Arama

Benjamin Franklin - Tek Mesaj #3

Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
5 Haziran 2010       Mesaj #3
Eylül - avatarı
Ziyaretçi
AYDINLANMA ÇAĞ'ININ SİMGESİ:
BENJAMİN FRANKLİN 17 Ocak 1906 Boston doğumlu Franklin, onyedi çocuklu bir ailenin 10. çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve eğitimini yarıda bırakmış olmasına rağmen kendisini yetiştirebilmiştir.

Benjamin Franklin hakkında ilk başta bir tanımlama yapmak gerekirse, o “bir şairden başka her şey”dir. Bunu kendisi için yazılan antolojilerde de rahatlıkla görebiliriz. Kendisini tanımlayan cümlelerin çoğunluğu “…but not a poet” ile biter.
Benjamin Franklin, abisinin yanında matbaacılık yaparak büyümüş birisidir. Abisinin yanında çırak olarak matbaacılığı öğrenirken, aynı zamanda değişik eserleri okumak için de şansı olmuştur. Başta abisinin sahibi olduğu gazeteyi, sonra da ilgisini çeken diğer edebiyat eserlerini okuyan Franklin’in aydınlanmacı profilinde matbaacılığın bu açıdan çok önemli bir yeri olduğunu söyleyebiliriz.

Bunun yanı sıra bir bilim adamı, mucit, devlet adamı ve diplomat kimliğiylede karşımıza çıkan Benjamin Franklin, Amerikan tarihinde Rönesans’ın aydınlanmacı profiline en fazla yakınlaşabilen adam olmayı başarmıştır. Dinin dogmalarından sıyrılarak deizmi seçmesi, akla, mantığa ve bilime gereken önemi vermesi, eğitimin zorunluluğunu savunması onun aydınlanmacı ve ilerici profilinin en belirgin özelliklerinden birisidir. Mucitliğine örneklemek gerekirse, kendi bozuk gözleri için icat ettiği bifocals denilen çift odaklı merceği icat edişi en yerinde örnek olabilir. Gözlerinin bozukluğu ise okuduğu kitap sayısının fazlalığıyla doğru orantılıdır.

Onun eğitime verdiği önemin ise sadece hemcinsleriyle sınırlı olduğunu söyleyemeyiz. Aksine, Franklin kadınların da eğitim hakkını savunmuş bir bilim adamı ve yazardır. Kadınların sosyal hayat içerisinde yer almasının gerekliliğinin ve haklılığının bilincinde olup, buna destek vermesi, ortaçağda kadını geri plana iten düşüncelere tamamıyla zıt bir harekettir. İki cinsin eşitliğini ve haklarını savunmak, tam bir Rönesans düşüncesidir.

Franklin’in Rönesans çağının aydınlanmacı ruhuna uyan özellikleri sadece bunlarla sınırlı değildir. Mucit ve edebiyatçı olmasında en büyük etmen olan meraklı oluşu yine bir Rönesans özelliğidir. Çünkü Rönesans dönemi, insanların dogmalarından sıyrılarak, düşünmeye ve merak etmeye başlamasıyla bilimin gelişme sürecine girdiği bir dönemdir.

Otobiyografisini okuduğumuz zaman zarfı içerisinde Benjamin Franklin’i kendisi yapan diğer özelliklerle de karşılaşmaktayız. Bunlardan bazıları; kararlı olması, emin adımlarla ilerlemesi, uyanık ve pragmatik olmasıdır. Rönesans dönemini incelediğimizde ise pragmatizmin önem kazanan bir düşünce biçimi olduğunu görmekteyiz.

Ayrıca, Benjamin Franklin’in iyimserliğinin otobiyografisi devam ettikçe azaldığını gözlemleyebiliriz. Bunun sebebi yaşadıklarının onda derin izler bırakması sonucu olabilir. Fakat, iyimserliğinin azalmasına rağmen, Franklin’in insan ilişkilerindeki ve kendi içindeki dengeyi çok iyi sağladığını söyleyebiliriz, ki bu dengenin hemen hemen hiç bozulmadığı da otobiyografisinde görülebilir.

Tüm bu iyi özelliklerinin yanı sıra, bazı otoritelerce Benjamin Franklin’in davranışlarının ve karakterinin Protestan etiğinin en kötü örneklerinden birisi olduğu da söylenir. Bu otoritelere göre Benjamin Franklin küçük hesapların adamı ya da iki yüzlü, biraz fazlaca uyanık olduğu gerçeği geçerlidir. Hatta tavırlarının hovarda, aşırı serbest olduğu yönünde görüşler de vardır.

Fakat, otobiyografisinde görebiliriz ki, onun uyanıklığı küçük hesapların adamı olmaktan çok, kendisini yüksek mevkilere taşımıştır. Ayrıca, geleceğine doğru kararlı ve emin adımlarla yürüdüğünü okuduğumuz Franklin’in tavırlarının aşırı serbest olduğu oldukça yanlış bir önerme olur.Sonuç olarak, Benjamin Franklin, hayatı boyunca dengeyi başarıyla kurabilmiş, azmetmiş ve hedefine sabırla ve dikkatle yürümüş bir yazar, diplomat, bilim adamı, devlet adamı ve mucittir. Sahip olduğu özellikleri ve savunduğu fikirleri Aydınlanma Çağı felsefesi içinde incelersek, kendisinin tipik bir Aydınlanma Çağı insanı olduğunu görebiliriz.

Benjamin Franklin tüm özlü sözleri
* Barış bile, büyük ücretlerle satın alınır.
* Bilgiye yapılan yatırım en yüksek kârı getirir.
* Para herşeyi yapar diyen adam, para için herşeyi yapan adamdır.
* Paranın değerini öğrenmek isterseniz, borç almaya çalışın.
* Para ve insan arasındaki karşılıklı ilişki şöyledir: İnsan paranın sahtesini yapar, para da insanın.
* Erken yatıp erken kalkmak, bireyi sağlıklı, varlıklı ve akıllı yapar.
* Vücutlar yaşlansa bile bütün hastalıklar kesinlikle önlenebilir ya da tedavi edilebilir. Sonuçta da yaşam süremiz yüksek standartlarda uzatılabilir.
* Bir kızın kusurlarını öğrenmek için onu bir kız arkadaşına övünüz.
* Zamanı geldiğini düşündüğünde oğlunu evlendir, kızını ise ilk fırsatta.
* Kendi dişlerimin arasında olmasına rağmen kendi dilime hakim olamıyorsam , başkalarının diline nasıl hakim olabilirim
* Kim seni kendinden daha fazla kandırdı?
* Görmek kolay, önceden görmek zordur
* İnsanlar her zaman kahraman olamazlar ama her zaman insan olabilirler.
* Üç kişi, ancak aralarından ikisi ölürse bir sırrı muhafaza edebilir
* İyi mazeretler bulmayı başaranların, başka şeyler başarabildiği çok nadiren görülür.
* Düşmanlarınızı sevin çünkü kusurlarınızı yalnız onlar açıkça söyleyebilir.
* Herkesi kınamak ve herkesi övmek, akılsızların yapacağı bir şeylerdir.
* Boş bir çuvalın ayakta kalması zordur.
* Bir koyunum ve bir ineğim olduğundan beri herkes bana selam veriyor...
* Bırak bütün insanlar seni tanısın; ama hiç kimse seni tam olarak tanımasın..İnsanlar, sığ yerini gördükleri dereyi kolay geçerler.
* Deney, okulların en gelişmişidir, o okulda aptallar bile bir şeyler öğrenir.
* Hayatı seviyor musun? Öyleyse zamanı çarçur etme, çünkü hayat ondan ibarettir.
* Zaman büyük bir öğretmendir, ama ne yazık ki tüm öğrencilerini öldürür.
* Delilik aynı şeyi tekrar tekrar yapmak ve farklı sonuç beklemektir.
* Yasalar örümcek ağına benzer, ancak küçük sinekleri yakalar. büyük sinekler, gözünün önünde onu delip geçer
* Geçici güvenlik için özgürlüğünü feda edenler ne özgürlüğü hakeder ne de güvenliği
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 11 Mayıs 2017 00:11