Arama


RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
9 Haziran 2010       Mesaj #3
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
Yalan, kişinin gerçeği saklayıp, bildiğinin aksini söylemesidir. Yalan, çok çirkin bir huydur. Dinimiz İslam yalanı haram kılmış ve şiddetle yasaklamıştır.

Yalanın en büyük kötülüğü; insanı, Allah(c.c.)'€™ın rızasından uzaklaştırıp cehenneme götürmesidir. Ayrıca yalan, insanları birbirine düşürür, güven duygusunu yok eder, toplum içinde karışıklıklara sebep olur; dostlukları yıkar,yerine düşmanlık tohumları eker.Yalan ergeç ortaya çıkacağından,yalancılar kendilerine güvenilemeyen, saygı duyulmayan ve sevilmeyen insanlar durumuna düşerler.Kısaca yalan, insanı dünyada da, ahirette de felakete sürükler.

Kur'an'da Yalan

Allah (cc) Kur'an-ı Kerim'de yalancılardan şöyle bahseder:

Nihayet, Allah'a verdikleri sözden döndüklerinden ve yalan söylediklerinden dolayı Allah, kendileriyle karşılaşacakları güne kadar onların kalbine nifak (iki yüzlülük) soktu.(Tevbe,77)

€™Kahrolsun o yalancılar. (Zariyat,10)
€œİslam'€™a çağrıldığı halde Allah'a (c.c.) karşı yalan uydurandan daha zalim kim olabilir.(Saf,7)

Hadislerde Yalan

Kim devamlı yalan söyler ve yalan peşinde olursa, Allah (c.c) katında çok yalancı bir kul olarak yazılır. (Buhari, Müslim)

Yalancıların alametlerinden biri de, kendisinden istenmeden Allah (c.c) adına yemin edip durmasıdır.€™

€™Kul yalan söyleyip, yalan söyleme niyetini taşımaya devam edince, bir an gelir ki; kalbinde önce siyah bir nokta belirir. Sonra bu nokta büyür ve kalbin tamamı simsiyah olur. Sonunda o, Allah (cc) katında ‘yalancılar' arasına kaydedilir.(Muvatta, Kelam,18)

Ashap: €™Ey Allah(c.c)'ın Rasulü! Mümin korkak olur mu? €™diye sordu. 'Evet olabilir' €™buyurdu. €™Peki cimri olur mu? dediler, yine '€™Evet olabilir' €™buyurdu. Sonra; €™Peki yalancı olur mu? diye sordular.Bu sefer, 'Hayır olamaz!' buyurdu.€™(Muvatta,Kelam,19)

Yazıklar olsun insanları güldürmek için konuşup yalan söyleyene! Yazık ona.(Ebu Davud, Tirmizi)

Abdullah b. Amir anlatıyor: €™Bir gün, Rasulullah (sav) evimizde otururken annem beni çağırdı ve; hele bir gel, sana ne vereceğim?€™ dedi. Peygamber (sav) Anneme: çocuğa ne vereceksin?diye sordu. Ona bir hurma verecektim deyince; Peygamber (sav): 'Dikkat et! Eğer ona bir şey vermeyecek olursan,üzerine bir yalan yazılır' €™buyurdu.€™ (Ebu Davud, Edep,88)(3)

Şüphesiz yalan, kötülüğe götürür, kötülükte cehenneme götürür. (Abdullah b.Mes'ud ra)(4)

Şaka da olsa yalan söylemeyiniz.

Yalan Yemin

Vakıaya aykırı olan bir şeyin dosdoğru olduğuna yemin etmek. Yalan yere yemin eden kişi, Allah(cc)'€™ı yeminine şahit göstererek insanları kandırmak istediği için, O'€™nun mukaddes adını istismar etmekte, O'€™na iftirada bulunmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.v.) büyük günahların en büyüklerinden birinin de yalan yemin olduğunu söylemiştir. Bir kimse geleceğe yönelik bir yemini bozduğunda, kefaretini ödemek suretiyle yeminin günahından kurtulur. Fakat yalan yemin, öyle büyük bir günahtır ki, onun cezasını kefaret dahi düşüremeyeceği için, yalan yeminde kefaret olmaz. Böyle bir günah işleyen kişi, yalanına şahit gösterdiği Allah'a tevbe etmeli, O'ndan af dilemeli ve bir daha bu günahı işlememelidir. Onun günahını ancak Allah affedebilir. Yalan yemin ile başkalarının hakkı alınmışsa, velev ki bu kanun yoluyla olsun ikinci bir günah işlemiş olur, haksız yere elde edilen bu hak sahibine ödenmedikçe tevbe ile kurtuluş olmaz. Gelişigüzel, lüzumsuz yere Allah'€™ın adını anmak da bir günahtır. Bu nedenle dile hâkim olmalı, yemini alışkanlık haline getirmemeli, ancak çok önemli durumlarda yemin etmelidir.
v.s...

Şimdi zannımca yalan hastalıktan ziyade kişinin kendini avutmasıdır.Yalan söylemeye ihtiyaç duyacak kadar çaresiz kaldığınız durumlar çok oluyorsa o zaman doğru ortamda değilsiniz demektir, ortamınızı arkadaşlarınızı değiştirin daha yalın daha sade bir hayat sürmeye çalışın ama öncelikle şimdi kendinizle yüzleşin, söz verin kendinize sonra dışarıya yalan söylemezsiniz fakat kendi içinizde beyninizde bitirmeniz gerekli önce.
Son düzenleyen nötrino; 8 Şubat 2015 11:40 Sebep: Yazım yanlışı!