Arama

Kivi nasıl budanır? - Tek Mesaj #4

SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
18 Mayıs 2010       Mesaj #4
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
kivi budama ve seyretme zamani&ampen240&ampboy160 Kivi Budama ve Seyretme Zamanı
2009 Haziran 21 / Pazar
Doğu Karadeniz Ekonomisinde her geçen gün önemi artan ve Pazar payı ile önemli bir yer tutmaya başlayan Kivi’de, şimdi zaman kivi ağaçlarının bakım zamanı.


Doğu Karadeniz Ekonomisinde her geçen gün önemi artan ve Pazar payı ile önemli bir yer tutmaya başlayan Kivi’de, şimdi zaman kivi ağaçlarının bakım zamanı. KİVİ BUDAMASI YAPILIYOR. Arhavi Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Hakan Aytolan da ilçede Kivi üretiminin ciddi bir potansiyele doğru ulaşmaya başladığını ifade ederek üreticileri budama konusunda uyardıklarını söyledi. Aytolan yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi “Kivi Yetiştiricilerinin haziran-temmuz döneminde öncelikle yapmaları gereken çalışma yaz “Yaz budaması ve meyve seyreltme çalışmalarıdır”. Üreticiler bize soruyor “Neden Yaz Budaması?” diye. Kivi bitkisi çok arsız bir yapıya sahiptir. Sürgün ve yaprak gelişimi çok hızlı yoğun olmaktadır. Bitkideki kök, meyve ve yapraklar arasındaki fizyolojik dengenin sağlanması bakımından yaz budaması şarttır. Yaz budaması sayesinde bir sonraki yıl meyve verecek dallardaki gözlerin pişkinleşmesi sağlanır. Bunlarla beraber yaz budaması ile omca içi ve omcalar arsı hava hareketi sağlanır, buda çeşitli hastalık etmenlerinin bulaşmasını engeller. Bu işlemleri yaparken aşırı budama dan da kaçınmalıyız. Aşırı buda bitkinin karbonhidrat dengesini bozmakla beraber meyvelerde yanıklar meydana gelmesine neden olabilir. “Yaz Budaması Nasıl Yapılır?” diye soran üreticilerimize verdiğimiz cevap da Yaz budanmasını 4 başlık altında yapabiliriz. şudur: Bu yıl meyve verecek dallardaki en son meyveden sonra 3-4 yaprak bırakılır, sürgünün ucu kesilir. Gövdelerden çıkan obur dallar kesilir. Sarılmış, bire birine dolanmış dallar çıkartılır. Birde önümüzdeki yıl meyve verecek yeni sürgünlerin uçları alınır. Meyve Seyreltmesi de bu dönem yapmamız gereken çalışmalardan biridir. Meyve seyreltmesi, meyve kalitesi bakımından önemlidir. Özellikle pazara sunulacak meyvelerde kalitenin artırılması için meyve seyreltmesi gereklidir. Eğer bir gözde 4-5 meyveden fazla meyve varsa o gözde seyreltme yapılır. Öncelikle çiftli meyveler olmak üzere, yamuk, buruşuk, şekilsiz olan meyveler gözden alınır. Bu şekilde meyve iriliği sağlanmış olacaktır. Bu dönemde yapmamız gereken önemli çalışmalardan biride sulama ile ilgilidir. Artık günümüzde Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında kivi bitkileri suya ihtiyaç duymaktadır. Üreticilerimizden isteğimiz kivi bahçelerine sulama sistemlerini yerleştirmeleri. Özellikle damla sulama sistemi kurulması bahçelerde kivi için istediği kadar suyu alması anlamına gelir. Birde üreticilerimizden toprak analizi yaptırmalarını istiyoruz. Üretici bahçesindeki toprağın ne içerdiğini bilmeden işlem yapması doğru değildir. Bu sebeple kivi birliği olarak üreticilerimizden toprak numuneleri alıp toplu olarak analiz ettireceğiz.19 Haziran Cuma günü yaz budaması, meyve seyreltme ve toprak numunesi alımı ile ilgili yolgeçen köyünde tarım ilçe müdürlüğü ve kivi birliği olarak uygulama çalışması yapacağız. Saat 14.00 da Zeki Ulusoy‘un bahçesine tüm kivi üreticilerini bekliyoruz.”. Artvin’in Hopa ve Arhavi ilçelerini de yakından ilgilendiren bir döneme giriyoruz. Artvin ve Doğu Karadeniz Ekonomisinde her geçen gün artan Pazar payı ile önemli bir tutmaya başlayan Kivi’de, şimdi zaman kivi ağaçlarının bakım zamanı. Bu kapsamda Kivi sektörünün gelişimi için önemli çalışmalar yapan Arhavi Kivi Üreticileri Birliği’de Kivi bahçesi olan üreticileri uyararak Kivilerin bakım ve meyve seyretme yapılma zamanı olduğunu açıkladı ve “zamanında kivi budaması yapılması” uyarısında bulunmaya devam ediyorlar. Hayati Akbaş ARTVİN