Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Temmuz 2010       Mesaj #33
Avatarı yok
Yasaklı
Yeni Bulunan Gezegenler Ateşten Kavruluyor
Güneş sistemimiz dışında tespit edilmiş olan gezegenlerden üçü şimdiye kadar keşfedilenler arasında en sıcak olanlarıdır.Gezegenler, güneşlerine çok yakın yörüngelerde devinen gaz devlerini tespit etmek için geliştirilmiş olan Geniş Açılı Gezegen Araştırması Projesi (WASP) dahilinde tespit edilmişlerdir. Gezegenler, yıldızlar tarafından sıcaktan kavruldukları için sıcak-Jüpiter’ler adını almışlardır.

Transit tekniği yani dünyadan gözlemlenen yıldızın önünden geçen gezegeninin neden olduğu yıldızın ışığındaki bir miktar azalma ile gezegenin tespit edilmesi olayı sayesinde keşfedilen gazdevlerinin üçüde farklı bir güneş benzeri yıldız çevresinde dolanmaktadırlar.

WASP-4 ve WASP-5 güney takımyıldızlarından Anka Kuşu (Phoenix) yönünde, dünyadan 500 IY uzaklıkta bulunmaktadır. Bunlar Güney Afrika’da bulunan kameralar sayesinde gözlemlenmiştir. WASP-3 ise kuzey yarımküredeki Kanarya Adaları’nda konuşlanmış olan bir kamera sayesinde tespit edilmiştir.

Yeni bulunan sıcak-Jüpiter’ler, dünyanın güneşe olan uzaklığından 50-40 kat daha yakın yörüngelerde yıldızlarının çevresinde dolanmaktadırlar. Bu kadar sıkı olan yörüngeleri yüzünden gezegenler, dünyanın aya yaptığı gibi kütleçekimsel olarak kilitli biçimde yıldızlarına sadece bir tarafı dönük olarak durmakta ve yıldızlarına dönük olmayan tarafı ise sürekli karanlıkta kalmaktadır.

İngiltere’deki Keele Üniversitesi’nden ekip üyesi Pierre Maxted ‘e göre :

Güneşlerine bakan taraflarındaki sıcaklığın 1726 *C dereceye çıkması sebebi ile bu yeni gezegenler şimdiye dek bulunanlar arasındaki en sıcak olanlardır. Çok kısa dönemlere sahip oldukları için de atmosferleri çok sıcak olmalıdır.”

Bazı sıcak-Jüpiter’lerin tersine yeni gezegenlerin, yıldızlarından gelen ışığı dışarıya yayabilme kabiliyetlerinin olmadığı gözlemlenmiş. Enerji emilimi yüzünden gezegenler daha az kütleye sahip olmalarına karşın boyutları, Jüpiter’den 25 ila 50 kat daha büyük olmalıdır.

Maxted şöyle eklemektedir :

“Gezegenlerin gece olan kısmından bayağı bir radyasyon yayılımı olması gerekirken, bazı gezegenlerde bu olayın gerçekleşmediği gözlemleniyor. Bu da neden böyle olduğunu anlamak istediğimiz ve daha fazla örneğe ihtiyaç duyduğumuz şeylerden birisidir. Bu şeyler yıldızlarından nasıl oluyorda bu kadar enerji soğurabiliyorlardır.“

Kaynak:Gökbilim(Space)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2017 02:44