Arama


RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
8 Haziran 2010       Mesaj #2
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
müzik prodüktörü:
Bir albümde sanatçıdan çıkabilecek en iyi sonucu çıkarmak için çalışan kişidir. Düzenlemecileri, icracıları, stüdyoyu, ses mühendislerini seçen kişidir. Altında kendi seçtiği bir prodüksiyon koordinatörü bulunur. Ülkemizde prodüktör kavramı genel olarak "albüme parayı bastıran kişi" olarak bilinse de bu doğru değildir. Yine ülkemizde başka bir genel yaklaşım, düzenlemelerin, kaydın, in hep bir kişi tarafından yapılmasıdır, bunun sonucunda parçalara mesafeli bakabilecek bir kişinin eksikliği hissedilir. Her projenin en üst noktasında genel olarak bir idari prodüktör bulunur. İdari Prodüktör, daha çok mali işlerle uğraşır. Prodüktör ise idari prodüktöre bağlı çalışır.

Prodüktör ne iş yapar, nelerden sorumludur?

Prodüktör özetle, bir albümde sanatçıdan çıkabilecek en iyi sonucu çıkarmak için çalışan kişidir. Düzenlemecileri, icracıları, stüdyoyu, ses mühendislerini seçen kişidir. Altında kendi seçtiği bir prodüksiyon koordinatörü bulunur. Ülkemizde prodüktör kavramı genel olarak "albüme parayı bastıran kişi" olarak bilinse de bu doğru değildir. Yine ülkemizde başka bir genel yaklaşım, düzenlemelerin, kaydın, in hep bir kişi tarafından yapılmasıdır, bunun sonucunda parçalara mesafeli bakabilecek bir kişinin eksikliği hissedilir. Her projenin en üst noktasında genel olarak bir idari prodüktör bulunur. İdari Prodüktör, daha çok mali işlerle uğraşır. Prodüktör ise idari prodüktöre bağlı çalışır.

ok Edisyon (Publishing) ne demektir?

Müziğin dünyada bir endüstri haline gelmesiyle birlikte bir yapımın ortaya çıkmasından pazarlanmasına kadar her alan ve kavram ayrı bir sektör haline gelmiştir. Bu kavramlardan biri olan edisyon, söz yazarı ve bestecinin (ve hatta düzenlemecinin) bir eseri meydana getirmesinden kaynaklanan hakkıdır. Bu hak kişinin kendisi ya da anlaşmalı olduğu şirket tarafından temsil edilir. Edisyon şirketleri eser sahipleriyle onların eserlerini tarz olarak uygun yapımlarda kullanmak üzere tanıtım ve pazarlamasını yapmak üzere belli bir yüzdeyle anlaşır. Burada önemli olan eser sahibinin eserlerinin uygun prodüksiyonlarda kullanılmasını sağlamak ve eser sahibinin bundan doğan hakkının takibini iyi yapabilmektir.

ok Senkronizasyon nedir?

Televizyonda, reklamlarda, dizilerde ve sinema filmlerinde bir müzik eserinin kullanılmasına "senkronizasyon" adı verilir. Başkasına ait bir eserin senkronizasyonda kullanılması yapım hakkı ve yayım/edisyon hakları için izin almayı gerektirir.

Yapım hakkı:(Master Right) Yorumcu ve plak şirketinin hakkını ifade eden ve plak şirketi tarafından temsil edilen hak;

Yayım/Edisyon hakkı: (Publishing Right) Söz yazarı ve besteci hakkını ifade eden, ya eser sahiplerinin kendileri tarafından, ya da onları temsil eden edisyon şirketleri (Publisher) tarafından temsil edilen hak anlamına gelmektedir.

(her üniversite olur.)