır. 11.günden itibaren pirinç kepeği ile 1-1,5 kg/ha oranında yemlemeye başlanabilir. 211-300 günden sonra da porsiyonluk boya ulaşırlar. Ne var ki tüm çalışmalara rağmen kefal larvası yetiştiriciliği halen pratikte uygulanamamıştır. Kefal yetiştiriciliğinde şu anda en uygun yöntem extansive olarak dalyanlarda veya toprak havuzlarda stoklama yoluyladır.

ÇİPURA YETİŞTİRİCİLİĞİ

Tür: Sparus aurata.
Çipura yetiştiriciliğinde yavrular doğadan toplanabilir ya da yavru balık üretim tesislerinden temin edilebilir. Üretimde çeşitli aşamalar vardır:
Anaç balıkların temini. Yumurtlatma Yumurtaların kuluçkalaşması. Larva yetiştirme. Besi dönemi.

Çipuralarda 1 yaşından itibaren cinsiyet özelliği gösterilmeye başlanmıştır. 2 yaşlı bireylerde %80 in dişilik özelliği gösterdiği anlaşılmıştır. Damızlık temini için en kolay yok paragat kullanılmasıdır. Damızlıkların 10-15 m³ ten daha küçük tanklarda tutulması gerekir. 20-25 ºC su sıcaklılığında toplam ağırlığın %0 2 si kadar yapay yem veya %7-9 u kadar yaş yemle besleme yapılabilir. Genellikle Aralık ayında yumurtlamaya başlarlar. Yaklaşık 2 ay süreyle yumurta almak mümkündür. Hormon enjekte edilmesiyle balıklar kolayca yumurtlatılabilir. Ortalama 2.5 kg. dolayındaki bir balıktan 100 gr. yumurta elde etmek mümkündür. Yani 1 kg. anaçtan 500.000-1.000.000 arası döllenmiş yumurta elde edilebilirse de döllenmiş yumurta sayısı yetiştirme koşullarında 50.000 dolayında olmaktadır. Yumurta çapı 0,9 mm civarındadır. Larva yetiştiriciliğinde en kritik dönem yumurtadan çıktıktan sonra besin kesesinin tüketildiği 4. günden, 15. güne kadar olan dönemdir. Bu dönemde kullanılan tek yem Rotifera, larvaların yaşama yüzde doğrudan etkilidir.

Beslenmenin yanında su, ortamdaki sirkülasyon, havalandırma koşulları ve su debisi gibi faktörler larvaların biyolojik ve fizyolojik gelişimine doğrudan etkilidir. Bu kritik dönemde su sıcaklığının sabit tutulması, ortam oksijen durumu, larval yoğunluk ve beslenme dikkat edilecek en önemli hususlardır. Post larval dönemi izleyen dönem 15. Günden 35-40. Güne kadar olan dönemdir. Beslemede rotifera yerine artemia kullanılmaya başlanır. Yem değişimiyle birlikte yüksek oranda ölüm beklenebilir. Miktar olarak 45-50 artemia/ml oranı kullanılmaktadır. Kuru yemlere geçiş bu dönemden itibaren başlayabilir. Ayrıca copepodlar da canlı yem olarak bu dönemde kullanılabilir. Kıyılmış ezilmiş balık et, yumuşakça eti, larvalarda yem alımını hızlandırır. Bu dönemde bireysel yoğunluk ve canibalizm etkileyici faktörlerdendir.

Genç yavru dönemi karma yemle besleme adaptasyona geçiş dönemidir. 40.günden 90.güne kadar sürer. Adaptasyon çalışmalarında cansız taze yemlerle (balık eti, kabuklu eti vs.) hazırlanan çeşitli kombinasyonlar söz konusudur.
Çipura yetiştiriciliğinde temel safhalarda tercih edilen ortalama sıcaklık değerleri aşağıdaki gibidir.

Anaç balıkların stoklanmasında 10-14 ºC Yumurtlatma tanklarında 14-16 ºC Kuluçka tanklarında 15-17 ºC Pre larva tanklarında 18-22 ºC Post larva tanklarında 20-24ºC Canlı yem üretim ortamlarında; alg kültürü 20ºC, rotifera kültürü 27ºC optimal olarak belirlenmiştir. Tanklarda istenilen optimal suda çözünmüş oksijen değeri 6 mg/lt olup, 3 mg/lt nin altında ölümler artar. Aç stoklama tanklarında suyun yenileme oranı günlük %100'e ulaşırken, kuluçka ve ilk larval dönem tanklarında su yenilemesi yapılmamalıdır. 15.günden itibaren larvaların bulunduğu havuzlarda %10 su yenileme oranı uygulanarak periyodik olarak debi arttırılır. Anaç balıkların stoklanmasında ve yumurtlatma havuzunda doğal ışıklandırma uygulanırken, kuluçka, larval safhalarda ve kontrollü yumurtlatma tanklarında yapay ışıklandırmadan yararlanılır. Tuzluluk asgari % 0 5-8 olmalıdır. Ortalama % 0 36 tuzluluk değerlerinde de başarılı sonuçlar elde edilmiştir. pH nötr veya nötre yakın tercih edilir. Amonyum özellikle kapalı devre sistemlerinde pre larval dönemde, rotifera tankları ile kısmen alg kültürü ortamlarında amonyak birikmesi takip edilmelidir. Yoksa sorunlar çıkabilir.
Son düzenleyen Safi; 1 Ağustos 2017 21:35