Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Escherichia Coli


Escherichia, birçok türü insan ve hayvanların sindirim sisteminde yaşayan, sert bir hücre duvarıyla kuşatılmış, en basit yapılı gramnegatif bakteri cinsi.

İnsanda mide-bağırsak florasının doğal bir parçası olan koli basili (E. coli), su, süt, yiyecekler ya da sinek ve böceklerle taşınır. Endotoksin salgılayarak, bağırsak duvarının mukozasında aşırı çoğalarak ya da doğrudan bağırsak duvarına yerleşerek bazen ağır ishallere yol açar. Gereksinim duyduğu bütün aminoasitleri glikoz ve amonyum tuzları gibi başka bileşiklerden bireşimleyebilen ve çok kısa sürede döl vererek yaşam çevrimini tamamlayan E. coli, 20. yüzyılın başından beri moleküler genetik araştırmalarının en değerli yardımcısıdır.

Bir bakteri cinsi olan Escherichia coli Avusturyalı bir doktor ve enterobacteriaceae ailesine ait bu bakteri cinsini ilk olarak izole eden Thedor von Escherich (1857-1911) tarafından adlandırılmıştır. Bu bakteri cinsi insanların ve öbür hayvanların bağırsak sistemlerinde yaygın bir biçimde yer almaktadır. Adının okunuşu ve yazılışı zor olduğu için çoğunlukla E.coli olarak belirtilir. E.coli bakterisi vücutta selülozun parçalanmasına ve K vitamininin absorbsiyonuna katkıda bulunmaktadır. Fakat tüm formları bu kadar faydalı değildir.
kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 18 Aralık 2017 18:57
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.