Arama

Türkiye'de Kadın Olmak - Tek Mesaj #2

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Ağustos 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Türkiye`de kadın olmak zor


MsXLabs.org

Türkiye`de hala 5 kadından biri okuma yazma bilmiyor. Şiddetin bir numaralı hedefi olan kadınlar, iş hayatında da `şans` bulamıyor. Ağır ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkum edilen kadınlar, düşük statülü ve ücretli işlerde çalışmak zorunda bırakılıyor.

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü`nün (KSGM) hazırladığı `Türkiye`de Kadının Durumu` raporu, Türkiye`de kadın olarak yaşamanın zor olduğunu ortaya koyuyor.

Düşük ücretle
Türkiye`de kadın istihdam oranı 2007 verilerine göre yüzde 22.2 olarak gerçekleşti. Bu oran AB`ye üye ilk 15 ülkede yüzde 59.7, AB üyesi 27 ülkede 58.3. Köyden kente göçün yoğun olarak yaşandığı İş gücüne katılmayan 100 kadından 63`ü neden olarak `ev kadını` olmalarını gösteriyor. Gelir azlığı nedeniyle çalışmak zorunda olanlar ise sosyal güvencesiz düşük statülü-gelirli işlerde istihdam ediliyor. Belli iş ve mesleklerin kadınlara uygun görülmemesi, ekonomik kriz dönemlerinde önce kadınların işten çıkarılması gibi ayrımcılık örnekleriyle karşılaşan kadınlar, daha düşük statülü ve ücretli işlerde çalışmaya razı oluyor. Çocuk, yaşlı ve hasta bakımı gibi yükümlülüklerle de baş etmek durumunda kalan kadın, kreş, gündüz bakımevi gibi sosyal destek kurumlarının da yeterli sayıda olmaması nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

Türkiye`de kadınların;
Yüzde 21.5`i okur yazar, ama herhangi bir eğitim kurumundan mezun değil.

Yüzde 37.2`si ilkokul, yüzde 7.4`ü ortaokul ve dengi okul, yüzde 10.6`sı lise ve dengi okul mezunu

Yüzde 3.9`u yüksek okul ve fakülte mezunu.

İlköğretim zorunlu olmasına rağmen, okul terki oranı yüzde 13.5. Okul terkleri kızlarda erkeklere göre daha yüksek oranda yaşanıyor.

Yönetici yok

Eğitim düzeyine göre iş gücüne katılım oranı yükseköğretim mezunu kadınlarda yüzde 70

Lise altı eğitimlilerde ise yüzde 22.

İlköğretimde çalışan kadın öğretmenlerin oranı yüzde 49

Orta öğretimdeki kadın öğretmenlerin oranı yüzde 41

Okul müdürlerinin sadece yüzde 8.8`i, müdür yardımcılarının ise yüzde 11 kadın. Bu oran kırsal kesimde daha da düşük.

Karar alma mekanizmalarında kadın yönetici oranı Türkiye`de yüzde 6 iken, bu oran ABD`de yüzde 46, Rusya`da yüzde 39, Almanya`da yüzde 36, İngiltere`de yüzde 33.

Genç kadınlar daha çok şiddet görüyor.
Aile mahremiyetinin bir unsuru olarak görülerek gizlenen aile içi şiddete daha çok genç kadınlar maruz kalıyor. Kadınlara yönelik şiddetin en belirgin nedeni, toplumda kabul gören genel ahlak ve namus anlayışı. Bu anlayışa uymadığı ileri sürülen kadınlar, şiddetle cezalandırılıyor. Yaralama ve öldürme gibi ağır şiddet eylemleri toplumsallaştırılıyor.

Kadınların yüzde 39`u `yemeği yakma`, `kocasına karşılık verme`, `parayı lüzumsuz yere harcama`, `çocukların bakımını ihmal etme` ve `cinsel ilişkide bulunmayı reddetme`yi erkeklerin kadınları dövmesi için haklı bir neden olarak görüyor.

Araştırmalarda doğum öncesi bakım alma oranı artmasına rağmen, hala 5 hamile kadından 1`i doğum öncesi bakım almıyor. (İstanbulEVRENSEL)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 17 Temmuz 2016 11:19
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.