Arama

Melih Kibar - Tek Mesaj #2

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Haziran 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Melih Kibar

Doğumu: 1951, İstanbul

Ölümü: 7 Nisan 2005, İstanbul),
Bestekâr.

8 yaşında İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Yarı Zamanlı Piyano Bölümü’ne başladı.Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdi. Uzun süre Timur Selçuk’la da birlikte çalışan Kibar, Çoban Yıldızı’nı 1975’te Eurovision Türkiye elemeleri için besteledi. Çiğdem Talu ile tanışarak, ‘İşte Öyle Bir Şey’, ‘Sevdan Olmasa’, ‘Bir de Bana Sor’ gibi unutulmaz bestelere birlikte imza attılar.

Hababam Sınıfı filmine yaptığı müzik ile Altın Portakal Film Müziği ödülünü alan Kibar, ‘Hisseli Harikalar Kumpanyası Müzikali’nin de bestelerini yaptı.

Çiğdem Talu'yla yaşadığı aşk, Türk pop müziğine, sözlerini Talu'nun yazdığı ve Kibar'ın bestelediği nice şarkı kazandırdı. İkilinin ürettiği şarkıların büyük bir çoğunluğunu, Erol Evgin seslendirdi. ‘Hep Böyle Kal’ ve ‘Söyle Canım’ 45’lik plak çalışmaları Altın Plak kazanan Kibar, 1984 yılında da Sopot’ta ‘En Başarılı Orkestra Şefi’ ödülünü aldı. Halley şarkısı Eurovision Türkiye birincisi ve Norveç’teki finalde de Avrupa dokuzuncusu oldu. Kibar, 2000 yılında da ‘Sersem Kocanın Kurnaz Karısı’ adlı oyunun müzikleri ile ‘Afife Tiyatro Ödülleri En İyi Besteci’ ödülüne layık görüldü.

Uzun bir süre kanser tedavisi gören Kibar, bu hastalık nedeniyle, 7 Nisan 2005 tarihinde İstanbul'da hayata gözlerini yumdu. Eşi Ethel'den ve Merve adlı bir kızı var.

Çoban Yıldızı


Eurovision Türkiye elemeleri için bir sinyal müziği bestelenmesine karar verildi. Timur Selçuk'un müzik okulundan öğrencisi olan Melih Kibar, Çoban Yıldızı'nı besteledi. Düzenlemeyi Timur Selçuk yaptı ve orkestrasıyla parçayı seslendirdi. Çoban Yıldızı o kadar sevilip benimsendi ki, yarışma dışı olduğu bilindiği halde, 1975 Türkiye elemelerinde halktan en çok oy alan şarkılar arasına girdi. Çoban Yıldızı Türkiye'de Eurovision Şarkı Yarışmaları'nın vazgeçilmez bir parçası oldu.


Ad:  Melihkibar.jpg
Gösterim: 756
Boyut:  12.3 KB


Ad:  Melihkibar_cigdemtalu.jpg
Gösterim: 898
Boyut:  9.0 KB
Melih Kibar, Çiğdem Talu ile

Vikipedi