Arama

Depresyon Nedir? - Tek Mesaj #14

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Mayıs 2010       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı

Depresyon Sigara Kadar Zararlı


İngiliz ve Norveçli araştırmacılar Norveç’de Nord-Trondelag bölgesinde yaptıkları bir izlem çalışmasında son derece çarpıcı sonuçlara ulaştılar.
Ad:  11.jpg
Gösterim: 355
Boyut:  10.5 KB

British Journal of Psychiatry dergisinde Ağustos 2009 sayısında yayınladıkları araştırma ortalama 4 yıl sürmüş ve araştırmaya 61.349 kişi dahil edilmiş. İzlem sonunda 2309 ölüm vakası tespit edilmiş. Başlangıç döneminde tanı araçları kullanılarak 4 grup oluşturulmuş. Sadece depresyonu olan, depresyonu ve kaygısı olan, sadece kaygı durumu olan ve psikiyatrik rahatsızlığı olmayan gruplar.

Diğer sağlık risk faktörlerinin (kilo, tansiyon, kalp yetmezliği, kolesterol yüksekliği vb.) birer değişken olarak kontrol edildiği araştırma sonucuna göre özellikle depresyonu olan bireylerin ölüm hızlarının (mortalite) son derece yüksek olduğu (oran 1.68) bulunmuştur. Bu araştırmada ortaya çıkan bir diğer sonuç ise en kötü grubun hiç kaygısı olmayan sadece depresyonu olan grup olduğu gerçeğidir. Hiç kaygısı olmayan depresyondaki bireylerin son derece atıl, içine kapanmış ve kendileri için hiç bir girişimde bulunmayan insan grubu olduğu ileri sürülmüştür.
Depresyonun ölüm açısından çok ağır bir risk faktörü olduğu sigara içme davranışı olan bireylerdeki ölüm hızları ile neredeyse aynı neticeler vermesi ile daha iyi anlaşılmaktadır.
Bilimsel açıdan nitelikli, çok geniş sayıda katılımcının dahil edildiği ve diğer karıştırıcı risk unsurlarının ayıklanarak yapıldığı analizlerde tedavi edilmemiş depresyonun diğer bir çok sıradan tıbbi hastalıktan bu bakımdan farkı olmadığı anlaşılmaktadır.
Depresyon artık asla sadece bir psikolojik rahatsızlık olarak görülmemektedir. Bırakın yalnızca psikolojik bir hastalık olmasını bir kenara yalnızca beyni ilgilendiren bir hastalık olmayıp multi-sistemik bir tıbbi rahatsızlıktır. Depresyon tüm vücudun kimyasını ve işlevlerini bozarak kalbi, damarları, kemikleri ve kan dolaşımını bozmaktadır.
Sıkıntı, bunaltı, isteksizlik ve keyif kaybı artık bilinen bir tıbbi ölüm sebebinin ilk sinyalleri olabilir.

Tüketmek Depresyona Neden Oluyor


Çağın önemli sorunlarından olan tüketim çılgınlığının nedenlerinden biri de doyumsuzluk. Psikologlara göre, ‘ne kadar çok şeye sahip olursam, o kadar mutlu olurum’ düşüncesi insanı zamanla mutsuzluğa sürüklüyor.

Çoğu zaman sahip olduklarımız yeterli gelmiyor, yeme, içme, barınma, sağlık, giyinme ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilsek de yeni arayışlar içine giriyoruz. Aşırı yemek yiyoruz, çok alışveriş yapıyoruz ve hep daha fazlasını istiyoruz. İş yerinde doyumsuzluk yaşıyor, kariyer ve yükselme hırsıyla başarıya giden yolda hatalar yapıyoruz. Para kazandıkça daha çok kazanma isteği oluşuyor. Bu nedenle strese giriyoruz, yaşamımızı yaşanmaz şekillere sokuyoruz, çok az şeylerden zevk alıyor, doyumsuz ve şikâyetçi oluyoruz. Sonuç olarak ise yine mutsuz hissediyoruz.

Bedenler Doyarken Ruhlar Aç Kalıyor
Bu tesbitler Psikolog Knudsen'e ait. Knudsen, insanın içinde bulunduğu manevi boşluğu giderebilmek için olumsuz davranış biçimleri sergileyebildiğini söylüyor. Araştırmalarda bazı temel ihtiyaçları karşılamak için gerekli olan para ile lüks malzemelere ödenen rakamlar karşılaştırıldığında ortaya ilginç tablolar çıktığını belirten Knudsen’e göre, aşırı tüketim isteği birçok hastalığın tetikleyicisi olabilir:

“Araştırmalara göre, dünya genelinde kadınlar yılda 18 milyar doları makyaj malzemelerine verirken, parfüme 15 milyar dolar harcanıyor. Sürekli bedene yatırım yapmak ve bedenin sınırsız taleplerini karşılamaya çalışmak pek çok hastalığın da tetikleyicisi oluyor. Sürekli alıyoruz ama mutlu değiliz. Çünkü çok fazla şeye sahip olunca sahip olduklarımızın farkındalığını kaybediyoruz. Limitlerinin üzerinde harcadığımız kredi kartlarımızla beraber tehlikeli bir serüvenin içinde bocalıyoruz. Maneviyat ve paylaşma hayatımızın kaybolan öğeleri ne yazık ki...”

Aşırı Yeme İsteğine de Neden Oluyor

Psikolojik açlığı, günümüzün önemli sağlık sorunlarından olan obezitenin de nedenleri orasında sayan Knudsen, “Açlık güdüsü bastırılamadığında, aşırı yeme isteği şişmanlamamıza yol açıyor. Duygularımıza daha çok yabancılaşıyor ve bedenimizden hoşlanmaz hale geliyoruz” diyor.

Depresyonun Önemli Nedenlerinden Biri

Doyumsuzluğun depresyon nedenleri arasında önemli bir yer tuttuğunu belirten Psikolog Knudsen, bu durumla baş etmede yararlı olabilecek önerilerini ise şöyle sıralıyor:
  • Ailenizle ve arkadaşlarınızla vakit geçirmeyi ihmal etmeyin.
  • Sosyal etkinliklere katılın, sosyal projelerde yer alın, bu durum hayata bakış açınızı değiştirecektir.
  • Sizi oyalayacak aktiviteler bulun.
  • Yürüyüş yapın.
  • Aşırı uykudan kaçının.
  • Hobiler edinin ve hobilerinizi düzenli olarak yapmaya gayret edin.
  • Karnınız açken alışveriş yapmayın.
  • Zihinsel aktivitelerinizi artırın.
  • Gerekirse profesyonel yardım alın.
kaynak : Ntvmsnbc / BBC
Son düzenleyen Safi; 19 Haziran 2016 03:49