Arama


Breath - avatarı
Breath
Ziyaretçi
12 Ağustos 2010       Mesaj #2
Breath - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Teamoore adlı kullanıcıdan alıntı

Eve bülbül aldık ve şu an için kendisi küçük bir kafeste yemi ve suyuyla. Bülbülün ideal bakımı nasıl olur? Kafesi nasıl olmalı? Yiyecekleri ne olmalı? Yardım ederseniz sevinirim




Bülbüllerin temel besin kaynakları ; tohumlar, meyvalar ve sebzelerdir. Her zaman suluklarında temiz ve taze su olmasına dikkat etmelisiniz. 2-3 günde bir su kabları temizlenip suları değiştirilmelidir. Sularına 2-3 damla multi-vitamin takviyesi sağlıkları için idealdir.Yemlikler sürekli kontrol edilmeli ve yemleri tazelenmelidir. Yem kabuklarının biriktiği yemlikler bazen dolu sanıldığı için takviye edilmediği ve kuşların açlıktan zayıfladıkları hatta öldükleri vakalar görülmektedir. Yem kablarına üflenerek yem kabukları atılmalı ve kuşunuzun ne kadar yem yediği dikkatle takip edilmelidir. Unutulmamalıdır ki yem yemesi sağlığının en önemli göstergesidir. Mürekkep balığı kemiği veya yumurta kabuğu Ca (Kalsiyum) takviyesi açısından gereklidir.

Mineral tabletleri de kullanılmalıdır. Bülbül için kum taşı gerekmez. Bülbüllerin kağıt yeme alışkanlıkları olduğu için kafeslerinin tabanına mümkünse gazete kağıdı kullanmayınız. Özellikle renkli mürekkep sorun çıkarmaktadır. Kötü beslemeden dolayı ilk yıl ölümler görülmektedir. Bilinçli besleme kuşunuzun sağlıklı gelişimi ve uzun süre yaşaması için şarttır.Kısaca; Bülbüllerin beslenmelerini özetlersek; Bülbüllerin devamlı olarak değişik, taze ve vitamin katkılı olarak beslenmeleri gerekir. Ayrıca, yeşil bitki ve sebzeli yemlerin pencere önlerinde, saksılarda yetiştirilmeleri mümkündür darılar, hububat tohumları, sebze çeşitleri gibi. Yeşil yemler Bülbüller için çok faydalıdır, ancak çok iyi yıkandıktan sonra verilmelidir.

Bülbüller; 24 saat yemek yemezlerse ölürler. Yeşil yemler olarak tohumlu otlar, salatalar, ıspanak v.s. iyice yıkanıp verilebilir. Meyve olarak elma, armut, muz, üzüm verilebilir. Sebze olarak yeşil salatalar, ıspanak, tohumlu otlar, salatalık, havuç, brokoli ve maydanoz verilebilir. Bülbüllere değişik darı türleri, soyulmuş yulaf, kenevir, mısır ve ay çekirdeği vs.' de verilebilir. Bülbüller için evcil hayvan dükkanlarında bulabileceğiniz özel hazırlanmış yemlerde, Bülbülünüzün tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacaktır.


Bülbülün Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır?
  • Hergün: Taneli yemler, Ay çekirdeği, yeşil yemler (yıkanmış olarak), Meyve, Taze Su
  • Haftada: Taze ağaç dalları, mineraller (kaynatılmış tavuk yumurtası kabuğu)
  • Arada Bir: Kuru ekmek, peksimet, pişmiş patates, yassı makarna, yağsız, pişmiş et, pişmiş yumurta sarısı, yoğurt, ılık meyve çayı ve meyve suyu
Tüy Değiştirme ve Hastalıkta: Multivitamin + B Vitamin tavsiye ederim.
  • Yasak olan yiyecekler: Bonbon, sucuk, yağlı peynir, kızartma et, alkollü içecekler, tatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak tutmak gerekir. Yem ve su kaplarının; her gün sıcak su ile yıkanması ve haftada bir genel temizlik yapılması sağlıklı beslenme açısından da çok önemlidir.