Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
9 Ağustos 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Bilindiği gibi
yaz aylarında artan hava sıcaklıkları, insanın ruh ve beden sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. "Küresel ısınma" ile birlikte özellikle kuzey yarımküredeki bazı ülkelerde ve ülkemizde de görülen aşırı sıcaklar zaman zaman insan ve doğa yaşamını tehdit etmektedir.

Hava, çevre ve iklim değişiklikleri insanın hormon ve sıvı dengesini bozarak sinir sistemini etkiler. Aşırı sıcaklar da, insanın ruhsal yapısını bozabilen, nem miktarı arttıkça fiziki aktivite, duygu durumu ve uyku sisteminde sapmalar meydana getirebilen. bıkkınlık, isteksizlik, halsizlik ve sinirlilik hali ile çalışma verimi düşüren özellikleri ile ortaya çıkmaktadır. Aşırı sıcaklar tüm yaş gruplarını olumsuz etkilediği gibi ortaya çıkabilecek sonuçlar her yaş ve hastalık grubunda farklı olarak hissedilmektedir.

Bunlar arasında, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kanser, böbrek ve karaciğer yetmezliği, akciğer hastalıkları tedavisi görenler, yaşlılar, yeni doğanlar, lohusalar ve hamileliklerinin son aylarındaki anne adayları, ruhsal bozuklukları olup tedavi görenler başta olmak üzere çeşitli yaş gruplarındaki kadın ve erkekler başta olmak üzere, sağlık sorunu olmadığı halde ağır işlerde çalışan insanlar olduğunu düşünürsek, toplumun önemli bir kısmının riskte olduğunu söyleyebiliriz. Kanser tedavisi gören kişiler de tedavinin ağırlığı nedeniyle bu gruba dahil edilebilir.

Sıcak ve nemli ortamda kalarak ağır efor sarf eden kişilerde halsizlik, bitkinlik, baygınlık, aşırı terleme, bulantı ve baş ağrısı ile kol ve bacaklarda krampların görülebileceği de uzmanlarca ifade edilmektedir.

Aşırı sıcakların etkisiyle var olan ruhsal hastalıkların da artabileceği ve sıradan tartışmaların büyük kavgalara dönüşebildiği de uzmanlarca uyarılara dahil edilmiştir.

Taşıdığı önem nedeniyle sıcaklardan korunma hakkındaki bilinen ve az bilinen çareleri bu konu başlığı altında ekleyebiliriz.

Bu tedbir ve çareler:
  • Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ve 15.00 saatleri arasında güneşe çıkmamak,
  • Bu saatler arasında mutlaka dışarıda olunacaksa baş ve vücudun açık renk giysi, şapka, şemsiye vb ile korunması,
  • Pamuklu giysilerin tercih edilip, sentetik giysileden uzak durulması,
  • Bol sıvı (özellikle su) almak (kişiye göre değişen miktarlarda)
  • Besinlerin sıcakta hızlı bozulduğu düşünülerek, beklemiş yiyecekler yerine taze yiyecek tüketilmesi,
  • Taze meyve ve sularının tercih edilerek, gazlı içeceklerden uzak durulması,
  • İçki ve sigaranın ayrı ayrı ya da birlikte vücuda yapacakları yan etkiler de düşünülerek tüketimine dikkat edilmesi, sıcak ve içkinin birlikte beyin gibi önemli organlara verdiği zararı bilmekteyiz.
  • Kapalı mekanların mutlaka havalandırılması, yeterli hava akımı olmayan mekanlarda klima veya vantilatör kullanılması yararlıdır.
Sıcak çarpması farkedildiğinde ise;
  • Kişinin hemen serin ve olabildiğince soğuk bir ortama taşınması,
  • Kişinin üstü ıslak havlu veya çarşafla örtülüp, uzmanl aracılığı ile soğuk banyo yapılması,
  • Hastanın en kısa zamanda hastaneye kaldırılması,
  • Aşırı sıcak nem etkisinde kalarak bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi şikayetlerin ortaya çıktığı kişilerin hemen gölge, serin bir yere alınıp sırt üstü yatırılması ve bol su verilmesi gerekir.

Kaynaktan derlenerek hazırlanmıştır.