Arama

Deizm (Tanrıcılık) - Tek Mesaj #4

MasRoxanne - avatarı
MasRoxanne
Ziyaretçi
6 Temmuz 2010       Mesaj #4
MasRoxanne - avatarı
Ziyaretçi
Dünya Deistler Birliği Tarafından Derlenmiş Deist Kavramları

Mezhep:

Deism’de Mezhep, bir grup insan tarafından mantıksız inanışların kabul edilmesidir.Tanım gereği Musevilik, Hristiyanlık Ve İslam birer mezheptir.Çünkü bu dinlerin müritleri inanmak için tanrı vergisi akıllarını kullanmazlar başka bir deyişle mantıksız dogmatik öğretileri ve hurafeleri kabul ederler.Mesela tanrının yahudilere hediye olarak mal ve mül vermesi, isanın tekrar dirilmesi ve miraca yükselmesi, okuyup üfleyerek şifa verme ( okuyup üfleyerek şifa bulunsaydı hiç kimse akçiğer kanserinden acı çekmezdi ayrıca her vaka başına özel sağlık kuruluşlarına milyonlarca dolar ödenmek zorunda kalınmazdı) ve Muhammedin Cennete uçması gibi.Tüm bunlar son derece yanlış ve mantıksız iddialardır.Çünkü Deism daima serbestliği, bağımsız düşünmeyi ve aklı destekler, Deism için bir mezhep olmak imkansızdır.

Deism:

Deizm, peygamberleri veya dinleri reddetmekle birlikte, insanoğlunun yapabildiklerinden daha yüce evrensel yaratıcı bir gücün varlığını, insanın doğuştan gelen aklıyla, doğa ve evrendeki kanun ve tasarımı kişisel gözlemleriyle onaylayarak ebedileştirmektir.

İman:

Bu kelime, sözde gökten inme dinler tarafından inanılmaz bir şekilde istismar ediliyor ve bu dinler tarafından mantıksız bir iddiayı kabul ettirmek için insanların tanrı vergisi akıllarını sekteye uğratmak yada en azından akıllarını bulandırmak anlamına geliyor.sözde gökten inme dinler için ilk günah, su üzerinde yürüme, tıbbi müdahale olmadan üfleyerek iyileştirme, kızıl denize ortadan ikiye ayırma gibi çılgınca ve mantıksızca iddiaları insanlara kabul ettirmenin tek yolu iman ettirme yoludur.İman kelimesi yüzyıllar boyunca sözde dinler tarafından kullanıldı ve asıl anlamı çarpıtıldığı için, Deism “iman” kelimesi yerine “güven” kelimesini kullanmayı tercih ediyor.

Deism ve vahiyle gelen dinler arasındaki ana farklardan biri; Deistler Tanrıya inanmak için “imana” gerek duymazlar.Bu alıntı Voltaire’den derlenmiştir, “İman nedir ? Apaçık ortada olan şeye inanmak mıdır ? Hayır. Bana göre apaçık ortadadır ki, varlığı gerekli olan, sonsuz, yüce ve akıllı bir yaratıcı vardır.Bu iman ile değil akıl ile alakalıdır.

Tanrı:

Doğadaki tasarım ve kanunların kaynağı olan evrensel yaratma gücüdür.

Akıllı Tasarım:

Akıllı tasarımdan kasıt doğadaki yapılardır, mesela gözlemlenebilir olan ve akıllı bir tasarımcı gerektiren DNS’nın karmaşıklığı.Bu başlık altında “YAPI” dan kastettiğimiz, birşeylerin sonsuz bir işbirliği motifi ile planlanmasıdır.Deism’ e göre, akıllı Tasarımın sahibi incildeki yaratılış efsanesine ihtiyacı yoktur.

Doğal İnanç:

Sözde vahiylere dayalı olan gökten inme dinlerin aksine doğanın tasarımlarının/kanunlarının aklın uygulanmasına dayalı tanrı inancıdır.

Felsefe:

Var oluş ilkelerinin ve gerçeklerinin öğretisi,bilgi veya davranış.

Mantık/Akıl:

Gerçeklere dayalı mantıksal çıkarımları veya sonuçları şekillendirmede kullanılan ruhani güç.

İnanç:

Sebebe, doğaya ve evrenin amacına ilişkin inançlar dizisi.

Vahiy:

Vahiy gelmesi durumu.Dinsel anlamda, vahiyden kasıt genellikle gaipten haber gelmesidir.Vahiy yanlızca birinci merciden haber verilmesidir, buda anlamsızdır.Mesela, eğer Tanrı bana birşeyleri vahiy ederse bu bana gaipten gelmiş bir haber olurdu.Eğer ben Tanrının bana söylediğini bir başkasına söylersem, bu haber sadece kulaktan dolma bir haber olurdu.Eğer bu kişi benim söylediğime inanırsa, tanrının değil benim söylediklerime inanmış olacaktı yani benim doğrularıma güvenecekti.

Sözde gökten inme din:

Bu organize hale getirilmiş bir Tanrıya tapınma ve inanma sistemidir.Belli bir dinin (vahiyle gelen) belli üyeleri/kurucuları ile Tanrının iletişim kurduğu bir sistemdir.Yukarıda da söylenildiği gii , herhangi bir sözde gökten inmiş bir dine inanan bir mürit Tanrıya değil, aracı olarak çalışan kişinin iddialarına inanmış oluyor.

Güven:

Güven, bir insanın mantık süzgecinden geçirdikten sonra başka bir insana veya başka birşeye inanmasıdır.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 5 Ekim 2011 14:53 Sebep: Sayfa Düzeni