Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çalıkuşu (roman)
Vikipedi, özgür ansiklopedi


180px 198149


  • Yazarı Reşat Nuri Güntekin
  • Dili Türkçe
  • TürüRoman
  • Yayıneviİnkılap Kitabevi
  • Türkçe basım tarihi 1989

Hakkında

Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin tarafından 1922 yılında yazılmış bir romandır. Türk edebiyatının en çok sevilen klasik eserleri arasında yer alır. Ağırlıklı olarak Anadolu'da geçen ve arka planda Osmanlı'nın son yıllarını anlatan bir romandır. Romanın ana kahramanı Feride'nin hatıra defteri şeklinde yazılmıştır.
Reşat Nuri Güntekin, Çalıkuşu'nu önce İstanbul Kızı adıyla dört perdelik bir oyun olarak yazmıştır. Yapıtı, 1922'de Vakit Gazetesi'nde Çalıkuşu adıyla roman olarak yayınlanınca büyük ilgi çekmiştir.
Çalıkuşu, duygusal bir olayı anlatmakla birlikte dönemin toplumsal sorunlarının eleştirel olarak da ortaya koymaktadır. Çalıkuşu, Türkiye'de yeni ve modern bir dönemin başlamasını özendiren bir roman olarak kabul edilmektedir.

Konusu

Romanda bir bölümde Şeyh Yusuf Ferideye baka baka, yana yakıla söylediği bir şarkı vardır:
"Pür ateşim, açtırma benim ağzımı zinhar, zalim beni söyletme derûnumda neler var! Bilmez miyim ettiklerini, eyleme inkâr, zalim beni söyletme, derûnumda neler var!"
"Sen sineme hep başka çiçekler takıyordun uftâdene hep böyle uzaktan bakıyordun dûçar olalı hicrine her daim yakıyordun zalim beni söyletme derûnumda neler var"
Şarkının ilk kıtasını Feride daha sonra Kamranin yanında bir fondan kutusunun altına da yazar. Kamran bu sırada ona eski anılardan bahsetmektedir. Feride ise "kusura bakma dinlemiyordum, aklıma eskilerden şoyle bir şarkı geldi" deyip, kutuyu Kamran'a verip gider.


Ayrıca Bkz.=)Reşat Nuri Güntekin (Reşat Nuri Güntekin Kimdir? - Reşat Nuri Güntekin Hakkında)
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.