Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #1505

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Ağustos 2010       Mesaj #1505
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi


Ad:  file.ashx.jpg
Gösterim: 155
Boyut:  16.0 KB


17 Ağustos'a yani binlerce kişinin ölümüne neden olan Marmara depreminin 11'inci yıldönümüne iki gün kaldı. Aradan 11 yıl geçti ama geçen bunca zamana, yaşanan onca acıya rağmen bir nebze olsun ders alınmadı. Depremin merkez üssü Kocaeli'de hasarlı olduğu belirlenen yüzlerce binanın hiçbir onarım yapılmadan kullanıldığı ortaya çıktı.

17 Ağustos 1999'da gece 03:00 sıralarında Marmara Bölgesi 7.4 ile sallandı.

Yaklaşık 17 bin bina o depremin ilk dalgasıyla yerle bir oldu.

Ve o binalardaki binlerce kişi hayatını kaybetti, onbinlercesi de evsiz kaldı.

Aradan tam 11 yıl geçti. Geçen zamanda depreme dayanıklı binalar yapıldı, nasıl davranılması gerektiğini anlatan televizyon programları ve eğitimler de verildi.

"Önlemler alınmalı, depremle yaşam öğrenilmeli" denildi. Ama denildiği gibi olmadı. 17 Ağustos depreminin merkez üssü Kocaeli'de ortaya çıkanlar ürkütücü.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, depremin ardından 2 bin 557 binanın orta hasar gördüğünü ancak bunlardan 692'sinde güçlendirme ve onarım yapılmadığını söyledi.

Yani hala bu evlerde konaklayan binlerce kişi tehlike altında.

Kentte acilen yıkılması gereken konut sayısı 180. Ancak bunlardan bazılarında hala oturanlar var. Valilik şimdi bu evlere yeni bir tebligat göndermeye hazırlanıyor.

17 Ağustos gecesi dev dalgaların binaları yuttuğu Gölcük'te ise depremin kalıntıları adeta su altında.

İlçede tedirginlik sürüyor. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, onarılan binaların bile kendilerini korkuttuğunu söyledi..

Depremin merkez üssünde anma etkinlikleri akşam saat 21:30'da İzmit Fuar Alanı'nda başlayacak ve depremin meydana geldiği 03.02'ye kadar devam edecek.

Fotoğraf sergilerinin de açılacağı alanda denize çelenk bırakılacak, saygı duruşunda bulunulacak.

CNN Türk - 15 Ağustos 2010