Arama

Cenaze Nedir? - Tek Mesaj #17

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
30 Ağustos 2010       Mesaj #17
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
12 Mart 1942 gün ve 5055 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Mezarlık Nizamname- si'nin 8. maddesinin Birinci Fıkrası Mucibin­ce Hazırlanan Talimatnameye göre:
2- Mezarlıklar; şehir ve kasabaların mesken veya diğer maksatlarla bina yapılan sahaları hududundan, mezarlık hududuna en aşağı 500 metre mesafede tesis edilecektir.
Sıhhi veya diğer sebeplerle görülecek lüzum üzerine ve mahalli şartlara göre bu mesafe da­ha fazla uzatılabilir.
3- Mezarlık olarak seçilecek alan, hakim rüzgarların şehir ve kasabalardan gittiği istika­mette, çukur veya bataklıklardan, su cereyanları ve birikintilerden uzak ve ulaşımı kolay ya­pılabilir yerlerde olmalıdır. Bu hususta hafif meyilli düzlükler tercih edilir.
4- Mezarlık sahası yeraltı suyundan müm­kün olduğu kadar uzak olmalıdır. Mezarlık sı­nırından itibaren 250 metrelik bir mesafe da­hilindeki kuyu ve menba gibi yeraltı suları hiç­bir maksatla kullanılamaz.
5- Toprağın jeolojik özellikleri, gömülecek cesetlerin tahribine müsait jeolojik şartları te­min etmek üzere su ve havanın geçmesine uy­gun ve küçük taneli olmalıdır. Kumlu ve kireç­le karışık topraklar daha uygundur.
6- Mezarlık alanı; aile ve şahıslara mahsus sabit mezar yerleri ile yollar, memur ve müs­tahdemlere veya mezarlığa ait diğer tesisat yerleri hariç olmak üzere şehir ve kasabanın senelik ortalama ölüm miktarına göre ve top­rağın cesetleri tam tahrip müddetine göre he­sap edilir.
7- Şehir ve kasabalarda halen mevcut olup gerek meskun sahalara yakınlık ve gerekse toprak ve tesisatındaki kifayetsizlik bakımın­dan sıhhi mahzurları görülen mezarlıklar Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 214. madde­si mucibince terk olunacaktır.
Bu sahalar terk edilmesinden en aşağı 10 sene geçtikten sonra ve mahalli sağlık me­murlarının verecekleri rapor üzerine diğer maksatlarla kullanılabilir.
8- Her şehir ve kasaba belediyesi ölülerin yıkanıp kefenlenmesi için nüfus yoğunluğuna göre lüzumlu olan adette cenaze hazırlama yerleri yapmaya mecburdur.
Bu yerler her tarafı kargir olarak yapılacak­tır. Ayrıca gelen cenazelerin bekleme yeri, yı­kama ve kefenleme yeri, hazırlanmış cenaze­lerin bekleme yeri, olmak üzere en az üç kıs­ma ayrılacaktır. Bu yerlerin dahili tesisleri ve ihtiva edecekleri dezenfeksiyon tertipleri, me­mur ve müstahdemlere ait yerlerle cenazele­rin hazırlama yerlerine ve mezarlıklara nasıl nakledileceği hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 22 ve Belediye Kanunu'nun 15. maddesinin 5. fıkrası mucibince mahalli bele­diyece bir talimatname hazırlanmış olacaktır.
9- Mezarlıkların diğer tesisatı ve mezar yer­leri, yapılması, yol ve caddelerin tanzimi, ölü gömme ve nakil işleri ve mezarlığın idaresine ait diğer hususlar Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile Mezarlıklar Nizamnamesi'ndeki hükümlere göre yapılır.

MsXLabs.org & DİB
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....