Spor
2009 yılında kurulan Para-Tekvando takımında 2 yıl üst üste dünya şampiyon olan engelli tekvandocu Bayram Kayan (33) sadece müsabakalar öncesinde hatırlanmaktan şikayet ediyor. Bir tekstil firmasında asgari ücretle çalışan Kayan, şampiyona öncesi milli takıma çağrılıp, ardından beş kuruş ödül verilmeden memleketine gönderilmesine üzülüyor.
Başarılı sporcu. "Federasyon beni seneye yapılacak dünya şampiyonasına çağıracak. Gitmek bir şey değil, ama ya sonra. 2010'da gidip bayrağımızı layık olduğu yere çekeceğim demiştim. Gittim ve çektim. Devletin bize destek olması lazım. Ödül yönetmeliğinden engelli sporcular da faydalansın. Dilencilik mi yapalım " diyor.
Memleketi Samsun'da küçük yasta beşiğin ateşe düşmesi sonucu ellerini kaybeden Bayram Kasan yaşadığı zorluklara rağmen antrenör Osman Gül sayesinde başladığı tekvando da dünyanın en iyisi olmayı başardı. Sağlıklı tekvandocularla yaptığı müsabakalarda 3 kez Marmara Şampiyonu, sayısız il birinciliği aldı. Türkiye 5'inciligine kadar yükseldi. Alanya'da bir müsabakada hakemlerin kendisine haksızlık ettiğini düşünerek tekvandoyu bırakıp evirte döndü 2009 yılında seçmeleri geçerek Para-Tekvando takımına giren Kasan. 10 Haziran 2009'da Azerbaycan'ın Bakü kentinde Duma Şampiyonası'nda dünya şampiyonu oldu. Kasan 2010 yılında da Rusya'nın Petesburg şehrinde yapılan şampiyonada ikinci kez dunsa şampiyonu olarak Türk bayrağını göklere çektirdi.
Devamı:
Sadece Ödül Almak İsteyen Tekvandocu Şikayetçi - Engelliler Haber ve Bilgi Portalı -
Sağlık
Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı (TOHUM) Eğitim Programlan Direktörü ve Doç. Dr. Binyamin Birkan, "Her insan sağlıklı nesiller ve çok başarılı çocuklan olsun ister. Eğer çocuğunuzda bir farklılık varsa, bu sizi psikolojik olarak yıkıyor. Bu yıkım esnasında babaya çok büyük görev düşüyor. Bu psikolojik sürecin çok kolay atlatılmasında babanın öncülük yapması gerekiyor. Eğer baba psikolojik yıkımı kolay atlatmazsa ailede kaos yaşanıyor." dedi.
Devamı için;
Erken Tedavi Ve Eğitim Çok Önemli - Engelliler Haber ve Bilgi Portalı - Yaşadıkça
Eğitim
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, eğitim sürecinin dışında kalan her çocuğun ülke adına bir kayıp olduğunu söyledi. Çubukçu, 2008 yılında Hakkari'de şehit olan Jandarma Astsubay Çavuş Hasan Önal'ın adının verildiği Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nin açılışına katıldı. Töreni arka sıradan izleyen şehidin babası Durmuş Ali Önal, Vali Mehmet Kılıçlar'ın talimatıyla protokol sırasına oturtuldu.
Bakan Çubukçu, törende yaptığı konuşmada, 2 yıl önce Hakkari'de şehit olan Hasan Önal'ın adının yaşatılacağı eğitim kurumunun açılışında bulunmaktan sevinç ve hüzün duyduğunu belirterek, "Bu vesileyle Hasan Önal'ı ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, ailelerine sabır diliyorum" dedi.
AB'ye üye ülkelerde kadın istihdamının her geçen gün arttığını ifade eden Çubukçu, "Türkiye'de kadının istihdama katılımının önündeki en önemli engellerden birisi yeteri düzeyde mesleki bilgiye, beceriye ve eğitime sahip olmamaktır. Kız meslek liseleri bu açıdan son derece önemlidir. Eğitim almamış kadınlar sosyal güvencesi olmayan, düşük statülü işlerde çalışmak zorunda kalıyor" diye konuştu.
Devamı için;
Özürlülerin Eğitim Seferberliği Tüm Yurtta Sürüyor - Engelliler Haber ve Bilgi Portal
Teknoloji
Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde öğrenim gören engelli bir genç, kendisi gibi ellerini kullanamayanlar için göz hareketleri ile çalışan 'sanal fare' geliştirdi. Engelli genç, web kamerayı infrared kameraya dönüştürerek fareyi göz hareketleri ile ilişkilendirmeyi başarırken, sistemde kırpılan göz de "tıklama" işlevini yerine getiriyor.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde öğrenim gören Giray Sercan Özcan, 5 yaşındayken omuriliğinde tespit edilen tümör nedeniyle, vücudunun sağ kısmında felç meydana geldiğini söyledi. Felç nedeniyle kısmi engelli olarak yaşamını sürdürmeye devam ettiğini belirten Özcan, yeni bir şeyler üretmedeki heyecanı karşısında da mühendislik fakültesini tercih ettiğini anlattı. Gerek üniversite, gerekse sosyal yaşamında zaman zaman bilgisayar kullanımı nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirten Özcan, özellikle bilgisayar faresi kullanımındaki zorluğun, kendisini gözle çalışan fare sistemi geliştirmeye yönelttiğini bildirdi.
Devamı için;
Bilgisayar Mühendisi Engellinin Buluşu - Engelliler Haber ve Bilgi Portalı - Yaşadıkç
Mozaik
Ankara’da engelli bireylerin sanatsal yönlerini ve çalışmalarını gündeme getirmek ve desteklemek amacıyla kurulmuş olan Yön Sanat Atölyesi’nde engelliler uzman kadro eşliğinde engelleri sanatla aşıyor.
Devamı için;
Engellilere Yön Veren Sanat Atölyesi - Engelliler Haber ve Bilgi Portalı - Yaşadıkça
Yazarlar
Mutlaka okunması gereken yazılar ...Bu yazılar engelliler için:
Engelliler Haber ve Bilgi Portalı - Yaşadıkça www.yasadikca.com haberler paylaşımı