Arama


jaws - avatarı
jaws
Ziyaretçi
19 Mayıs 2010       Mesaj #8
jaws - avatarı
Ziyaretçi
Aşırı Tüylenme Nedenleri ve Tedavisi

Cilt güzelliğini bozan birçok faktörden biride kadınların vücudunda görülen aşırı tüylenme.Tüylenmenin nedenleri araştırılırken öncelikle hormon testleri yapılıp kandaki androjen ve diğer hormonların seviyeleri belirlenmelidir.Ayrıca yapılan ultrason incelemesi ve özel radyolojik incelemelerlede varsa yumurtalıklarda veya böbrek üstündeki tümörler tespit edilir.Vücundaki tüyler artan insan mutlaka bir doktora gitmelidir.

Kıllar derinin altında ‘folikül’adı verilen kökten büyür ve kıl derinin üzerinden alınmasına rağmen kök alınmadığı için büyümeye devam ederler.Erişkinlerde 2 tip kıl bulunuyor.Bunlardan birincisi kadının yüzünde,göğüslerinde bulunan ince renksiz tüyler.İkincisi ise hem kadın hem erkekte bulunan kafa,koltuk altı ve cinsel organda görülen sert koyu renkli tüyler.Ön kol ve bacakta diz kapağının altındaki bölümde büyüyen kılların sayısı hormonal durumdan bağımsızdır.

Yüzde ve vücuttaki tüylenme ise kandaki androjenlerin (erkeklik hormonu)artmasıyla ortaya çıkar.Bunun sonucunda kısa renksiz tüyler kalın ve koyu renkli tüylere dönüşürler.

Menepoz ise tüylenmede rol oynayan etkenlerden.Kadınların menepoz dönemlerinde yumurtalıklardan östrojen(kadınlık hormonu)sentezi azaldığı halde andrejen sentezi devam eder.Bu da kıllanmaya yol açabilir.

Genetik olarak düşünürsek annesinde aşırı tüylenme olan kişilerde görülme olasılığı yüksektir.

İlaçlarında yan etkileri olması sonucunda tüylenmede artış görülebilir.

Polikistik over hastalığıda tüylenmeye sebep olmaktadır.Bu hastalıkta yumurtalıklarda kist oluşup,erkek hormonlarının fazla salgılanmasına sebep olur.Aşırı tüylenmenin dışında,düzensiz yumurtlama,adet düzensizlikleri,kısırlık ve şişmanlık görülür.

Androjen salgılayan tümörler aşırı tüylenmeye sebep olurlar.

Bu tüylenmelerin tedavisinde en çok doğum kontrol hapları kullanılır.Bu haplardaki östrojenler karaciğerde androjenlere bağlanarak onların etkisini azaltır.Diğer bir ilaç olan ‘Spiranolakton’ androjenlerin ciltteki etkisini engeller.Böbrek üstü bezlerin hastalıklarına bağlı olarak oluşan aşrı tüylenmede ise kortizon kullanılır.Son yıllarda GnRH analogları denilen bir grup ilaç ile yumurtalıklardan androjen salınımı engellenerek aşırı tüylenme tedavi ediliyor.Hormon tedavileri ile de yeniden tüy çıkması engelleniyor.

Önceden çıkan tüyler hormon tedavisi ile dökülmez.Tedavisinin sonrasında yapılan epilasyon ile kıllar yok edilir.Hormon tedavisine başlandıktan 1-2 yıl sonra ilacın dozu azaltılır.Tüylenmede tekrar söz konusu ise ilaca kesilmeden devam edilir.