Arama

Veteriner Hekim - Tek Mesaj #3

Vet.Hekim - avatarı
Vet.Hekim
Ziyaretçi
3 Eylül 2010       Mesaj #3
Vet.Hekim - avatarı
Ziyaretçi
Veteriner Hekimliğin ortaya çıkış hikayesi şudur,
150-200 yıl önce tüm canlılar ve hastalıklarıyla sadece varolan tek tip hekimler ilgileniyordu,ancak hayvan nufusu insan nufusunun onlarca kat fazlası olduğundan ve insanlara pek çok hastalık bulaştığından tıpta bir uzmanlık dalı olarak veteriner(hayvanla ilgili olan demektir) hekimliği(doktor)ihtiyacı hissedilerek bu dalda uzmanlaşma başlamıştır.
İnsan sağlığı ve rafahının korunması her ne olursa olsun birinci öncelikli görevidir veteriner hekimlerin.

Hayvanlar sağlıklı olursa ondan faydalanan ve birlikte yaşayan tüm insanların da sağlığı korunmuş olur.Yani koruyucu hekimdir veteriner hekim.

Ancak son yıllarda durum biraz saptırılmış abuk subuk yakıştırmalar yapılmış,kedi köpek tedavi eden falan gibi söylemlerle bu güne gelmiştir.

Veteriner hekim insan sağlığını korumak adına hayvanlara hertürlü müdahaleyi yapar,özellikle dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde GIDA GÜVENLİĞİNİN ANAHTARIDIR.Her türlü hayvan orjinli gıda maddesi veteriner hekim onayından ve kontrolünden geçer,gıda mühendislerinin değil.Gıda mühendisleri alet ekipmanların gıda maddeleriye uyumlu çalışmasından,ambalaj malzemelerinden ve üretim alanında kullanılan makine teçhizatın işleyişinden ve projelendirilmesinden sorumlu bir çeşit proje müdendisidir.ama Türkiye'nin bozuk yapısı bu meslek grubunu gıdanın her çeşidi hakkında yorum yapma ve çalışma imkanı sunmuştur ancak avrupa ve amerika kıtasında hiç bir ülkede böyle bir uygulama yoktur.

Bu Türkiye'de gıda konusunda çatışmalara ve karmaşalara neden olmuş gıda mühendisleri kendilerini bu konuda tek yetkili meslek grubu olarak görmüşlerdir öyleki devletin hatalı kanunları ve mevzuatları tüm dünyadan ayrı ve uyumsuz düzenlenerek bu karmaşayı artırmıştır.AB üyeliği ile hepsi bitecektir.

Üzücü olan bu meslek grubunun bugüne kadar yanlış yönlendirilmesidir,ancak doğruyu bulacaklar,dünyadan daha iyi bilmiyorsak tabi !!!

Anlaşılacağı üzere Veteriner Hekimlik,tıbbın bir uzmanlık dalıdır ve hayvan ile ilgili olan her alanda görev ve sorumlulukları vardır.Tıp eğitimi almış bunun yanında pek çok konuda başta gıda ve mikrobiyoloji olmak üzere uzman kişilerdir.Avantajı şudur veteriner hekimliğin,bakış açınız çok geniştir olaylara karşı,anatomi,cerrahi,dahiliye,parazitoloji,jinekoloji,embriyoloji,gıda hijyeni ve üretimi teknolojileri,hijyen sanitasyon,histoloji,pataloji,farmakoloji,travmatoloji ve ortopedi,beslenme ve hastalıkları,klinik mikrobiyoloji,gıda mikrobiyolojisi ,laboratuvar eğitimleri ayrı ayrı saydığım tüm bilim dallarının olmak üzere yaklaşma şansımız vardır ve tam bir HEKİM olarak yetiştirilmekteyiz.Hekimlik mesleği kolay bir meslek değildir ve dünyada işi en zor olan Hekimlerdir veteriner hekimlerdir.

Bu açıdan bakıldığında Veteriner Hekimliğin neden tüm dünyada bu kadar önemli olduğunu,başta insan sağlığının korunmasında neden bu kadar öneme sahip olduğunu biraz olsun anlatmak istedim.

Herkes işini yapmalı,dünyanın evrensel işleyişinden biz Türkiye olarak daha birşey öğrenemedik,öğrenseydik zaten bugün daha iyi bir konumda oluruz
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2018 01:21