Arama

Cenaze Nedir? - Tek Mesaj #16

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Haziran 2010       Mesaj #16
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Cenaze hizmetlerinde Sağlık Bakanlığı'na ait kurumları ilgilendiren bir dizi işlem bulun­maktadır. Şimdi bu işlemlerin neler olduğu ile ilgili bilgilere yer verilecektir

1- Defin Ruhsatı

Bilindiği gibi ölülerin muayenesi ve defin ruhsatlarının verilmesi, fert, toplum ve çevre sağlığı açısından önem arz etmektedir. Yetkili memurlar tarafından verilmiş defin ruhsatı alınmadıkça ve ibraz edilmedikçe mezarlığa hiçbir cenaze kabul edilemez ve defnedilemez. Defin ruhsatnamesi olmadan cenaze defne­den mezar bekçileri ve ölü sahiplerine bir yap­tırım uygulanabilir.
Defin ruhsatında, ölünün adı, soyadı, yaşı, kimlik bilgileri, adresi, ölümün gerçekleştiği yer, ölüm tarihi, ölüm sebebi, defnine ruhsat verildiği bilgiler yer alır.
-Kendine ait özel mezarlığı olan müessese­lerdeki ölülerin ismi ve hüviyeti, ölüm sebebiy­le birlikte yirmi dört saat içinde bağlı bulundu­ğu belediyenin ilgili dairesine bildirilir.
-Defin ruhsatı, belediye doktoru tarafındanölünün muayene edilmesinden sonra verilir. Belediye doktoru bulunmadığı takdirde defin ruhsatı sağlık ocağı doktoru tarafından, bele­diye doktoru ve sağlık ocağı doktoru bulunma­yan beldelerde, valiliklerin belirlediği görevli­lerce muayene edilerek verilir.
Her şehir, kasaba ve köyde ölü muayenesi yapacak ve defin ruhsatı verecekler, en yetkili mülki amir tarafından tayin edilir.
-Ölüyü muayene edenler veya defin ruhsat­namesi verenler, ölüm sebebinin kazaen veya bulaşıcı bir hastalık sonucunda olduğuna dair bir şüphe ile karşılaşırlarsa, bu durumda ilgili makamı haberdar etmeden defin ruhsatı vere­mezler. Tabip olmayan yerlerde bulaşıcı hasta­lık şüphesi ile ölenler için defin ruhsatı verilip hadisenin hemen sonrasında ilgili makama bil­gi verilir.
-Hükümet veya belediye doktorları, ölüm se­beplerini belirlemeye esas olmak üzere tedavi eden doktorun raporunu talep edebilir. Tedavi eden doktorlar, lüzumu halinde bu raporu ver­meye mecburdur.
-Ölümüne sebep olan hastalık esnasında te­davi eden tabibin verdiği ruhsatname, resmi ta­bipler tarafından tasdik edilmek şartıyla geçerli olur.

-Bulaşıcı ve salgın bir hastalıktan öldüğü şüp­he edilen kişiler üzerinde, ilgili tabip tarafından gerekli görülürse bulaşıcı ve salgın bir hastalık bulgusu amacıyla otopsi yapılabilir. -Bulaşıcı ve salgın hastalığın mevcut olduğu veya tehdit ettiği mahallerde Bakanlıkça bütün cenazelerin defninden önce bir tabip tarafından muayene mecburiyeti ilan edilebilir.
Ek Madde 3'de, Meşdud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu kapsamına giren ve genel sağlı­ğa ilişkin davalara, mahkemelerce, Meşdud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu'nun 1. maddesindeki yer ve 4. maddesindeki zaman kaydına bakılmaksızın suçüstü hükümlerine göre bakılacağı ve hükümler kesinleştikten sonra bunların birer örneğinin Cumhuriyet Savcılıklarınca doğrudan doğruya Sağlık Ba­kanlığına gönderileceğine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

2- Defin Ruhsatının Düzenlenmesi

Hastane ve diğer sağlık kuruluşlarında ölenle­re ait defin ruhsatları, o sağlık kuruluşunun mü­dür ve başhekimi tarafından verilir ve resmi gö­revli doktorlar tarafından onaylanır.Defin ruhsatı, köylerde sağlık ocağı doktorları tarafından, sağlık ocağı yoksa valilikçe görevlen­dirilmiş kişiler tarafından verilir. Görevli olmaması durumunda da köy muhtarı veya jandarma karakol komutanı tarafından verilir.

MsXLabs.org & DİB
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....