Arama

Karanlık Madde - Tek Mesaj #7

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Eylül 2010       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Karanlık Enerji Gözleminde Kozmik Mercekleme Yöntemi

Gökbilimciler, evrenin belki de en gizemli sırrı olan karanlık enerji gözlemlerinde yeni bir yöntem buldu.Dev kütleli gökada kümeleri çevrelerindeki uzay-zamanı bükerek arkalarından bize doğru gelen ışığı saptırır ve sanki bir mercekmiş gibi davranırlar. Gökbilimciler, Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanarak Abel 1689 adlı büyük bir gökada kümesini incelediler ve bu merceklemeden yola çıkarak karanlık enerjinin doğasını araştırdılar.

Bu gözlem yöntemi daha önce yapılanlara göre daha doğru sonuçlar veriyor.Gökbilimciler, karanlık enerjinin ne olduğunu tam olarak bilmeseler de onun evrenin %72’sini oluşturduğunu söyleyebiliyorlar.

Doğası hakkında gizemini hala koruyan karanlık madde ise evrenin %24’ünü oluşturuyor. Karanlık maddenin kütle-çekim etkisi olduğundan karanlık enerjiye göre araştırmak daha kolay oluyor. Evrenin geriye kalan%4’lük kısmı ise gökadalar, yıldızlar, insanlar kısaca atomlardan oluşan bildiğimiz maddeden oluşuyor.

Bu yeni gözlem yönteminin diğer gökada kümelerine de uygulanmasıyla karanlık enerjinin evrenimizin gelişim sürecindeki rolünün daha iyi anlaşılması amaçlanıyor.

Kaynak:Astronomi Bülteni-Ege Üniv.Astronomi Topluluğu(01 Eylül 2010/Sayı:58)
Jet Propulsion Laboratory(JPL-NASA)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 3 Nisan 2016 21:43