Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Haziran 2010       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Teleskobun İcadı


İlk Teleskoplar Hollandalı bir gözlükçü olan Hans Lippershey tarafından 1608 yılında yapılmıştır. Efsanelere göre lippershey'in bu buluşu bir kazanın eseridir. Böyle bir aletin varlığını öğrenen galileo galilei de kendisine bir tüpün içindeki iki mercekten oluşan basit bir teleskop yapmış ve bu teleskobu ve sonradan yaptığı daha büyük teleskopları bir çok astronomik keşifte kullanmıştır.
Ad:  teleskop.jpg
Gösterim: 1501
Boyut:  13.7 KB

Galileo'nun bu teleskopunu iyileştirmek için daha büyük bir tüp ve dolayısıyla daha büyük mercekler gerekliydi. Bu sorunu çözmek için ise Isaac Newton 1668'de mercekli teleskoplarla aynı kalitede fakat daha kısa ve küçük olan aynalı teleskopları hayata geçirdi. Bu teleskopta görüntüyü odaklayan ilk ayna ışığı önündeki açılı duran aynaya gönderiyor, bu ayna da ışığı tüpün kenarından göz merceğine yolluyordu.

Göz merceğinin tüpün kenarında bulunması sorunu ise 1672 yılında ikinci aynanın ışığı tüpün yan tarafındaki bir delikten değil de, büyük aynanın içindeki bir delikten geçirerek göz merceğine yolladığı Cassegrain adı verilen teleskoplar ile çözülmüştü.
  • Gök cisimlerinin, daha büyük görüntüler şeklinde görülmesini sağlayan ve özellikle rasathanelerde kullanılan optik bir alet.
  • 1608 yılında Hans Lippershey (Hollandalı gözlük üreticisi) tarafından icat edilmiş, 1609 yılında Galileo Galilei tarafından ilk defa, gökyüzü gözlemleri yapmakta kullanılmıştır.
  • Uzaydan gelen ışıklar teleskop içinde bir aynaya çarpıp, prizmadan geçtikten sonra göze geliyorsa bu türe yansımalı teleskop denir. Uzaydan gelen ışıklar merceklerden doğrudan geçip göze geliyorsa bu türe de kırılmalı teleskop adı verilir.
  • Dünyanın en büyük teleskobu Amerika'da Palomar Rasathanesinde bulunmaktadır.
  • Bir teleskobun iki kullanım amacı vardır. Bunlardan ilki, uzaktaki bir cismin daha iyi görülebilmesi için, büyütülmesidir. Bu sayede, çıplak gözün seçemeyeceği sönük gök cisimlerini görmemiz mümkün olur. İkincisi de, bir cisimden gözün toplayabileceğinden daha fazla ışık toplamaktır.
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Devlet Planlama Teşkilatı projesiyle Almanya’da yaptırdığı 122 santimetre çaplı teleskop Türkiye’nin en büyük optik teleskobudur Ulupınar Gözlemevi’nde çalışmaya başladı. 10 günde kurulup çalıştırılan teleskop ile 13 Ağustos 2009 Perşembe gecesi ilk ışık alındı.

Kaynak: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Notları
Son düzenleyen Safi; 25 Temmuz 2016 17:25