Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
19:03, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Salı, 16 Aralık 2025 - 19:03
Arama
MaviKaranlık Forum
Dünyada ve Türkiye'de Ekonomi Gündemi, Güncel Haberler
-
Tek Mesaj #526
nötrino
Yasaklı
1 Temmuz 2010
Yasaklı
Tüketicinin Güveni Azalıyor
CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 5.6 düşüş gösterdi.
Tüketici Güven Endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 5.6 değer kaybederek 96.68 düzeyine geriledi.
Ocak-Nisan 2010 döneminde önemli oranda yükseliş gösteren endeksin Mayıs ayında düşüş eğilimine girmişti.
Endeksin Haziran ayı sonuçları bu düşüşün güçlendiğine işaret ediyor. Haziran ayı ön endeksinin 98,15 değerinde olduğu dikkate alındığında düşüşün ayın ikinci bölümünde de devam ettiği görülüyor..
Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin Mayıs ayına göre hem mevcut durum algılamasında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde bozulma oldu.
Geleceğe ilişkin beklentilerdeki bozulma daha güçlü görünüyor. Bu çerçevede, CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi yüzde 8.9 düşerek 79.70 değerini aldı. Özellikle AB ekonomisinde yaşanan sorunların ekonomik aktiviteye yansıma riski ile siyasi ve jeopolitik gelişmelerin getirdiği belirsizlik ortamı bu düşüşte etkili oldu.
Buna karşın, tüketicinin içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları, otomobil ve konut alımı için uygun olduğu görüşü bir önceki aya göre iyileşme gösterdi. CNBC-e Tüketim Eğilimi Endeksi bir önceki aya göre yüzde 3.3 arttı ve 153,.5 oldu. Bu artışta mevsimsel etkilerin, fiyatlardaki uygunluğun ve promosyonların etkisi görülüyor.
Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Haziran ayı endeksinde dikkat çeken diğer bir nokta da geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda Tüketici Güven endeksinin yüzde 9,4 düşüş göstererek 96,68 değerini almasıdır. Bir yıldan fazla bir süredir baz etkisiyle yıllık bazda hep büyüme gösteren endeksin ilk kez düşüş gösterdiğini izliyoruz. Benzer bir eğilim Tüketim Eğilimi Endeksinde de izleniyor. Bu endeksin yıllık düşüş oranı da yüzde 8,9 olarak gerçekleşti. Büyümeye ilişkin göstergelerde baz etkisinin kalkmaya başladığı bir döneme girmeye başlıyoruz. Endekste son 1,5 aydır iç talebin büyümeye verdiği desteğin azalma sinyalleri geliyor."
Kaynak:Ntvmsnbc(01 Temmuz 2010 Perşembe/TSİ:17:51)
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 19:03
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.