Arama

Narkoz nedir? - Tek Mesaj #7

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Temmuz 2010       Mesaj #7
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kayınpederım byypass ve aynı zamanda kalp kapagının degısmesı amelıyatı oldu yogun bakımdan cıktıktan sonra 3gun sonra karnı sısmeye basladı ve sabahına vefat ettı bagırsaklarının narkozu atamadıgından dolayı ıflas ettıgını soyledıler?tam olarak bu nedemek

Sorunuzu ameliyatı yapan uzmanlara sorup detaylı karşılık alabilirsiniz. Hastanıza özel durumla birlikte açıklama yapacaklardır.

Narkoz, kimyasal maddelerle sağlanan, kontrollü yapay uykudur.
Narkozun çeşitli devreleri vardır: 1. devre: İlk basamağında hâfıza ve hissiyet normaldir. İkinci basamağında hâfıza kaybı ve kısmî ağrıya karşı duyarsızlık meydana gelir. Üçüncü basamağında ise hâfıza kaybı ve tam olarak ağrıya karşı duyarsızlık görülür. 2. devre: Şuur kaybı ile başlar ve gözkapağı refleksinin kaybı ile sona erer; maksatsız hareketler olabilir ve uyarılara karşı aşırı tepki mevcuttur; gözbebekleri ileri derecede genişlemiştir ve bulantı-kusma olabilir. 3. devre: İlk basamağı: Gözkapağı refleksinin kaybı ile başlar ve gözlerin, öne doğru bakar şekilde istirahat durumuna geçmesiyle sona erer. Hasta hareketsizdir ve sâkin olarak uyur. İkinci basamağı: Gözlerin istirahat durumuna geçmesiyle başlar ve alt kaburgaların, kasların felç olmasıyla biter, gözbebekleri genişler, iskelet kasları biraz gevşer. Üçüncü basamağı: Alt kaburgalar arası kasların felci ile başlar ve bütün bu kaburgalar arası kasların felç olması ile biter; iskelet kasları bâriz olarak gevşer; diyafgramda felç başlar. Dördüncü basamak: Kaburgalar arası kas felcinin tam hâle gelmesiyle başlar ve diyafgrama felcinin tam hâle gelmesiyle biter. 4. devre: Solunum felcinin tam hâle gelmesi ve tam dolaşım yetmezliği ile başlar, ölümle bitebilir. Cerrâhî müdâhale için ideal olan devre 3. devre olup, hastayı bu devrede tutmak narkozitörün vazifesidir. En uygun aneztezit maddeler solunum yolu ile verilen maddelerdir. Meselâ, en çok kullanılanı halotan isimli maddedir. Damar içi verilmek sûretiyle de narkoz sağlanabilmektedir. Meselâ pentothal bu amaçla kullanılmaktadır. Her vücut, narkozu kaldırmayabilir. Meselâ, kalp yetmezliği, tâze kalp krizi geçirmiş olanlar, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan şahısların genel anestezi olması, oldukça tehlike arz eder. Ayrıca narkozun kendisine âit birtakım istenmeyen yan etkileri olabilir. Hastayı tâkip eden hekimin ve narkozitörün, gelen aneztezi olacak hastaları iyice kontrol edip, doğru karar vermeleri gerekmektedir.

kaynak